از ابتدای به وجود آمدن تمدن بشری، پیشرفت شهرها و کشورها و به وجود آمدن صنایع مختلف، آتش سوزی و حریق از اتفاقات ناگوار و تهدید کننده انسانها به شمار میآید. برای مقابله با این اتفاق، روشهای مختلفی در نظر گرفته شده است. در این حال استفاده از تجهیزات آتش نشانی ساده همانند کپسولهای آتش نشانی و شارژ کپسول آتش نشانی در تهران کافی نخواهد بود. برای مقابله با این اتفاق روشهای مختلفی در نظر گرفته شده است. یکی از این روشها، استفاده از سیستم اطفا حریق واترمیست است. این سیستم به وسیله آب یا مه آب به سرکوب یا خاموش کردن آتش میپردازد. در این مطلب از مهار فایر قصد داریم بیشتر در مورد آن توضیح دهیم.
سیستم اطفا حریق واترمیست چیست؟
همانطور که میدانید آب از عناصر اصلی اطفای حریق به شمار میآید. سیستم واترمیست هم نوعی سیستم اطفاء حریق بر پایه آب است که به دلیل سودمندی برای محیط زیست، بسیار محبوب میباشد. مکانیزم اصلی عملکردی این سیستم بر اساس ایجاد مه بوده که تنها کافیست با پخش ذرات ریز آب در مکانهای دارای حریق، حرارت را کاهش داده و موجب مهار آتش گردد. از این نظر این سیستم همانند پوششی بر روی آتش عمل کرده و رسیدن اکسیژن به آتش را محدود میکند.
تاریخچه پیدایش سیستم واترمیست
اگر بخواهیم در مورد پیشینه پیدایش سیستم واترمیست صحبت کنیم، باید به خیلی قبل برگردیم دقیقاً در سال ۱۹۷۴ میلادی این سیستم به وسیله سازمان بینالمللی دریانوردی مورد استفاده قرار گرفت. به تدریج، دیگر صنایع کشتیرانی با این سیستم آشنا شده و آن را به کار گرفتند. در نهایت موسسات تحقیقات صنعتی هم این سیستم را شناخته و آن را به عنوان یک جایگزین مناسب برای سیستم هالوژنه مورد توجه قرار دادند.
اجزای سیستم اطفا حریق water mist
اجزای تشکیلدهنده این سیستم فراوان بوده و هر کدام یک وظیفه و کاربرد را به عهده دارند. در ادامه، کاربرد هر کدام را مورد بررسی قرار میدهیم.
- مخزن ذخیره آب: همانطور که از نام آن بر میآید، این مخزن برای ذخیره آب، در ظرفیتهای متعدد (با توجه به نوع کاربری)، کاربرد دارد.
- مخزن ذخیره گاز نیتروژن: از این مخزن برای نگهداری گاز نیتروژن که وظیفه تأمین فشار را در این سیستم دارد، استفاده میگردد.
- نازلهای مهپاش: نازلهای مه پاش وظیفه تخلیه مواد خاموشکننده آبی را به صورت ابر مه در محیط به عهده میگیرند.
- لوله و اتصالات: این لولهها و اتصالات، آب را به درون نازلهای مهپاش انتقال میدهند.
- دتکتورهای حریق: تمام دتکتورهای حریق، احتمال وقوع آتش را شناسایی کرده و به سیستمهای اعلام حریق منتقل میکنند.
- کنترل پنل سیستم اعلام حریق: نقش اصلی این پنل، گرفتن فرمان از دیگر اجزای سیستم اعلام حریق و صادر کردن آن برای اطفای حریق است.
انواع مختلف سیستم مهار آتش مه آب
هرگاه سخن از انواع سیستم اطفا حریق واترمیست میشود، بهتر است دستهبندی آن را در ذهن داشته باشید. متناسب با استانداردهای مشخصه میتوان این سیستم را در انواع فشار کم، فشار قوی و فشار متوسط طبقه بندی نمود. اصولاً سیستمهای واترمیست با فشار بالا دارای نازلهای تک سیال میباشند. این مدل و یا نوع از واترمیست، قطرات آب خیلی کمتری را ایجاد میکند.
