آنچه باید درباره کنترل پنل سیستم اعلام حریق بدانید

در این مقاله قصد داریم تا در مورد انواع پنل اعلام حریق و نکات مهم در ورد آن با شما صحبت کنیم.
از زمان کشف آتش تا به امروز اگرچه زندگی بدون آتش امکان‌پذیر نبوده است، اما هیچکس خطر آتش را انکار نکرده است. آتش همواره به عنوان یک سلاح تخریب‌گر شناخته می‌شود و انسان تلاش کرده که این عنصر طبیعی را مهار کند. با تمام این اوصاف، مهار خشم هیولای آتش یک ترفند بسیار ساده دارد و آن اطلاع سریع از شکل‌گیری آتش است. این امر خطیر امروزه با نصب انواع سیستم اعلام حریق در تهران و بکارگیری آن صورت می‌گیرد. سیستم‌های اعلام حریق از هر نوعی که باشند، همه یک ویژگی مشترک دارند و آن هم پنل اعلام حریق است. در این مطلب می‌خواهیم هر آنچه نیاز است که شما در این باره بدانید، برایتان توضیح دهیم.

کنترل پنل اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق همانند یک نگهبان تیزبین تمام وقت به دنبال ردی از آتش است تا آن را با صدای بلند اعلام کند. پنل اعلام حریق معادل Fire Alarm Control Panel  است که به عنوان بخش کنترل و نظارت سیستم اعلام حریق شناخته می‌شود. پنل مرکزی در واقع به منزله مغز سیستم است.
این عضو مهم وظایفی از جمله تغذیه کل تجهیزات سیستم، دریافت پیام‌ها، آنالیز آنها، تصمیم گیری و نهایتاً اعلام هشدار را به عهده دارد. به عبارت دیگر انواع پنل اعلام حریق ، یک تجهیزات مهم در سیستم‌های اعلام حریق است و برای مدیریت و اعلام آتش‌سوزی و کنترل دتکتورهای حریق در یک ساختمان یا فضای مشابه استفاده می‌شود. این پنل، نقش کلیدی در تشخیص حوادث آتشی، اعلام حریق به طور دقیق، و ارسال اطلاعات به واحد آتش‌نشانی دارد.

اجزای کلیدی انواع پنل اعلام حریق کدامند؟

سیستم کنترل پنل بسته به اینکه برای کدام سیستم اعلام حریق طراحی می‌شود و چه تکنولوژی در آن به کار می‌رود، از اجزای مختلفی تشکیل شده است، اما در کل اجزای اصلی‌ تشکیل دهنده این پنل شامل موارد زیر است:

برد الکتریکی

برد الکتریکی همان مغز متفکر پنل مرکزی است که باید خطا را از هشدار اصلی تشخیص دهد. در واقع تمامی اتصالات مثل رله نگهدارنده، فیوز، جامپرهای تنظیم، نشانگرهای خطای اتصال کوتاه، کانکتورهای اتصال زوم و قطعات این چنینی بر روی آن نصب می‌شوند.

منبع تغذیه

منبع تغذیه در کنترل پنل شامل برق شهری، ۲۲۰ ولت به اضافه یک باتری داخلی می‌باشد. از آنجایی که برای تغذیه مجموعه تجهیزات در سیستم اعلام حریق به برق ۲۴ ولت دی سی نیاز است، یک باتری داخلی در منبع تغذیه کار گذاشته می‌شود تا ولتاژ مورد نیاز تامین گردد.

پنل کنترل اصلی

این بخش، مرکزِ کنترل پنل اعلام حریق است. در آن اطلاعات از دتکتورها و دستگاه‌های مختلف اعلام حریق جمع آوری شده و نمایش داده می‌شود. این پنل قابلیت برنامه‌ریزی و تنظیم پارامترهای مرتبط با سیستم را داراست.

