انواع دتکتور شعله یا آشکارساز شعله از جمله تجهیزاتی است که در سیستمهای اطفاء حریق مورد استفاده قرار میگیرد. به کمک این تجهیزات، تشعشعات مرئی و نامرئی موجود در محیط حس شده و آشکار میشود. بیشترین کاربرد آشکارساز شعله در سیستمهای FSG میباشد تا کوچکترین سایز شعله را نیز تشخیص دهند. در ادامه این مطلب از مهار فایر به بررسی این دتکتور و انواع آن خواهیم پرداخت.
اما پیش از پرداختن به موضوع، باید یادآوری کنیم که شرکت ایمن مهار گستر آشیانه، به عنوان یکی از مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی در تهران، از مجموعههای فعال در زمینه فروش تجهیزات اطفاء حریق از جمله انواع کسپولهای آتش نشانی و طراحی و نصب انواع سیستم اعلام و اطفااء حریق است. شما میتوانید برای سفارش انواع این خدمات و همچنین، کسب اطلاعات بیشتر در مورد نحوه شارژ کپسول آتش نشانی، قیمت اتحادیه برای شارژ کپسول و ثبت سفارش برای شارژ کپسول آتش نشانی در تهران و مناطق اطراف میتوانید با شمارههای این مجموعه تماس بگیرید.
در ادامه مطلب به سراغ مبحث اصلی این مقاله یعنی آشنایی با انواع دتکتور شعله یا قلیم دتکتور میرویم.
منظور از شعله و تشعشع چیست؟
قبل از اینکه به معرفی فلیم دتکتور بپردازیم باید با مفهوم تشعشع و شعله در حریق آشنا شویم. در زمان ایجاد حریق، علاوه بر دود و گازهای سمی تشعشعاتی مرئی و نامرئی هم ایجاد میشوند. به این تشعشعات، شعله گفته میشود که قابلیت انتشار هم دارند. سه ناحیه در علم فتونیک وجود دارد که به ناحیه اپتیکی معروف میباشد. این نواحی عبارتند از:
- ناحیه مادون قرمز
- ناحیه مرئی
- فرابنفش
هنگام بروز حریق این تشعشعات و امواج نامرئی نیز ایجاد شده و قابل شناسایی هستند. تشخیص به موقع و اعلام این موارد در کنترل و اطفاء حریق نقش به سزایی ایفا میکند. برای آشکارسازی بخشهای مختلف حریق از دتکتور یا آشکارسازهای مختلفی استفاده میکنند. آشکارساز شعله نیز یکی از انواع مفید و کاربردی از این تجهیزات محسوب میشود.
دتکتور شعله چیست؟
دتکتور یا آشکارساز شعله که با نام لاتین Flame detector معروف است حسگری مخصوص میباشد. این حسگر به نحوی طراحی و ساخته شده که شعله را تشخیص داده و نسبت به آن واکنش نشان میدهد. بعلاوه این قابلیت را دارد که وجود دود و مایعهای بدون دود، که ایجاد حریق میکند را شناسایی نماید. یکی دیگر از ویژگیهای جذاب این تجهیزات تشخیص آتش از روی دما و حرکت هوا میباشد. سازوکار این تجهیز به نحوی است که امواج الکترومغناطیس ساطع شده از آتش را تشخیص دهد. در نتیجه، به راحتی قادر است شعلههای آتش را حتی اگر کوچک یا پنهان باشند تشخیص دهد. نکته مهم در خصوص این تجهیز، زمان کوتاه آشکارسازی شعلههای حریق است. هشدار تشخیص شعله در کمتر از یک ثانیه از طریق آشکارساز شعله اعلام میشود.
