با سیستم اطفا حریق آیروسل آشنا شوید

سیستم های اطفاء حریق گوناگونی وجود دارند اما سیستم اطفا حریق آیروسل از سیستم‌های نوین به حساب می‌آید. این سیستم با بهره‌گیری از فناوری پیشرفته به عنوان یک سیستم اطفای حریق جدید، وارد عرصه شده است. سیستم آیروسل دقیقاً مشابه اطفاء حریق گازی یا شیمیایی خشک است. امروزه کشورهای زیادی از این روش برای مهار آتش استفاده می‌کنند. در این مقاله با ما باشید تا بیشتر با این سیستم و ویژگی‌های آن آشنا شوید.

معرفی سیستم اطفا حریق آیروسل

سیستم اطفا حریق اتوماتیک آیروسل یک سیستم مهار کننده آتش به حساب می‌آید، که بر پایه پودر و گاز است. سیستم اتوماتیک آیروسل جامدی غیر سمی بوده و تا زمانی که به صورت الکتریکی و یا واکنش گرمازا فعال نشده باشد، پایدار می‌ماند. حال، در صورت فعال شدن، ترکیبی از پودر و گاز با خاصیت خاموش کنندگی تولید می‌کند. همانطور که می‌دانید برای سرکوب آتش باید به صورت سه وجهی آتش را شکست داد. یعنی ماده خاموش کننده آتش باید سوخت را کاهش دهد، اکسیژن را حذف کند و و یا مانع از واکنش‌های زنجیره‌ای آتش شود.

عملکرد سیستم آیروسل

سیستم های اطفاء حریق آیروسل به صورت دستی و خودکار فعالیت می‌کنند. این سیستم به محض اطلاع از وقوع حریق، به کمک دتکتور و ترمومتر آیروسل‌ها را در محیط پخش کرده و عملیات اطفاء را شروع می‌کند. عملیات خاموش سازی آتش در آیروسل در سه مرحله انجام می‌شود. یعنی در ابتدا آیروسل بر اثر گرما تجزیه شده، سپس ماده جامد و پودری آن تشکیل می‌شوند. ذرات جامد و پودری در برخورد با آتش تجزیه شده و یون پتاسیم آزاد می‌کنند. آیروسل با ذرات ۱ تا ۲ میکرومتری، آتش را در بر گرفته و آن را سرد می‌کند و به همین طریق پروسه اطفاء حریق انجام می‌شود.

انواع سیستم اطفا حریق آیروسل

این سیستم از نظر نحوه فعال سازی به چند دسته تقسیم بندی می‌شود. در ادامه به صورت مختصر آنها را توضیح می‌دهیم.

آیروسل نسل دو

به سیستم نسل ۲ از آیروسل نوع k هم می‌گویند. در سیستم‌های آیروسل نسل دوم از نمک پتاسیم برای اطفای حریق استفاده می‌گردند. در این نسل یون‌های فعال پتاسیم،  وظیفه خاموش کردن حریق را به عهده دارند، اما سیستم‌های نوع k دارای معایبی نظیر خوردگی تجهیزات و تولید گرمای زیاد هم هستند.

آیروسل نسل سوم

با ایجاد برخی تغییرات و پیشرفت‌ها در نسل ۲ آیروسل، نسل سوم آن وارد بازار گردید. از مهم‌ترین مزایای نسل سوم این است که دیگر صدماتی دستگاه و تجهیزات الکترونیکی را تهدید نخواهد کرد. همچنین در مقایسه با نسل قبلی، گرمای تولید شده در محیط خیلی کمتر شد.

سیستم اطفا حریق آیروسل الکتریکی

در سیستم الکتریکی آیروسل در حالت فعال سازی بعد از ارسال سیگنال از دتکتور به کنترل پنل، ولتاژ ۲۴ ولت به کانکتور کپسول آیروسل ارسال می‌گردد و به دنبال آن در عرض ۶ ثانیه کل آیروسل موجود در سیلندر آزاد می‌شود.

سیستم حرارتی

در سیستم‌های آیروسل حرارتی، درون کپسول‌ها سنسورهای حساس به دمای ۴۷۵ وجود دارد و هنگامی که محیط به این دما برسد خاموش کننده به طور خودکار فعال می‌گردد.

