استفاده از کپسول آتش نشانی امروزه به یک امر ضروری تبدیل شده است. همه ما در هر محله یا موقعیتی که زندگی میکنیم، حداقل یک عدد کپسول در محل کار یا منزل خود داریم. آتش سوزی یکی از حادثههای خیلی سخت و ناگوار است که هر لحظه امکان وقوع آن وجود دارد و پیامد آن به بار آوردن زیانهای مالی و جانی خواهد بود. به همین منظور، به موقغ شارژ انواع کپسول آتش نشانی، در دسترس بودن آنها و آموزش نحوه استفاده از تجهیزات اطفاء حریق در هر مکانی به شدت الزامی بوده و توصیه میگردد. ما در این مقاله سعی داریم تا شما را با نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی آشنا کنیم.
روش استفاده از کپسول آتش نشانی
نخستین اقدامی که برای کار با کپسول آتش نشانی نیاز میباشد، آن است که بدانید با چه نوع آتشی سر و کار دارید. شاید به تصور شما همه آتش سوزیها یکسان هستند، که مسلماً این گونه نیست. کارشناسان آتش نشانی انواع مختلف آتش سوزی را با استفاده از سیستمهای نامگذاری ۵ حرفی، نامگذاری میکنند و متناسب با آنها انواع مختلف کپسول آتش نشانی نیز تولید شده و در دسترس است.
در این بخش قصد داریم در مورد نحوه استفاده از این کپسولها صحبت کنیم که در ادامه مراحل اصلی آن را شرح میدهیم.
کشیدن پین کپسول
اولین مرحله استفاده از خاموش کنندههای آتش، کشیدن پین کپسول است. هر کپسول آتش نشانی دارای یک پین در دسته است که از تخلیه اتفاقی کپسول جلوگیری میکند. برای انجام این کار حلقه را گرفته و پین را از کنار دسته بیرون بکشید. اکنون که خاموش کننده آماده تخلیه است، دستگاه را نگه دارید تا نازل از شما دور شود. در کپسولهای مناطق غیر مسکونی که دارای تراکم بالا و متوسط هستند، ممکن است یک زیپ گره خورده متصل به پین باشد، تا اداره آتشنشانی مطلع شود که از این کپسول استفاده شده است یا خیر. این زیپ به گونهای طراحی شده است تا به راحتی بشکند.
در مرحله بعدی از نحوه کار با کپسول آتش نشانی، شلنگ کپسول را به سمت آتش گرفته، اهرم دسته پایین را با یک دست بگیرید و با دست دیگر شلنگ یا نازل را نگه دارید. شلنگ را مستقیما به سمت پایه آتش بگیرید، زیرا شما باید سوختی را که میسوزد، خاموش کنید. شلنگ را به سمت شعلههای آتش نگیرید. این منبع سوخت نیست و پیشرفت زیادی نخواهید داشت. در کار با کپسولهای دی اکسید کربن، دستان خود را از نوک تخلیه پلاستیکی که بسیار سرد میشود، دور نگه دارید.
فشار دادن اهرم کپسول
دومین مرحله استفاده از کپسول آتش نشانی ، فشار دادن اهرم کپسول است. برای آزاد کردن عامل خاموش کننده در حالی که با دست دیگر شلنگ را در پایه آتش قرار میدهید، هر دو اهرم را با هم فشار دهید. هنگامی که اهرمها را فشار میدهید آهسته و یکنواخت فشار را ادامه دهید. برای جلوگیری از تخلیه خاموش کننده، اهرمها را رها نمایید. تخلیه را بهتر است تا جایی ادامه دهید که آتش خاموش گردد. پس از خاموش کردن آتش، دوباره همه جا را بررسی کنید تا متوجه شوید که آتش دوباره شروع نمیشود. اگر آتش دوباره شعله ور شد، روند را مجددا تکرار کنید. اگر قادر به اطفاء حریق نیستید، سریعا آنجا را ترک کنید.
استفاده از انواع کپسول آتش نشانی
طرز استفاده از انواع مختلف خاموش کننده آتش با هم متفاوت است. در ادامه مطلب روش استفاده از هر کدام از کپسولها را شرح خواهیم داد.
استفاده از کپسول آب
برای استفاده از کپسول آب باید به این موضوع توجه داشته باشید که قبل از اقدام برای مقابله با آتش و استفاده از کپسول، باید بررسی کنید که کپسول شما کاملاً شارژ شده باشد و پین ضامن خم نشده باشد. در فاصله ایمن نسبت به آتش بایستید و پین ضامن را بکشید. این کار باعث شکسته شدن پلمپ کپسول میگردد. نازل پاشش را به هر سمتی که میخواهید نگه دارید در این صورت دو حالت زیر وجود دارد.