اجزای دتکتور شعله
از آن جایی که این تجهیز نوعی حسگر به شمار میرود سنسورها بخش اصلی و مهم آن هستند. بعد از سنسورهای باکیفیت و مخصوص، مدارهای فوتوالکتریک، کار تبدیل سیگنال شدت تشعشعات به سیگنال ولتاژ را بر عهده دارند. پردازش این سیگنال در یک میکروکنترلر جداگانه انجام میگیرد. از قطعات و اجزای دتکتور و آشکارساز شعله میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- مدارهای فوتوالکتریک
- مدارهای تهویه سیگنال
- سیستم ریزپردازندهها
- مدارهای ورودی
- مدارهای خروجی
- سیستم خنک کننده بادی
تمام این اجزا در آشکارساز شعله باید هماهنگ با هم کار کنند. توصیه میشود در زمان خرید این تجهیز به سراغ فروشندههای معتبر نظیر مهار فایر بروید. زیرا کیفیت و کارایی تجهیزات اطفاء حریق روی عملکرد و نتیجه حاصل از آنها اثر زیادی دارد.
انواع دتکتور شعله چه کاربردهایی دارد؟
از این تجهیز در سیستمهای اطفاء حریق برای تشخیص به موقع شعلههای آتش استفاده میشود. در نتیجه، در موارد متعددی میتوان از آشکارساز شعله برای بهبود کارایی سیستم اعلام حریق کمک گرفت. کاربرد این دتکتور در سیستم اطفاء حریق مکانهایی نظیر:
- انبارهای صنعتی
- انبار مواد محترقه
- انبار ذخیره سوخت
- فروشگاههای عرضه کننده مواد شیمیایی
- کارگاههای جوشکاری به روش قوس الکتریکی
- ایستگاههای هیدروژن
- نیروگاههای برق و هستهای
- صنایع گاز و نفت و پتروشیمی
- ایستگاههای ترانسفورماتور
- تونلهای زیرزمینی
- پالایشگاهها
- آشیانههای هواپیما
- فروشگاههای چوب
- صنایع بازیافت
- پمپ بنزینها
- سکوهای حفاری
میباشد. برای کارایی هرچه بیشتر فلیم دتکتور، انواع مختلفی از آن طراحی و ساخته شده است.
آشنایی با انواع دتکتور شعله
این تجهیزات با توجه به کاربردهای گستردهای که دارند، دارای انواع مختلفی هستند. هر نوع از این تجهیزات آشکارساز شعله دارای ویژگیهای مخصوص به خود میباشد. در ادامه، به معرفی تعدادی از انواع این دتکتورها میپردازیم.
دتکتور UV
این دتکتور همانطور که از نامش پیداست اشعه UV را در آتش تشخیص میدهد. انواع مختلف حریق، این نوع اشعه را تولید میکنند. بنابراین میتوان گفت دتکتور شعله UV از کاربردیترین انواع این تجهیز اعلام حریق است. محدوده تشخیص این آشکارساز 300 نانومتر میباشد. سرعت بالا در شناسایی شعلههای آتش و قابلیت پاسخگویی به حریقهای هیدروژنی و هیدروکربنی از مزایای این مدل است. نوع UV از دتکتورهای مخصوص شعله به تخلیه الکتریکی نظیر رعد و برق واکنش نشان میدهد. از این رو، توصیه میشود این مدل، در محیطهای داخلی نصب و استفاده شوند.
انواع دتکتور IR شعله
این نوع دتکتور با مشاهده اشعه IR شعلههای مادون قرمز را شناسایی میکند. برای این منظور این آشکارساز طیف وسیعی از گازهای داغ را مورد بررسی قرار میدهد. وقتی یک هیدروکربن نظیر چوب سوزانده میشود گرما و گاز CO2 آزاد خواهد شد. از طریق گاز CO2 داغ، مقدار زیادی انرژی با فرکانس 4.3 میکرومتر منتشر میشود. همین انتشار انرژی موجب میشود دتکتور IR قادر به تشخیص سریع حریق باشد. یک ایراد مهم در این نوع دتکتور، جذب تشعشعات مذکور توسط بخار آب یا آب میباشد. در این شرایط دیگر سنسورهای موجود در دتکتور قادر به تشخیص حریق و اعلام آن نخواهند بود. بهتر است این تجهیز اعلام حریق در مکانهای بسته مانند مناطق خطرناک و انبارها به کار رود.
