مقاله امروز در مورد سیستم اطفاء حریق اتوماتیک و کاربردهای آن است.
پیشرفت تکنولوژی به کمک بشر آمده تا در مقابل خطرات بزرگی نظیر آتشسوزی عملکرد بهتری داشته باشیم. انواع سیستم اطفاء حریق، از تلاشهای بشر در همین مسیر محسوب میشود. در این مطلب از گروه مهار فایر به معرفی انواع سیستم اطفاء حریق خودکار میپردازیم. همچنین در مورد کاربرد هر سیستم و ویژگیهای آن توضیحاتی مفید را شرح خواهیم داد.
منظور از سیستم اطفاء حریق اتوماتیک چیست؟
به سیستمهای اطفاء حریقی که به دخالت نیروی انسانی نیاز نداشته باشد اتوماتیک میگویند. در این سیستمها بعد از ارسال پیام آتشسوزی از طریق حسگرهای موجود، اقدامات لازم برای خاموش کردن حریق صورت میگیرد. تمام این فرآیند بدون دخالت دست و به صورت خودکار و مکانیزه انجام میشود. سیستمهای خودکار اطفاء حریق، دارای تنوع زیادی هستند و در محیطهای مختلفی به کار میروند. محیطهای صنعتی، تجاری، نظامی و مسکونی از جمله مکانهای استفاده از این سیستمها میباشند. در هر محیط با توجه به شرایط آن باید بهترین نوع از سیستم اطفاء حریق خودکار را استفاده کرد.
انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک
سیستمهای مهار آتش اتوماتیک، بر اساس تجهیزات آنها و ماده اصلی خاموش کننده به چند گروه تقسیم میشوند. اصلیترین انواع این سیستمهای خودکار عبارتند از:
- سیستم خودکار اطفاء حریق مه آب Water Mist
- سیستم خودکار اطفاء حریق ورتکس Vortex
- سیستم خودکار اطفاء حریق گازی
- سیستم خودکار اطفاء حریق آبی
- سیستم خودکار اطفاء حریق پودری ( آیروسل)
- سیستم خودکار اطفاء حریق فوم
با توجه به محیط مورد نظر باید بهترین گزینه از میان این سیستمها اجرا گردد. تجهیزات مورد نیاز برای هر کدام از این سیستمهای خودکار نیز با دیگری متفاوت است. پیش از پرداختن به انواع این سیستمها لازم است یادآوری کنیم که برای تهیه انواع این سیستمها و آگاهی از زمان شارژ کپسول آتش نشانی و نحوه شارژ آنها میتوانید با کارشناسان مهار فایر تماس بگیرید.
سیستم اطفاء حریق اتوماتیک مه آب
این سیستم خودکار مهار آتش از سامانههای پیشرفته اطفاء حریق محسوب میشود. اساس کار این سیستم بر پاشش قطرات مه مانند آب طراحی شده است. ذرات آب تولید شده در این سیستم دارای قطر 300 الی 1000 میکرون هستند. پاشش این ذرات آب، در وهله اول محیط را خنک کرده و حرارت آتش را از بین میبرد. در گام بعدی بخار آب تولید شده موجب راندن اکسیژن از محیط شده و مثلث آتش را ناقص میکند. در واقع قطرات مه مانند آب سطح حریق را در بر گرفته و ارتباط آن با هوای اطراف را قطع میکند. به این ترتیب آتش به سرعت مهار شده و قبل از گسترش خاموش میشود.
در سیستم اطفاء حریق واتر میست، از چند بخش مختلف برای مهار خودکار و اتوماتیک آتش استفاده شده که عبارتند از:
- مرکز کنترل
- مخزن نگهداری آب
- مخزن گاز هیدروژن
- لوله و اتصالات
- نازلهای مهپاش
- آشکارسازهای حریق
هیدروژن موجود در این سیستم تامین کننده فشار مورد نیاز برای فعالیت سامانه مه آب است.