- گسترش آتش به صورت افقی: در این حالت شلنگ تخلیه را به سمت پایین آتش نشانه بگیرید.
- گسترش آتش به صورت عمودی: شلنگ تخلیه را به سمت پایه آتش نشانه بگیرید و به آرامی جت را به دنبال جهت آتش به سمت بالا بیاورید.
کار با کپسول پودری
روش استفاده از کپسول آتش نشانی پودری بسیار ساده و آسان است، اما برای اطمینان از استفاده موثر و ایمن در آن باید چند مرحله مهم را دنبال کرد.
ارزیابی آتش
منظور از ارزیابی آتش، یعنی اینکه تشخیص دهید این چه نوع آتشی است و این نوع کپسول، مناسب خاموش کردن آن آتش است. این نوع خاموش کننده برای آتش سوزیهایی که شامل مواد کلاس A ,B و C همانند چوب، کاغذ، مایعات قابل اشتعال و تجهیزات الکتریکی هستند، مناسب است. با این حال برای آتش سوزیهای حاوی روغن و چربی و پخت و پز، مناسب نیست. در فاصله ایمنی با آتش بایستید و پین ضامن را بکشید. این کار، موجب شکسته شدن پلمپ کپسول میگردد. نازل پاشش را به هر سمتی که میخواهید نگه دارید. در این صورت برای کار با کپسول آتش نشانی چهار حالت وجود دارد.
- مواد جامد: شلنگ تخلیه را به سمت پایه شعلهها قرار دهید.
- مایعات ریخته شده: شلنگ تخلیه را به سمت لبه نزدیک آتش برده و به سرعت به سمت چپ و راست حرکت دهید.
- مایع در جریان: شلنگهای تخلیه را در پایه آتش بگذارید و به سمت بالا حرکت دهید تا شعلهها خاموش شوند.
- تجهیزات الکتریکی: برق را قطع کرده، سپس شلنگ را مستقیماً به سمت آتش هدایت نمایید .
در این مرحله اهرم را به آرامی فشار دهید تا کپسول شروع به تخلیه کند. همانطور که شعلههای آتش در حال کاهش هستند، به آن نزدیک گردید. در آخر هم اطمینان حاصل کنید که آتش خاموش شده است. زیرا زمانی که از کپسولهای پودری برای خاموش کردن آتش استفاده میشود، امکان حریق مجدد وجود دارد.
آموزش استفاده از کپسول آتش نشانی فوم
طریقه استفاده از این نوع کپسول نسبتا ساده و آسان است و بهتر است برای استفاده اصولی از آن چند مرحله اساسی را در زیر دنبال کنید.
- قبل از اقدام، بهتر است بررسی کنید که کپسول شما شارژ شده و پین خم نشده باشد.
- در فاصله ایمن نسبت به آتش قرار گرفته و سپس پین ضامن را بکشید. این کار موجب شکسته شدن پلمپ میگردد.
- نازل پاشش را نگه ندارید، زیرا در حین استفاده بسیار سرد میگردد و منجر به سوختگی و یخ زدگی شدید خواهد شد.
در نحوه استفاده از کپسول آتش نشانی فوم دو حالت وجود دارد.
- مایعات قابل اشتعال: نازل پاشش را در پایه آتش قرار داد و در سراسر منطقه حرکت دهید.
- تجهیزات برقی: برق را قطع کنید سپس شلنگ تخیلیه را مستقیما به سمت آتش بگیرید.
کار با کپسول co2
در این نوع کپسول همانند دیگر کپسولها بهتر است قبل از اقدام، بررسی کنید که کپسول شما کاملا شارژ شده باشد. سپس در یک فاصله ایمن با آتش قرار گیرید و پین ضامن را بکشید. نازل پاشش را نگه دارید. در این کپسولها، اهرم را فشار داده تا خاموش کننده شروع به تخلیه کند و سپس به تدریج که شعلههای آتش در حال کاهش هستند به آن نزدیک گردید. اطمینان حاصل نمایید که تمام آتش خاموش شده باشد.
استفاده از کپسول مرطوب
پس از طی تمام مراحل مربوط به اطمینان نسبت به صحت و سالم بودن کپسول آتش نشانی، حال وقت آن است که در یک فاصله ایمن با آتش بایستید و پین ضامن را بکشید. شلنگ تخلیه در بالای آتش به گونهای نگه دارید که نازل آن حداقل یک متر از آتش فاصله داشته باشد. اسپری ریز را با حرکات دایرهای آهسته روی آتش بگیرید. این کار به ماده شیمیایی مرطوب درون کپسول اجازه میدهد تا به آرامی روی سطح آتش قرار گیرد. تمام محتویات خاموش کننده را تخلیه کنید تا مطمئن شوید که تمام آتش خاموش شده است.