در این مقاله قصد داریم تا در مورد مضرات و خطرات کپسول آتش نشانی با شما صحبت کنیم.
از جمله تجهیزات مهمی که در مهار آتش به کار برده میشود، کپسول آتشنشانی است. این کپسول را میتوان در تمام ساختمانها استفاده کرد. کپسولهای آتشنشانی که در ساختمانهای مختلف استفاده میشوند، متفاوت خواهند بود. کاربرد آنها به نوع آتشسوزی بستگی دارد. موادی که در کپسولهای آتش نشانی استفاده میشود، برای مهار آتش مناسب است. نکته قابل توجه در مورد این کپسولها تنها شارژ کپسول آتش نشانی در تهران در موقع مناسب نیست، بلکه باید نکات ایمنیای را هم در ارتباط با انها در نظر گرفت. کپسولها به خودی خود خطرآفرین نیستند بلکه نگهداری آنها در شرایط نامناسب و ضربههایی که به سیلندر وارد میشود، موجب بروز خطر میگردند. در این مطلب قصد داریم به بررسی خطرات و مضرات انواع کپسولهای آتش نشانی بپردازیم.
بررسی مضرات پودر کپسول آتشنشانی
استفاده از پودرهای شیمیایی در کپسولهای آتشنشانی بسیار متداول است، اما سوالی که مطرح میگردد آن است که پودر کپسولها چه مضراتی دارد؟ چگونه سلامت انسان را تهدید میکند؟ پودرهای خاموش کننده علیرغم اینکه در خاموش کردن حریق نقش بسیار مهمی دارند، اما دارای معایب و مضراتی هستند. از جمله مواد تهیه پودرها میتوان به فسفات مونو آمونیوم که یه ماده شیمیایی خشک بوده اشاره کرد. این مواد خود ممکن است مضراتی داشته باشد. در ادامه به بررسی آنها میپردازیم.
تحریک چشم و پوست
از خطرات پودر کپسول آتش نشانی میتوان به تحریک پوست و چشم اشاره نمود. برای جلوگیری از این مشکل بهتر است از وسایل محافظ همانند دستکش و ماسک استفاده گردد. در صورت برخورد با پودر کپسول ، پوست و چشمها با آب شسته شود.
ایجاد التهاب و تحریک در دستگاه تنفسی
پودر کپسول آتشنشانی ممکن است باعث تحریک و التهاب در دستگاه تنفسی گردد. این عارضه باعث سرفه، خلط، تنگی نفس و در برخی موارد آسیب میشود. به همین دلیل بهتر است در هنگام استفاده از کپسول پودری، از ماسک و دستکش استفاده کرد و در صورت برخورد با پودر، محل را ترک کرد و به هوای تازه رفت.
آلودگی محیط زیست
استفاده از کپسول آتششانی پودری ممکن است باعث آلودگی محیط زیست گردد. خطرات کپسول آتش نشانی پودری ممکن است شامل مواد شیمیایی آلوده کننده باشد که در صورت ورود به محیط زیست، باعث آسیب به اکوسیستم و حیوانات شود.
خطر انفجار
پودر کپسول اطفای حریق به دلیل داشتن خاصیت انفجاری، ممکن است در صورت نگهداری نامناسب و حمل و نقل خطرناک، دچار انفجار گردد.
ایجاد سرطان
استفاده از پودر کپسول آتش نشانی ممکن است باعث ایجاد سرطان و بیماریهای تنفسی همانند برونشیت و آسم شود. برای جلوگیری از این مشکلات، از پودر کپسول آتشنشانی در فضای باز و با مسافت کافی استفاده گردد.
به جا ماندن اثر پودر
پس از اینکه از خاموش کنندههای پودری برای اطفای حریق استفاده شود، آثاری از آن به جای میماند که پاک کردن آن کار آسانی نیست. اگر مواد سوختنی مواردی مثل تجهیزات الکتریکی بزرگ و دستگاههای خاص باشند، زمان مورد نیاز برای پاک کردن آنها ۴۸ ساعت است.
