در این مقاله قصد داریم تا در مورد انواع خاموش کننده های دستی و موارد استفاده از آنها با شما صحبت کنیم.
آتش نتیجه یک واکنش شیمیایی است که معمولاً میان اکسیژن اتمسفر و یک نوع سوخت اتفاق میافتد. البته تنها احاطه یک ماده سوختنی به وسیله اکسیژن موجب آتش گرفتن نمیشود، بلکه برای اینکه واکنش احتراق اتفاق بیفتد، باید ماده سوختنی به حدی حرارت ببیند که به دمای احتراق برسد. حال پس از ایجاد احتراق باید به کمک خاموش کنندههایی بتوان از انتشار حریق جلوگیری کرده و آن را خاموش کرد. با وجود دستگاههای خاموش کننده نیز درصورت عدم آگاهی از نوع استفاده آنها، امکان دارد حریق از کنترل خارج شود. به همین دلیل در این مطلب سعی داریم شما را با این خاموش کنندهها بیشتر آشنا کنیم تا در هنگام شارژ کپسول آتش نشانی در شمال تهران و سایر مناطق بدانید که موارد کاربرد هر یک چیست.
منظور از انواع خاموش کننده های دستی چیست؟
خاموش کنندههای دستی وسایلی هستند که برای مبارزه با آتش طراحی و ساخته میشوند و با حداکثر ۱۴ کیلو یا ۱۴ لیتر ظرفیت مواد، خاموش کننده متفاوتی هستند. در واقع، این نوع خاموش کننده، یک دستگاه است که برای خاموش کردن یا قطع کردن منابع انرژی در محیطهای خطرناک مانند آتشسوزی در اضطراریهای پزشکی، نیروگاهها و صنایع استفاده میشود. این دستگاه شامل یک دکمه یا سوئیچ است که با فشار دادن آن، منبع انرژی به صورت سریع خاموش میشود.
انواع خاموش کننده های دستی
این نوع خاموش کنندهها یا همان انواع کپسول آتش نشانی، در انواع مختلف طبقه بندی میشوند. در ادامه مطلب به بررسی آنها میپردازیم.
خاموش کنندههای محتوای گاز
منظور از خاموش کنندههای محتوای گاز، در واقع همان کپسولهای آتش نشانی co2 است که از گذشته تا به حال جزء پرکاربردترین دستگاههای اطفاء حریق به حساب میآیند. دلایل استفاده از این کپسولها فراوان میباشد، اما مهمترین آن، خواص منحصر به فرد این ماده است. این خواص عبارتند از غیر قابل اشتعال بودن، خنثی بدون بو، هادی جریان الکتریسیته نبودن، غیر سمی و یک و نیم برابر بودن وزن آن نسبت به هوا.
این خاموش کنندهها قدرت بالایی برای خاموش کردن آتش ندارند، اما گزینه بسیار خوبی برای کنار جعبه برقها، اتاق آسانسورها و آتش سوزی با منشا برق هستند. این نوع خاموش کننده به دلیل نداشتن هیچ اثری بعد از استفاده، بسیار برای دستگاه ها مناسب است و هیچ آسیبی به آنها وارد نمیآورد. مهمترین نکته در استفاده از این نوع خاموش کننده، شارژ کپسول آتش نشانی CO2 در زمان معین است.
انواع خاموش کننده های دستی محتوی آب
مایع اولیه مورد استفاده در این خاموش کننده، آب است. اگرچه گاهی اوقات افزودنیهای دیگر هم در آن گنجانده میشود. یک ایراد مهم خاموش کننده آب خالص این است که برای استفاده از شرایط یخبندان گزینه مناسبی نخواهد بود. زیرا آب داخل آن به این نوع سرعت یخ میزند و کپسول را غیر قابل استفاده مینماید. این خاموش کنندهها دارای ظرفیتی معادل با ۹ لیتر آب هستند. وجود یک سوپاپ و یک پمپ باعث شده تا آب با فشار حداکثری به آتش اصابت کند و مانع از ترکیب آن با اکسیژن شود.
