آشنایی با اجزای کپسول آتش نشانی

برای تشخیص بهتر کپسول‌های آتش نشانی بهتر است اجزای کپسول آتش نشانی را به خوبی بشناسید. اگر شما هم فرد کنجکاوی باشید و یا حتی برای یکبار از کپسول آتش نشانی استفاده کرده باشید و یا در صدد شارژ کپسول آتش نشانی در شمال تهران یا سایر مناطق باشید، حتما این سوال در ذهنتان ایجاد شده است که کپسول آتش نشانی از چه اجزایی تشکیل می‌شود؟ یا اینکه محل استوانه‌ای یک کپسول چه کاربردی دارد؟ در این مقاله قطعا به جواب سوالات خود پی می‌برید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید.

نقش و اهمیت استفاده از کپسول آتش نشانی

قطعات و اجزای یک کپسول همگی نقش بسیار مهمی در تخلیه موثر آب یا یک عامل شیمیایی برای سرکوب حریق دارند،‌ زیرا این اجزا به شکل خارجی از گسترش آتش جلوگیری به عمل می‌آورند. با جلوگیری از گسترش آتش، می‌توان از آسیب اموال و حتی تلفات جانی هم جلوگیری به عمل‌آورد.
کپسول‌های اطفای حریق به گونه‌ای طراحی شده‌اند که یک ماده خاموش کننده را روی آتش پاشیده و پخش می‌کنند، تا یکی از سه عنصر لازم برای حفظ آتش، پس از شروع حریق، حذف گردد. این عناصری که ادامه حریق به آنها بستگی دارند، عبارتند از سوختی که می‌سوزد، گرما و اکسیژن مورد نیاز.

مهمترین اجزای کپسول آتش نشانی

صرف نظر از ماده به کار رفته در کپسول آتش نشانی، قطعات و اجزا این کپسول‌ها در تمام خاموش کننده‌ها مشابه است. در ادامه مطلب به صورت مختصر به هر کدام از این اجزا اشاره می‌کنیم.

مخزن استوانه‌ای

اولین اجزا یا قطعه‌ای که از کپسول‌های آتش نشانی بیشتر به چشم می‌خورد، مخزن استوانه‌ای آن است. مخازن استوانه‌ای در پایین به صورت صاف و در بالا به شکل گنبدی هستند. این مخازن استوانه‌ای فولادی، حاوی عامل خاموش کننده و پیشران لازم برای ایجاد فشار برای بیرون راندن ماده خاموش کننده و ایجاد اسپری می‌باشند. این مخزن استوانه‌ای، توسط یک لوله به قسمت بالایی کپسول متصل شده است. یک شیر که از جنس فلز است، راه ارتباطی برای خروج مواد خاموش کننده را می‌سازد و باعث بسته شدن آن می‌گردد. در واقع مخزن‌ها محل نگهداری مواد خاموش کننده هستند.

شیر کپسول آتش نشانی

یکی دیگر از اجزای مهم کپسول های آتش نشانی شیر است. وظیفه شیر، کنترل یا تنظیم جریان ماده خاموش کننده است. این قسمت شامل یک بدنه ماشین کاری شده از جنس فلز می‌باشد که امکان گرفتن و بلند کردن و حمل خاموش کننده را برای مصرف کننده فراهم می‌آورد. علاوه بر شیر، یک ضامن فلزی برای جلوگیری از تخلیه تصادفی و یک قفل پلاستیکی برای جلوگیری از دستکاری و افتادن ضامن نیز وجود دارد. از دیگر اجزای شیر می‌توان به اهرم آزاد کننده فلزی اشاره کرد.

نازل یا شیلنگ از اجزای کپسول آتش نشانی

نازل را می‎توان در تمام انواع کپسول آتش نشانی مشاهده کرد. وظیفه نازل‌ها هدایت عامل خاموش کننده است. این نازل‌ها در کپسول‎های اطفای حریق سنگین تر از ۳ کیلوگرم، جای خود را به یک شیلنگ می‌دهند. این شیلنگ هم وظیفه نازل، یعنی هدایت جریان خروجی ماده خاموش کننده به سمت حریق را بر عهده دارد.