چشمک‌زن یا نشانگر ال‌ای‌دی

این نمایشگرها برای نمایش وضعیت سیستم اعلام حریق به کار می‌روند. آنها اطلاعاتی نظیر وضعیت هر دو دتکتور، زون‌های مختلف و وضعیت کلی سیستم را نمایش می‌دهند. چراغ‌های چشمک‌زن در مواقعی که تجهیزات سیستم اعلام حریق با مشکل قطع برق یا خطا و موارد این چنینی مواجه هستند، فعال می‌شوند. کاربران با این علائم متوجه می‌شوند که سیستم نیاز به تعمیر و بررسی دارد.

دتکتورها از دیگر اجزای انواع پنل اعلام حریق

دتکتورها برای تشخیص دود، حرارت یا گازهای خطرناک مورد استفاده قرار می‌گیرند. اطلاعات توسط دتکتورها جمع آوری شده و به کنترل پنل ارسال می‌گردد.

پنل اتصال به آتش نشانی نشانی

این پنل برای اعلام اطلاعات به واحد آتش نشانی و نیروهای امداد و نجات استفاده می‌شود. زمانی که حریق شناسایی می‌گردد، اطلاعات به این پنل ارسال شده تا واحد آتش‌نشانی به سرعت واکنش نشان دهد.

نوارهای اعلام عریق

ساختمان‌ها معمولاً به بخش‌های مختلف تقسیم بندی می‌شوند و هر بخش دارای دتکتورها و دستگاه‌های اعلام حریق مرتبط با خود است. اطلاعات از هر منطفه به طور مجزا به کنترل پنل ارسال می‌شود تا مکان دقیق حریق تشخیص داده شود.

 نرم‌افزار کنترل

نرم‌افزار انواع پنل اعلام حریق برای مدیریت و پیکربندی سیستم، نمایش، ذخیره اطلاعات و مانیتور کردن وضعیت سیستم استفاده می‌شود.

انواع کنترل پنل اعلام حریق
انواع کنترل پنل اعلام حریق

انواع پنل اعلام حریق

انواع سیستم اعلام حریق دارای انواع مختلفی از کنترل پنل هستند، که هر یک ویژگی‌ها و وظایف متفاوتی دارند. در زیر، نمونه‌ای از انواع این پنل‌ها ذکر شده است:

کنترل پنل مرکزی

اولین مدل پنل مرکزی، پنل‌های رمزگذاری شده بودند که با حجم بسیار بالا، قابلیت حفاظت از منطقه محدود را داشتند. این کنترل پنل مرکزی دیوار بزرگی را به خود اختصاص می‌داد. با پیشرفت تکنولوژی و تولید تجهیزات الکترونیکی کوچکتر، پنل‌های مرکزی به صورت جمع و جور تولید شدند و دیگر لازم نبود برای آنها یک اتاق محفوظ در نظر گرفته شود. این نوع پنل به عنوان مغز سیستم اعلام حریق عمل می‌کند. اطلاعات از ایستگاه‌های اعلام حریق و دستگاه‌های تشخیص دود و حرارتی به این پنل ارسال می‌شود و اقدامات لازم را برای اعلام حریق انجام می‌دهد.

کنترل پنل‌های زیرسیستمی

این نوع پنل‌ها به عنوان جزیی از سیستم اعلام حریق عمل می‌کنند و به کنترل مناطق خاصی از ساختمان می‌پردازند. به عنوان مثال: کنترل پنل‌های زیرسیستمی ممکن است برای کنترل مناطق مختلفی از یک ساختمان مانند طبقات مختلف، اتاق‌های خاص یا بخش‌های مختلف مورد استفاده قرار گیرند.

انواع پنل اعلام حریق تجاری

این نوع پنل‌ها معمولاً در ساختمان‌های تجاری و صنعتی استفاده می‌شوند و از ویژگی‌های تخصصی برای مدیریت اعلام حریق در محیط‌های تجاری و صنعتی برخوردار هستند.

پنل مسکونی

پنل اعلام حریق مسکونی برای ساختمان‌های مسکونی و خانه‌ها مناسب است. این کنترل پنل‌ها غالباً ساده‌تر و کم‌حجم‌تر از پنل‌های تجاری هستند و به اعلام حریق در محیط‌های مسکونی اختصاص دارند.