خاموش کننده محتوای پودر
همانطور که از نام این نوع خاموش کنندهها برمیآید، برای مبارزه با آتشسوزی کلاسهای B, A و Cساخته میشوند. در آتشسوزیهایی که شامل جامدات، مایعات و گازها هستند، پودر به عنوان یک انفجار حرارتی عمل میکند و شعلههای آتش را به سرعت خنک مینماید. بنابراین، حریق ادامه پیدا نکرده و خیلی زود خاموش میشود. خاموش کنندههای محتوای پودر، دارای پودرهای شیمیایی مختلف جهت خاموش کردن آتش هستند. این پودرها شامل پودر شیمیایی مخصوص فلزات و پودر شیمیایی مخصوص غیر فلزات هستند.
پودرهای شیمیایی تنها به موارد فوق محدود نمیشوند و در انواع کود شیمیایی و پودر معمولی بر پایه بیکربنات پتاسیم، بیکربنات سدیم و پتاسیم کلراید میباشند. مهمترین نقطه ضعف کپسولهای اطفاء حریق پودری این است که در هنگام استفاده در فضاهای بسته، خطر استنشاق را به همراه خواهند داشت. بنابراین نباید در محیط بسته استفاده شوند. همچنین ممکن است آثاری را بر روی مبلمان، فرشها و تجهیزات الکتریکی بر جای بگذارند.
انواع خاموش کننده های دستی محتوای کف
کپسولهای آتش نشانی حاوی فوم یا کف، برای استفاده در آتشسوزیهای کلاس A و کلاس B به کار برده میشوند. همانطور که از نام آنها پیداست، به جای مایع یا پودر یک ماده فوم را تخلیه میکنند. آنها برای استفاده در دماهای انجماد، زیاد گزینه مناسبی به نظر نمیآیند. این نوع خاموش کننده هنگام استفاده در آتشهای مایع قابل اشتعال کلاس B با عمق قابل توجه، توانایی شناور شدن و ایمن سازی بر سطح مایع را دارد که به جلوگیری از احتراق مجدد کمک میکند. خاموش کنندههای محتوای کف با پرتاب کفها بر روی آتش مانع از اشتعال بیشتر آن با اکسیژن میگردند. به دلیل اشکالات فنی متعدد، استفاده از این خاموش کنندهها هرگز توصیه نشده و در سالهای اخیر از رده مصرف خارج شدهاند.
کپسول اطفاء حریق محتوای مواد هالوژنه
خاموش کنندههایی که از مواد هالوژنه تشکیل میشوند، دارای ترکیبات متان و اتان بوده که مواد هالوژنه، جایگزین هیدروژن در این ترکیبات میگردد. همین امر موجب میشود تا خاصیت اشتعالزایی هیدروژن از بین برود و وزن آن حدود ۴ الی ۵۵ برابر از هوا سنگینتر گردد. استفاده از خاموش کنندههای محتوای مواد هالوژنه به دلیل صدمه زدن به لایه اوزون تا به امروز متوقف گشته است.
انواع خاموش کننده های دستی بیوورسال
چند سالی است که این نوع خاموش کننده وارد ایران شده است. این کپسول ادعا دارد که جزء بهترین خاموش کنندههای دستی است و با محیط زیست سازگاری بالایی دارد. خاموش کننده بیوورسال تا چندین ثانیه پس از اطفاء حریق بر روی سطح آتش نشسته و اجازه برگشت آتش را نخواهد داد. این مزیت بسیار مهم و مفید است. مخصوصاً برای آتشنشانانی که با آتشهای بزرگ سر و کار دارند.
کپسول محتوای آب و گاز
در این نوع کپسول آتشنشانی، ماده خاموش کننده، آب است و اکثر تولیدیها ۳ درصد مایع فوم هم به آن میافزایند که موجب کف کردن هنگام خروج از شلنگ میگردد. کپسول آتش نشانی فوم و گاز همان آب و گاز است که دارای محلول فوم میباشد. کپسول آتش نشانی آب و گاز از بین انواع خاموش کننده های دستی بهترین گزینه برای آتش سوزیهای کاغذ، مقوا و پارچه و چوب به حساب میآید. باید به این نکته توجه کرد که از این خاموش کننده برای آتش سوزیهایی که به وسیله برق باشند، استفاده نمیشود و همچنین برای خاموش کردن روغن داغ در حال آتش سوزی هم نباید بهکار رود.