عملکرد سیستم واتر میست
همانطور که از نام این سیستم برمیآید، به وسیله آب و یا اسپری کردن آب بر روی آتش در سرکوب آن اقدام میکند، اما برای اینکه بدانیم اساس اصلی این سیستم چگونه است باید گفت با استفاده از پارامترهایی نظیر کاهش حرارت و کاهش اکسیژن از گسترش آتش جلوگیری به عمل میآورد.
مزیتهای سیستم واتر میست در مقایسه با سیستمهای گازی
سیستم اطفا حریق واترمیست نسبت به سیستم های اطفا حریق گازی از مزایای متعددی برخوردار است که در ادامه به شرح آن میپردازیم.
- Watermist برعکس سیستمهای گازی جهت اطفای حریق از هیچگونه گاز و مواد خطرناکی استفاده نخواهد کرد. همین موضوع موجب سازگاری آن با طبیعت و محیط زیست شده و به عنوان یک ویژگی اصلی برای آن به شمار میآید.
- سیستم اطفاء حریق واترمیست نسبت به سیستمهای گازی، سرعت بالای بسیاری در اطفای حریق دارد و همین امر جزء بزرگترین مزیتهای این سیستم شناخته میشود.
موارد استفاده از سیستم اطفا حریق واترمیست
از آنجایی که سیستم واترمیست جزء سیستمهای محبوب شناخته میشود، موارد استفاده از آن هم فراوان خواهد بود. به همین خاطر چند مورد از کاربردهای آن را معرفی میکنیم.
- مجتمعهای تجاری بزرگ و کوچک
- کارخانجات لوازم برقی و فنی
- داخل تونلهای جادهای
- توربینهای گازی
- موزهها و آثار باستانی
- ترانسها
- انبارهای مهم
- نیروگاههای برق
- کتابخانههای عمومی و پر تردد
- تالارهای جشن
- هتلهای بزرگ و کوچک
- ژنراتورهای برق
- ترانسفورماتورها
- پالایشگاههای نفت
- سیستمهای مخابراتی عمومی و خصوصی
معایب سیستم Watermist
این سیستم نسبت به مزایایی که دارد، قطعاً دارای معایبی هم خواهد بود که آگاهی از این معایب در انتخاب شما تاثیر مستقیمی دارد.
- اثرگذاری کمتر در آتش سوزیهای محافظ
- برخورداری از لولهکشیهای بزرگ و پیچیده
- احتمال آسیب به قطعات و لوازم با آب
- امکان عدم اطفای حریق در آتشهای کوچک
- نیازمند تایم و زمان بیشتر جهت سرکوب حریق
آیا سیستم مه آب، دود را از بین میبرد؟
مطابق با عملکرد این سیستم و تجربه استفاده از آن، در شرایط مطلوب واترمیست توانایی زدودن ذرات دوده را دارد. البته کارایی آن به عوامل مختلفی همانند میزان جابجایی ذرات اسپری شده، اندازه قطرات آب و ویژگی ذرات دود وابسته است. به همین خاطر نمیتوان گفت که واترمیست در تمام حریقها دود را از بین میبرد.
جمعبندی نهایی
در سالهای گذشته با گسترش صنایع گوناگون و به وجود آمدن مراکز تجاری پیشرفته حتی یک لحظه غفلت ممکن است فاجعه ناگواری را به بار آورد. به همین خاطر استفاده از سیستم اطفای حریق مطلوب همانند واترمیست در مهار انواع آتش سوزی فوق العاده عمل خواهد کرد. گروه تولیدی تجهیزات آتش نشانی به نام مهار فایر یکی از مراکز اصلی تامین تجهیزات آتش نشانی به شمار میآید که برای نصب و راهاندازی سیستم واترمیست به راهنمایی بیشتر شما میشتابد.