عامل خاموش کننده

از دیگر اجزای کپسول آتش نشانی، می‌توان به عامل یا ماده خاموش کننده اشاره کرد. در واقع منظور از عامل خاموش کننده ماده‌ای است که به راحتی گسترش آتش را محدود و سرکوب می‌کند. درک طبقه بندی مختلف کلاس آتش در تعیین اینکه کدام نوع کپسول برای شرایط شما مفید است، کمک کننده خواهد بود.

پیشران

شاید شما هم با شنیدن نام پیشران متعجب شده و دقیقا محل قرارگیری آن را ندانید. به گازی که وظیفه آن بیرون راندن عامل خاموش کننده از کپسول است، پیشران می‌گویند. در کپسول‌های آتش نشانی تحت فشار ذخیره شده، پیشران در همان محفظه‌ای که عامل اطفا حریق در آن قرار دارد ذخیره می‌گردد. در کپسول‌هایی که با کارتریج کار می‌کنند پیشران در یک کارتریج جداگانه قرار می‌گیرد. این کارتریج هنگام فعال شدن، سوراخ شده و پیشران را در معرض ماده خاموش کننده قرار خواهد داد تا به سمت بیرون مخزن هدایت گردد.

برچسب اطلاع رسانی کپسول

هر کپسولی بر اساس استانداردهای خاصی طراحی می‌گردد. هر کپسول از یک ماده خاموش کننده متفاوت استفاده می‌کند. به همین دلیل، باید یک سری اطلاعات به عنوان ثبت مشخصات کلی محصول بر روی برچسب آن درج شود تا اطلاعات اصلی بابت اجزای کپسول در اختیار شما قرار دهد. این برچسب‌ها تا حد زیادی، اطلاعات را در رابطه با نحوه عملکرد اجزای کپسول در اختیار شما قرار می‌‎دهند. نکته جالب اینکه حتی برای شخصی که برای اولین بار از این کپسول استفاده می‌کند و اطلاعات کافی در مورد نحوه کار با اجزای کپسول ندارد، خواندن اطلاعات برچسب کمک کننده خواهد بود.

اجزای کپسول آتش نشانی  co2

اجزای تشکیل دهنده این خاموش کننده بسیار ساده و کم است. قطعه اصلی این خاموش کننده همان بدنه آن است، اما به صورت کلی اجزای اصلی کپسول آتش نشانی co2 شامل بدنه، شیر، شیلنگ و میلاب می‌باشد. میلاب دارای اسامی مختلفی است، درهرحال دارای هر اسمی که باشد، درون این خاموش کننده گاهی استفاده شده و گاهی به چشم نمی‌خورد. شیرهای خاموش کننده co2 با شیرهای خاموش کننده‌های تحت فشار تفاوت دارند. همچنین  دارای وزن بیشتر و جنس متفاوت‌تری هستند. همه شیرهای کپسول آتش نشانی دارای یک ضامن هستند. انتهای خاموش کننده co2 یک حالت بوقی شکل است که از نظر ایمنی بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

اجزای کپسول آتش نشانی تحت فشار

تمام خاموش کننده‌های پودر و گاز، آب و گاز با یوفوم، بیوورسال و یا هر نمونه دیگری، جزء کپسول‌های آتش نشانی تحت فشار هستند. اجزای این نوع کپسول به شرح زیر می‌باشند.

  • بدنه
  • شیر
  • درجه
  • شلنگ
  • میلاب

ماده خاموش کننده گاز

بدنه این نوع کپسول خیلی سبک‌تر از خاموش کننده است. شیر این نوع خاموش کننده، وزن خیلی کمتری نسبت به شیرهای co2 دارد.  شیر آن دارای یک ضامن است که برای جلوگیری از فشار ناخودآگاه بر روی شیر اعمال می‌گردد. شیلنگ این نوع کپسول بسیار ساده است و حالت خاصی هم ندارد و نیازی به تحمل فشار زیاد هم نیست.

برای تماس با ما کلیک کنید