مدل آدرس‌پذیر

پنل مرکزی آدرس‌پذیر در اواسط دهه ۱۹۸۰ با رونق گرفتن تولید میکروکنتل‌ها معرفی شد. پنل مرکزی آدرس‌پذیر با ظرفیت پذیرش اطلاعات بیشتر، برای ایمن سازی مجتمع‌های بزرگ و برج‌ها استفاده می‌شود. این پنل مرکزی یک دستگاه هوشمند است و در نمایشگر ال‌سی‌دی خود دائماً وضعیت مناطق حفاظتش را با آدرس دقیق نمایش می‌دهد. بنابراین می‌توان نظارت و کنترل بیشتری بر روی تجهیزات سیستم داشت.

پنل اعلام حریق آنالوگ

این نوع پنل‌ها از دستگاه‌های تشخیص دود و حرارتی در مناطق مختلف استفاده می‌کنند و اعلام حریق را براساس منطقه‌های مختلف انجام می‌دهند.

پنل مرکزی وایرلس

کنترل پنل مرکزی وایرلس همانند کنترل پنل در سایر سیستم‌های اعلام حریق برای مدیریت و کنترل سایر تجهیزات اعلام حریق طراحی شده است. در سیستم اعلام حریق وایرلس نیاز به کابل و کابل‌کشی نیست و از امواج رادیویی استفاده می‌شود. برای مثال این مدل، در موزه‌ها و اماکن تاریخی که کابل کشی توکار باعث تخریب و کابل‌کشی روکار ظاهر جالبی ندارد به کار می‌رود. همینطور برای اردوگاه‌ها یا نمایشگاه‌هایی که به صورت موقت برگزار می‌شوند، گزینه مناسبی خواهد بود.

مناسب‌ترین محل برای نصب انواع کنترل پنل اعلام حریق

مطابق با نظر کارشناسان، سیستم کنترل پنل مرکزی باید در مکانی نصب شود که احتمال آتش سوزی آن نسبت به مکان‌های دیگر خیلی کمتر باشد، مثلاً درون زیرزمینی یا انتهای انباری نباشد. نکته بعدی دسترسی آسان کارکنان و آتش‌نشانان به آن است. با بررسی نقشه اعلام شده توسط کنترل پنل مرکزی، سریع‌تر می‌توان برای جلوگیری از گسترش آتش سوزی اقدام نمود. قرار گرفتن پنل مرکزی در فضایی که روشن است یا امکان روشن کردن چراغ وجود دارد، کاری بسیار هوشمندانه است. معمولاً نصاب‌های حرفه‌ای این نکات را به دقت رعایت خواهند کرد.

قیمت انواع کنترل پنل

در آخر می‌خواهیم قیمت پنل اعلام حریق را بررسی کنیم. همانطور که در بالا اشاره کردیم، این پنل‌ها با توجه به نوع سیستم متفاوت هستند و همین عامل در قیمت آنها اثرگذار خواهد بود. اگر سیستم شما متعارف، آدرس‌پذیر و یا وایرلس باشد، یعنی پنل شما هم باید متناسب با همان سیستم انتخاب شود. اگر بخواهیم یک رده‌بندی از قیمت پنل اعلام حریق داشته باشیم، می‌توانیم بگوییم که پنل‌های اعلام حریق سیستم متعارف در قیمت کمتر، پنل سیستم آدرس‌پذیر با قیمت متوسط و پنل مرکزی سیستم وایرلس با قیمت بالاتری عرضه می‌گردد.

کلام پایانی

خرید یک سیستم اعلام حریق و یا انواع پنل اعلام حریق و نصب آن امری تخصصی است. اگر شما قصد دارید در مجموعه و یا ساختمان مسکونی‌تان از حریق و آتش سوزی جلوگیری کنید، توصیه شرکت ایمن مهار گستر به شما ابتدا مشورت با کارشناسان مجموعه می‌باشد. پس از مشورت، نوبت به خرید یک سیستم اعلام حریق حرفه‌ای می‌رسد که در موقعیت لازم درست عمل کرده و از آتش سوزی جلوگیری نماید. بسیار مهم است که بدانید برای چه موقعیت مکانی قرار است سیستم اعلام حریق را خریداری کنید.

برای تماس با ما کلیک کنید