نقش استاندارد نصب کپسول آتش نشانی در ایمنی سازه‌ها

همانطور که در مقاله‌های گذشته اشاره کردیم، یکی از مهمترین نکات برای استفاده از کپسول‌های آتش نشانی، شارژ کپسول آتش نشانی در تهران در موقع معین و آماده بودن آن برای استفاده است. یکی دیگر از نکات مهمی که نقش فراوانی در افزایش ایمنی سازه‌های مسکونی تجاری و اداری ایفا می‌کند، استاندارد نصب کپسول آتش نشانی است. کپسول‌های آتش نشانی با حجم بسیار کم و وزن سبک، برای طیف وسیعی از حوادث کاربرد دارد. این محصول باید با بررسی و رعایت صحیح استانداردهای لازم، نصب و استفاده گردد. به همین دلیل در این مطلب تلاش کرده‌ایم تا در مورد استانداردهای نصب این کپسول‌ها در سازه‌ها صحبت کنیم.

استانداردهای نصب کپسول آتش نشانی در ساختمان‌های مختلف

استاندارد اول، محل نصب کپسول‌ها

مهم‌ترین بخش استاندارد‌های نصب کپسول اطفا حریق، محل نصب آنها است. کپسول می‌بایست در مکانی باشد که در معرض نور آفتاب یا برف و باران قرار نگیرد. همچنین این کپسول‌ها باید به دور از مواد اشتعال زا باشد. بهترین محل نصب کپسول خاموش کننده، در کنار درب ورودی و خروجی در راهروها است. در صورتی که در آپارتمان زندگی می‌کنید بهتر است در هر طبقه یک کپسول خاموش کننده داشته باشید.

استاندارد دوم، تعداد کپسول‎های اطفا حریق

تعداد دقیق کپسول‌های مورد نیاز ساختمان هم، جز استاندارد نصب کپسول آتش نشانی به حساب می‌آید. برای بررسی تعداد کپسول‌ها، باید مواد قابل سوختن موجود در محل که مستعد آتش سوزی هستند را در نظر گرفت. مساحت محل مورد نظر هم از موارد بسیار مهمی است که باید توجه ویژه‌ای به آن شود. ارزش گذاری اقتصادی تجهیزات و لوازم موجود در محل هم در وهله دوم باید مورد توجه قرار گیرند. این مورد به شما کمک می‌کند تا بدانید چه تعداد کپسول برای ساختمان نیاز است و وزن کپسول های آتش نشانی مورد نیاز را نیز تخمین بزنید.

نحوه محاسبه تعداد کپسول‌های آتش نشانی

پس از بررسی موارد بالا که جهت تعیین تعداد کپسول است، می‌توان جهت محاسبه تعداد کپسول آتشنشانی مورد نیاز یک فضا، طبق فرمول زیر عمل کرد.

S = N/X

در این فرمول،N  ،تعداد کپسول مورد نیاز،S  ، مساحت محل مورد نظر و X، مساحت تحت پوشش هر کپسول می‌باشد که خود از فرمول زیر بدست می‌آید.

X = πr2 / 2

در رابطه بالا r شعاع دسترسی کپسول است.

استاندارد نصب کپسول آتش نشانی
ارتفاع مناسب برای نصب کپسول آتش نشانی

استاندارد سوم نصب کپسول آتش نشانی، فاصله کپسول‌ها از یکدیگر

فاصله نصب کپسول‌های آتششانی باید با توجه به نوع کپسول مورد استفاده و مواد قابل اشتعال موجود در محل مشخص گردد. به طور مثال اگر کپسول‌ها در سایز کوچک بوده و مواد اشتعال زا در محل زیاد باشد، فاصله نصب باید کاهش یابد. طبق استانداردهای نصب، این فواصل با توجه به نوع کپسول به شرح زیر است.