محدود شدن میدان دید
در صورتی که اطفای حریق در یک مکان بسته صورت گیرد، میدان دید بسیار کم شده و گاهی حتی ممکن است به صفر برسد. به همین دلیل همیشه باید قبل از شروع استفاده از کپسول، محل خروج را پیدا نمود.
بررسی خطرات کپسول آتش نشانی گازی
خطرات گاز کپسولهای مهار آتش در سیستمهای اطفای حریق متفاوت میباشد. این خطرات عبارتند از:
انفجار کپسول
گازهای آتش نشانی فشرده در دماهای بالا، فشردهتر میشوند. اگر این گازها به طور نادرست با ضربه و یا آتش تماس بگیرند، امکان انفجارهای شدید و پی در پی آنها وجود دارد. این امر موجب تخریب محیط و آسیب به انسانها خواهد شد.
خطر احتراق
گازهای آتشنشانی فشرده معمولاً قابل احتراق هستند و ممکن است در صورت تماس با آتش یا منابع حرارتی شدید، آتش گیرند. این موضوع میتواند به آتشسوزی و گسترش آتش منجر شود.
به وجود آوردن محیط تنفسی ناسالم
گازهای آتش نشانی فشرده ممکن است گازهای سمی را در محیط ایجاد کنند که از طریق تنفس به انسانها آسیب برسانند. به همین دلیل در هنگام استفاده از کپسول های گازی باید دقت کافی را مبذول داشت.
تاثیر بر محیط زیست
برخی از گازهای آتشنشانی بر محیط زیست اثر منفی داشته، به ویژه اگر در محیط پخش شوند. برای کاهش این خطرات لازم است که گازهای آتشنشانی با دقت و با اصول ایمنی استفاده شوند.
خطرات کپسول های آتش نشانی آب و گاز
استفاده از کپسول های آتش نشانی آب و گاز در حریقهای کلاس B یا F میتواند بسیار خطرناک باشد. به طوری که در کلاس حریق B نه تنها آتش را خاموش نمیکند، بلکه با شناور کردن آتش روی آب باعث انتقال به دیگر نقاط خواهد شد. از این رو در ادامه به خطرات و مضرات آن اشاره میکنیم.
- استفاده از کپسولهای آب در حوالی تجهیزات الکتریکی یا الکترونیک ممکن است خطرات الکتریکی ایجاد کند یا به انفجار کپسول آتشنشانی منتهی شود.
- کپسولهای آب معمولاً دارای ظرفیت تخلیه محدودی هستند و در برخی آتشسوزیها کافی نخواهند بود.
- در برخی مواقع کپسولهای گازی به دلایل مختلف مانند حرارت یا ضربه منفجر میشوند.
خطرات تمام انواع کپسول آتش نشانی
در قسمت پیش به بررسی معضلات و خطرات هر کدام از انواع کپسولهای اطفای حریق پرداختیم، اما تمام آنها دارای یک سری خطرات و مضرات یکسان هستند که در ادامه مطلب به صورت مختصر به آنها اشاره میکنیم.
- پوسیدگی بدنه سیلندر: اگر بدنه کپسول پوسیده باشد، این مشکل میتواند باعث نشت گاز آتشنشانی شود و در مواجهه با آتش، عملکرد کپسول را به شدت کاهش دهد.
- خرابی واشرها: واشر سیلندرها به مرور زمان خراب شده و در مواردی باعث نشت گاز میشود. این امر اجازه دستیابی به فشار مورد نیاز برای خاموش کردن حریق را نخواهد داد.
- دمای بالا یا پایین: نگهداری کپسولهای آتشنشانی در دمای بسیار بالا یا پایین باعث تغییر در فشار داخلی آنها میشود و عملکرد آنها را تحت تاثیر قرار میدهد.