سیستم مکانیکی

کپسول‌های مکانیکی در این نوع سیستم، دارای یک فتیله حساس به شعله هستند که به محض وقوع کوچکترین جرقه آیروسل فعال شده و در فاصله زمانی ۳ ثانیه مواد درون کپسول تخلیه می‌گردد.

مزیت‌های سیستم اطفا حریق آیروسل
مزیت‌های سیستم آیروسل

مزیت‌های سیستم اطفا حریق آیروسل

از مزایای سیستم خاموش کننده آتش آیروسل می‌توان به موارد زیر اشاره کرد.

راندمان بالا

ترکیبات تشکیل دهنده آیروسل جامد، بهترین قابلیت برای اطفاء حریق در بین وسایل اطفای حجمی را دارد.

هزینه کم نصب

این سیستم به پمپ‌های گران قیمت، خطوط لوله شبکه‌های تحت فشار و شیرها و تجهیزات اضافی نیاز ندارد. همین امر سبب کاهش هزینه و سرعت بالای نصب می‌شود. همچنین کپسول‌های آیروسل، نیازی به بازرسی یا شارژ ندارند و همیشه آماده به کار هستند.

تطبیق پذیری بالا

این سیستم، برای فضاهایی که روش‌های دیگری برای خاموش کردن آن موثر نیست، همانند اتاق‌های گرم نشده و یا تجهیزات الکتریک پر انرژی، بسیار عالی عمل می‌کند.

سازگاری با محیط زیست

مواد و متریال به کار برده شده در این سیستم و کپسول‌ها به لایه اوزون آسیبی وارد نمی‌آورد. در نتیجه تهدیدی برای محیط زیست و انسان‌ها ندارد.

محافظت از اجسام موجود در فضا

آیروسل به محتویات و اجسام ارزشمند محیط آسیبی وارد نمی‌کند. آیروسل‌های پودری حتی به راحتی از محیط جدا می‌شوند. از دیگر مزایای آن می‌توان به مقرون به صرفه بودن، طول عمر بالا، عدم آسیب به تجهیزات الکتریکی اشاره کرد.

سیستم اطفا حریق آیروسیل چه کاربردی دارد؟

از سیستم آیروسل در موارد زیر برای خاموش سازی آتش استفاده می‌شود.

  • اتاق‌های کنترل
  • صنعت پتروشیمی نفت و گاز
  • حفاظت از موتور برق و ژنراتور
  • صنعت ارتباطات و مخابرات
  • صنعت دریانوردی و بنادر
  • استفاده از آیروسیل در مکان‌هایی که از تجهیزات الکتریکی استفاده شده اصولاً توصیه نمی‌گردد
  • پارکینگ‌های زیرزمینی، ایستگاه‌های مترو و راه آهن
  • وسایل نقلیه با هدف ویژه دریایی و نظامی
  • فرودگاه، هتل، مرکز خرید، موزه و کتابخانه

معایب سیستم آیروسل

گذشته از اینکه این سیستم، یکی از بهترین روش های اطفاء حریق را به کار می‌گیرد و مزایای بسیاری دارد، اما دارای معایبی نیز هست که در موارد زیر به آنها اشاره شده است.

  1. اولین عیب این است که ذرات آیروسل به صورت خودکار در جو تبخیر نمی‌گردند.
  2. دومین عیب آنکه نمک‌های فلزی و اکسیدهای فلزی موجود در ذرات آیروسل رسانای الکتریکی می‌باشد که می‌تواند سبب اتصال کوتاه در تجهیزات و آسیب رساندن به آنها گردد.
  3. سومین عیب آن است که مواد آیروسیل دارای تاریخ انقضای ۴ تا ۶ سال می‌باشند که بعد از گذشت این مدت باید تعویض گردند.

قیمت سیستم اطفاء حریق آیروسل

انواع سیستم آیروسل را می‌توانید با قیمت‌های متفاوتی در بازار بیابید. عوامل مختلفی همانند اندازه، ژنراتور، کیفیت مواد خاموش کننده، برند و شرکت تولید کننده، قیمت این سیستم‌ها را تحت تاثیر قرار می‌دهند. اگر قصد راه اندازی یک سیستم آیروسل با کیفیت بالا و قیمت مناسب را دارید، بهتر است از مهار فایر اقدام به خرید نمایید. زیرا فناوری مورد استفاده در سیستم‌های آیروسل مهار فایر منحصر به فرد بوده و با نمونه‌های بازار تفاوت بسیار زیادی دارد.

برای تماس با ما کلیک کنید