  1. کپسول‎های خاموش کننده آتش نوع A مخصوص مواد جامد، فاصله برابر 23 متر است.
  2. برای کپسول‌های خاموش کننده آتش نوعB  که برای مایعات سوختنی استفاده می‌شود، برابر 15 متر است.
  3. برای کپسول‌های خاموش کننده آتش نوعC  که برای حریق الکتریکی  مناسب هستتند، فاصله نصب کپسول، متناسب با تجهیزات و اندازه کپسول‌ها تعیین می‌شود.
  4. برای کپسول های خاموش کننده آتش نوعD  یعنی فلزات قابل اکسید،  فاصله برابر 23 متر است.

 استاندارد چهارم، سطح پوشش کپسول آتش نشانی

بر اساس، استاندارد نصب کپسول آتش نشانی، علاوه بر تعداد و فاصله کپسول‌ها، سطح پوشش آنها هم باید رعایت شود. منظور از سطح پوشش، در واقع شعاع پوشش داده شده توسط هر کپسول است. در این مورد، کارشناسان با محاسبات ریاضی، سطح پوشش را مورد بررسی قرار داده و سپس نصب را انجام می‌دهند.

استاندرد پنجم، ارتفاع کپسول آتش نشانی

در پنجمین بخش استاندارد نصب کپسول آتش نشانی ، به ارتفاع کپسول‌ها اشاره می‌شود. کپسول‌های آتش نشانی که وزن آن‌ها کمتر از 18 کیلوگرم است، باید در جایی نصب شوند که سر خاموش کننده آن‌ها حداکثر 1.5 متر از زمین فاصله داشته باشد. کپسول‌هایی که وزن آن‌ها بیشتر از 18 کیلوگرم باشد، می‌بایست در محلی نصب گردند که سر خاموش کننده در ارتفاع بالای 1 متر از سطح زمین قرار گیرند. سایر کپسول‎های آتش نشانی باید در ارتفاع 10 سانتی متری از کف زمین نصب شوند.

نصب استاندارد کپسول چه نقشی در مدیریت بحران دارد؟

هدف اصلی طراحی و اجرای استانداردهای نصب، در واقع کمک در مواقع بحران و آتش سوزی است. با رعایت این استانداردها در زمان وقوع بحران،‌ می‌توان به راحتی وضعیت را مدیریت کرد. اگر نصب کپسول به صورت اصولی و صحیح انجام گیرد، ضرر و زیان در زمان آتش سوزی به حداقل خواهد رسید.

نقش شرکت‌های نصب تجهیزات مهار آتش در افزایش ایمنی سازه

یکی از مهم‌ترین فاکتورهای موجود جهت افزایش سطح ایمنی ساز‌هاه، استفاده از شرکت‌ها و یا نمایندگی‌های معتبر در نصب و شارژ کپسول‌های آتش نشانی است. این شرکت‌ها با رعایت استانداردهای نصب قطعاً ساختمانی ایمن به شما هدیه خواهند داد. شرکت مهار فایر با تجربه و تخصص فراوان در زمینه نصب و شارژ انواع کپسول آتش نشانی در تهران، می‌تواند شما را در این امر یاری کند.

هزینه نصب استاندارد کپسول آتش نشانی

قطعاً هر امری برای بالا بردن ایمنی ساختمان دارای هزینه است. رعایت و انجام استاندارد نصب کپسول‌ها هم از این قاعده مستثنی نیست. در این مورد باید برای اخذ مجوزهای لازم از طرف سازمان‌های ناظر هزینه‌ای پرداخت شود. نکته مهم و قابل توجه در رابطه با این موضوع آن است که نباید رعایت استانداردهای این حوزه را نوعی هزینه به حساب آورد، بلکه باید آن را به چشم یک سرمایه‌گذاری نگریست. این نکته آنجا به چشم می‌آید که اگر حادثه همچون آتش سوزی در سازه رخ دهد، ممکن است تمام سازه را از بین ببرد، اما با رعایت استانداردهای نصب، از بروز چنین حوادثی جلوگیری می‌شود.

برای تماس با ما کلیک کنید