- نقص در مکانیسم تخلیه: اگر مکانیسم تخلیه کپسولها عمل نکند، تخلیه گاز آتشنشانی به موقع رخ نخواهد داد و در نتیجه تاثیر کپسول آتشنشانی در مقابله با حریق کاهش پیدا کرده و احتمال بروز انفجار کپسول نیز بیشتر میشود.
- محل نادرست نگهداری: نگهداری کپسولهای آتشنشانی در محیطهای خشک یا دارای رطوبت بالا میتواند باعث خرابی و خطرات بیشتر شود.
- شارژ نادرست کپسول: اگر کپسولها به درستی شارژ نشوند، در مواجهه با حریق عملکرد ناکافی داشته و ایمنی را تهدید میکنند.
- تاریخ انقضاء: کپسولهای آتشنشانی دارای تاریخ انقضاء هستند و بعد از آن نباید استفاده شوند. این امر باعث ناکارآمد شدن آنها شده و ایمنی را به خطر میاندازد. پس حتما به زمان تعویض کپسول آتش نشانی توجه داشته باشید.
اقدامات مهم جهت جلوگیری از خطرات کپسول آتش نشانی
جلوگیری از خطرات کپسولهای اطفاء حریق از اهمیت بالایی برخوردار است. در ادامه، تعدادی از اقدامات مهم جهت جلوگیری از این قبیل خطرات آورده شده است:
- کپسولهای آتشنشانی را در محلهای خشک، خنک و دور از نور مستقیم آفتاب نگهداری کنید. از قرار دادن کپسولها در نزدیکی منابع گرم یا مواد قابل اشتعال خودداری نمایید.
- دمای محیط نگهداری کپسول آتشنشانی در محدوده مشخص شده توسط تولیدکننده را رعایت کنید. کپسولها را در محیطهای بسیار گرم یا سرد نگهداری نکنید.
- همواره تاریخ انقضاء کپسولهای آتشنشانی را چک کنید و کپسولهای منقضی را از دسترس خارج کنید.
- کپسولها را در بستهبندی ایمن نگهداری نمایید.
- افرادی که مسئول استفاده از کپسولهای آتشنشانی هستند، باید آموزشهای لازم را دریافت کنند.آموزشها باید شامل نحوه استفاده صحیح، خطرات مرتبط و اقدامات اضطراری باشد.
- افرادی که با کپسولهای آتشنشانی سروکار دارند، باید از تجهیزات ایمنی مناسب مانند: دستکش، عینک ایمنی و لباسهای محافظ استفاده کنند.
- اطرافیان باید از موقعیت وجود کپسولهای آتشنشانی آگاه باشند و در صورت وقوع حادثه، از آن منطقه فاصله بگیرند.
- هر حادثه مشکوک به نقض ایمنی باید به مسئولان محلی یا مراجع ذیربط گزارش شود.
همواره لازم است توجه داشته باشید که هر کدام از این اقدامات بستگی به نوع کپسول آتشنشانی و شرایط محیطی دارد. اطمینان حاصل کنید که همه اقدامات به درستی و با توجه به شرایط محیطی انجام شود.
کلام پایانی
کپسولهای آتشنشانی در مهار آتشسوزیهای کوچک راهی مطمئن و ایمن هستند، اما گاهی رعایت نکردن نکات ایمنی باعث میشود همین ابزار مفید هم خطرآفرین شود. این خاموش کنندهها بر حسب نوع آتشی که قرار است مهار کنند، انواع مختلفی دارند. باید در انتخاب کپسول مناسب با توجه به نوع آتش دقت شود. استفاده از یک کپسول سالم و مناسب میتواند از بروز خطرات جانی و مالی جلوگیری کند.
مهار فایر ارائه کننده ابزار و وسایل ایمنی یکی از راههای مطمئن و آسان برای خرید کپسولهای آتش نشانی اصل و معتبر است. در این مقاله به دلایل و خطرات کپسول آتش نشانی پرداختیم. امیدواریم با شناخت آنها بتوانید در خرید، حفظ و نگهداری کپسولهای آتش نشانی کوشا باشید.