توپهای آتش نشانی دستی
به غیر از انواع کپسولهای آتش نشانی، توپهای آتش نشانی هم در ایران و کلیه کشورها به عنوان یکی از انواع خاموش کننده های دستی شناخته میشوند.این نوع خاموش کنندهها هنوز خیلی عمومی نشدهاند. این توپها دارای مزایا و معایبی هستند. از مزایای اصلی آن میتوان به این نکته اشاره کرد که اصلاً با وجود توپها نیاز نیست که به محل حریق نزدیک شوید. حتی میتوانید از یک فاصله مناسب، توپ را به درون آتش بیندازید. این ویژگی بسیار خوب به نظر میرسد. توپهای خاموش کننده شبیه، توپ هستند که زمانی که به حرارت میخورند و موجب خاموشی آتش میگردد. البته باید بگوییم که حالت انفجاری آن خطری ایجاد نمیکند.
نکات مهم در استفاده از خاموش کننده های دستی
حال که با انواع این نوع از خاموش کنندهها آشنا شدید، وقت آن است که نکات مهمی را برای استفاده از آنها در نظر داشته باشید. در ادامه مطلب به صورت مختصر به آنها اشاره میکنیم.
- تعداد خاموش کنندهها باید متناسب با نوع حریق و فضای در نظر گرفته شوند.
- برای هر محل باید بیش از یک دستگاه خاموش کننده پیش بینی گردد.
- بعد از هر بار استفاده، خاموش کنندههای دستی، باید حتماً شارژ شوند. زیرا احتمال بروز حریق مجدد وجود دارد و با عدم شارژ کارایی آنها از بین میرود.
- اپراتور هنگام خاموش نمودن حریق با خاموش کنندههای دستی، باید پشت به باد باشد.
- ارتفاع قرارگیری خاموش کنندههای دستی نباید خیلی بالا یا نزدیک زمین باشد. بهتر است ارتفاع قاعده کپسول از سطح زمین ۱ متر بوده و بیشتر از ارتفاع آرنج شخص نباشد. در این زمینه بهتر است استانداردهای نصب کپسول آتش نشانی بهطور دقیق رعایت شود.
- هنگام استفاده از این خاموش کنندهها بایستی پاشش آنها به صورت جارویی در سطح حریق باشد.
جمعبندی نهایی
در این مطلب تلاش کردیم که شما را با مهمترین انواع خاموش کننده های دستی آشنا کنیم. نکته مهم در استفاده از انواع کپسولهای آتش نشانی از جمله موارد ذکر شده در بالا وجود دارد، این است که این کپسولها باید بهطور منظم و در زمانهای مشخص شارژ شوند تا کارایی خود را در زمان بروز حریق حفظ نمایند. بنابراین، باید حتما به زمان شارژ کپسول های آتش نشانی توجه کنید. همچنین، باید شارژ کسپول را به افرادی بسپارید که در این زمینه دانش و تخصص کافی دارند و این کار را با کیفیت بالا و با رعایت کامل استانداردهای ایمنی انجام میدهند.
اگر در تهران زندگی میکنید، میتوانید برای شارژ کپسول آتش نشانی در تهران در کلیه مناطق به شرکت ایمن مهار گسترش آشیانه (مهار فایر) مراجعه نمایید. این شرکت با بهره گیری از نیروهای متخصص و ماهر و با رعایت کامل استانداردهای ایمنی، انواع خاموش کننده را در اسرع وقت برای شما شارژ کرده و در اختیارتان قرار میدهد. بعلاوه قیمت شارژ کپسول آتش نشانی تهران در این مجموعه در حد قیمتهای مصوب اتحادیه و حتی پایینتر از آن است. در صورتی که نیاز به اطلاعات بیشتر در این زمینه داشتید و یا اینکه قصد خرید کپسول آتش نشانی را دارید. بهتر است با مجموعه فروش مهار فایر در ارتباط باشید تا شما را راهنمایی کننده این شرکت نمایندگی فروش و شارژ انواع کپسول اتش نشانی در تهران را دارد.