مزایای سیستم مه آب
این سیستم نیازی به بررسی مواد و پر کردن آنها ندارد. از این جهت نسبت به سیستمهای خودکار اطفاء حریق گازی برتری دارد. ماده خاموش کننده در این سیستم آب است که یک خاموش کننده ارزان محسوب میشود. در مقایسه با سایر انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک مقدار مصرف آب کمتری دارد. لولهکشیها و تاسیسات سیستم اطفاء حریق مه آب فضای چندانی اشغال نمیکنند. در محیطهایی که تجهیزات الکترونیکی نباشد این سیستم خودکار بسیار کارآمد است.
سیستم اطفاء حریق اتوماتیک ورتکس
در این سیستم، برای خاموش کردن آتش از گاز نیتروژن و مه آب استفاده میشود. آب بر اثر فشار نیتروژن به ذرات 10 میکرونی تبدیل میشود و سپس با این گاز ترکیب میگردد. در نهایت نیز این ترکیب از طریق نازلهای به کار رفته در سیستم وارد محیط خواهد شد. عملکرد این سیستم موجب مهار و خنک کردن آتش به طور همزمان میشود. زیرا دو عنصر آب و نیتروژن به صورت همزمان به کار گرفته شدهاند. یکی آتش را سرد کرده و دیگری اکسیژنرسانی به حریق را کاهش میدهد.
مزیتهای سیستم ورتکس
یکی از بزرگترین مزیتهای این سیستم خودکار، بیخطری آن برای انسان است. سیستم ورتکس با محیط زیست نیز سازگار بوده و به آن آسیب نمیزند. به کمک این سیستم، امکان مهار حریق با تولید کمترین میزان رطوبت وجود دارد. همچنین بعد از پایان کار مهار آتش، نیازی به تمیز کردن آن وجود ندارد. از این سیستم در فضاهای باز هم میتوان استفاده کرد. مزیت بعدی آن، این است که به سرعت و با سهولت هرچه تمام، میتوان سیستم ورتکس را دوباره شارژ کرد.
سیستم اطفاء حریق گازی
یکی دیگر از سیستمهای اطفاء حریق که به صورت اتوماتیک آتش را خاموش میکند سیستم گازی است. از این سیستم، اغلب در محیطهایی با ریسک بالا نظیر:
- پستهای برق
- اتاقهای کنترل
- اتاقهای usp
- مراکز نگهداری از اسناد
- تجهیزات مخابراتی
استفاده میشود. در این سیستم اطفاء حریق اتوماتیک از هیدروکربنهای هالوژنه استفاده میکنند. علاوه بر مکانهای پر خطر در هواپیما و زیردریاییها نیز از این سیستم خودکار کمک میگیرند.
در این سیستمهای اطفاء حریق از تجهیزاتی برای مهار هرچه بهتر آتش استفاده میشود که عبارتند از:
- نازلهای خروج گاز
- سوئیچ فشار
- شیرهای برقی
- سیلندرهای ذخیره گاز
- شیرهای محرک
- سیلندرهای پایلوت
- شلنگ محرک سیلندر
- لوله چند دهنه
- شلنگ تخلیه گاز
کیفیت این تجهیزات در کارایی سیستم اطفاء حریق تاثیر به سزایی دارد.
مزیتهای سیستم اطفاء حریق گازی
تا زمانی که مواد درون کپسولها تمام نشده نیازی به شارژ آنها نیست. در واقع برخلاف بسیاری از کپسولهای آتشنشانی در این سیستم شارژ سالانه ضرورتی ندارد. بعد از اطفاء حریق پسماندی از سیستم به جا نمیماند. انعطافپذیری این سیستم مهار آتش، بالا بوده و امکان ایجاد تغییر در طراحی آن وجود دارد. سیستم گازی از سیستمهای سازگار با محیط زیست بوده و روی لایه ازن اثر مخربی به جا نمیگذارد.
سیستم اطفاء حریق اتوماتیک آبی
این سیستم نوعی سیستم آبپاش سقفی یا دیواری برای خاموش کردن آتش است. در نتیجه لازم است تا لولهکشیهای لازم برای این سیستم در سقف و دیوار ساختمان مورد نظر انجام گیرد. همچنین باید یک مرکز فشار برای خارج کردن آب از لولهها نیز در نظر گرفت. تعداد و اندازههای لولهها را با توجه به شعاع عملکرد نازلها میتوان تعیین کرد. بیشترین کاربرد این سیستم در هتلها، مخازن نگهداری از سوخت، انبارها و پارکینگها است.
مزیتهای سیستم خودکار آبی
هزینه تعمیرات، به دلیل پایین آمدن خسارتهای ناشی از حریق در این سیستم، کاهش پیدا میکند. مقدار آب مورد نیاز برای خاموش کردن آتش در این سیستم، زیاد نیست چون تمرکز روی نقاط حریق وجود دارد. هنگامی که حرارت حریق افزایش پیدا کرده این سیستم اطفاء حریق با حجم بالا فعال خواهد شد. بنابراین کنترل و مهار آتش در سیستم آبی بسیار ایدهآل و سریع انجام میگیرد.
سیستم خودکار پودری یا آیروسل
طراحی این سیستم بر مبنای استفاده از پودر و گاز میباشد و از تجهیزاتی برای شناسایی حریق استفاده میشود. وقتی دتکتورهای تشخیص دود آتش را شناسایی کردند کپسولهای آیروسل فعال خواهند شد. در این مرحله ذرات جامدی که قطری کمتر از 10 میکرومتر دارند روی آتش ریخته میشود. این ذرات به خوبی قادرند تا آتش را مهار و خاموش کنند. ذرات پودری این سیستم جرم کمی دارند و در نتیجه پسماند آنها نیز اندک است.
مزایای سیستم آیروسل
این سیستم اطفاء حریق اتوماتیک با محیط زیست سازگار بوده و به لایه ازن آسیبی وارد نمیکند. مواد استفاده شده در این سیستم و نوع عملکرد آن برای انسان حالت خفگی ایجاد نمیکنند. در برابر رطوبت مقاومت خوبی داشته و در شرایط آب و هوای مختلف کارآمد است. از آن جایی که این سیستم عایق الکتریسیته است برای محیطهایی با تجهیزات الکتریکی مناسب میباشد.
سیستمخودکار مهار آتش فوم
در این سیستم اطفاء حریق، آب و فوم به نسبت مشخصی با هم ترکیب میشوند. سپس ترکیب حاصل به کمک لولهکشیهای انجام شده به نازلهای سیستم هدایت میگردد. قرارگرفتن فوم روی سطوح مختلف از رسیدن اکسیژن به آتش جلوگیری کرده و آتش را خاموش میکند. از این سیستم اطفاء حریق بیشتر در تاسیسات نفتی، انبارهای مواد شیمایی و آشیانه هواپیماها استفاده میشود. اجزایی تشکیل دهنده این سیستم نیز شامل:
- مخزن مخصوص فوم
- دستگاه ترکیب کننده فوم و آب
- شیرهای اتوماتیک
- نازلهای فوم
- شیرهای اتوماتیک
میشوند. برای انتخاب بهترین سیستم خودکار اطفاء حریق با متخصصین این حوزه مشورت کنید.
خرید تجهیزات انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک
برای خرید تجهیزات مورد نیاز هر کدام از سیستمهای اطفاء حریق خودکار میتوانید از طریق سایت مهار فایر اقدام کنید. کیفیت بالا و کارایی تجهیزات مهار آتش در این مجموعه از مشخصههای اصلی محصولات آن محسوب میشود. کارشناسان مجموعه، مشاورههای تخصصی و مورد نیاز را به شما در زمان ثبت سفارش ارائه خواهند کرد. با مراجعه به بخش محصولات سایت میتوانید از موجودی محصولات اطفاء حریق و قیمت آنها مطلع شوید.
سخن پایانی
سیستمهای اطفاء و مهار حریق دارای انواع مختلفی هستند. در این مطلب به معرفی سیستم اطفاء حریق اتوماتیک و انواع آن پرداختیم. این سیستمها بر اساس ماده خاموش کننده آتش مورد استفاده در آنها، تقسیمبندی میشوند. بر همین اساس موارد استفاده از هر کدام از این سیستمهای خودکار اطفاء حریق تعیین میگردد.