آشکار ساز UV/IR
یکی دیگر از انواع دتکتور شعله نوع فرابنفش و مادون قرمز آن است. در این تجهیز دو مدل حسگر مذکور در یک دستگاه واحد به کار رفتهاند. در نتیجه این نوع آشکارساز شعله روی هر دو نوع از امواج IR و UV حساس بوده و واکنش نشان میدهد. در این تجهیز هشدارهای کاذب به کمترین مقدار خود میرسد. برای پردازش اطلاعات مربوط به هر دو سنسور، نیاز به الگوریتمهای پردازش پیشرفتهای داریم. از این نوع دتکتور برای تشخیص شعله آتش گازها و مایعات و جامدات فرار استفاده میکنند. مصونیت از هشدارهای کاذب و سرعت بالا از جمله مزیتهای نوع UV/IR از دتکتورها به شمار میرود.
آشکار ساز شعله MSIR
این دتکتورها به آشکارسازهای شعله چند طیفی مشهور هستند که از طول موج مادون قرمز استفاده میکنند. این تجهیزات با سرعت بالا نسبت به حریقهایی تا فاصله 60 متری خود واکنش نشان میدهند. بعلاوه از این آشکارساز شعله، هم در محیطهای باز و هم مکانهای بسته میتوان استفاده کرد. در این نوع دتکتور وجود نور خورشید و اجسام داغ در محیط هشدارهای کاذب ایجاد نخواهد کرد. به نحوی که بالاترین ایمنی در برابر هشدارهای کاذب بین انواع دتکتور شعله مربوط به این نوع است.
دتکتور شعله MSIR + Visible
این مدل که معروف به آشکارسازهای بصری شعله است، برای تشخیص، از تصاویر دیجیتالی کمک میگیرد. بنابراین در ساخت آنها از دستگاههایی مانند CCD استفاده میشود. دامنه فرکانس در این مدل دتکتور، در محدوده 0.7 تا 1.1 میکرومتر قرار دارد. چون در ساخت این مدل از فناوریهای روز استفاده شده، مطمئنترین نوع این وسبله محسوب میشود.
راهنمای خرید انواع دتکتور شعله
تنوع مدل این تجهیزات اعلام حریق، گاهی کار خرید آنها را سخت میکند. در این بخش خواهیم گفت که برای خرید آشکارساز شعله به چه مواردی باید توجه کرد.
نوع سوخت تاسیسات
نوع سوخت مورد استفاده در انتخاب بهترین مدل از دتکتور و آشکارساز شعله موثر است. کارشناسان ما در مهار فایر راهنماییهای لازم برای انتخاب بهترین دتکتور با توجه به نوع سوخت را ارائه میکنند.
امواج تابشی موجود در محیط
برخی اوقات، امواج تابشی مختلفی که مربوط به حریق نیستند در محیط وجود دارد. کارگاههای جوش قوس الکتریکی از جمله این مکانها میباشند. در این موارد باید از دتکتورهایی برای تشخیص شعله استفاده کرد که قادر به تمایز قائل شدن بین امواج باشند.
میزان ذرات معلق در هوا بعد از حریق
محدوده تشخیص این دتکتورها بر اثر وجود دود روغن در فضا کاهش پیدا میکنند. بنابراین لازم است بدانید که تا حد ذرات معلق در هوا بعد از وقوع حریق وجود خواهد داشت. این اطلاعات به انتخاب فناوری مناسب دتکتور شعله کمک میکند.
فاصله مناسب دتکتور تا منبع احتراق
اینکه دستگاه آشکارساز دود چه محدودهای را مانیتور میکند اهمیت زیادی دارد. انواع آشکارساز شعله معرفی شده در این مقاله محدودههای مختلفی را پوشش میدهند.
مزیت انواع دتکتور شعله
این تجهیزات در قیاس با سایر انواع دتکتور، نظیر دتکتورهای دود دارای مزیتهایی میباشد. عملکرد آشکارساز شعله از آشکارساز دود بسیار سریعتر است. این تجهیزات، تحت تاثیر جریان هوا قرار نمیگیرند و در نتیجه هشدار کاذب کمتری دارند. برخی از مدلهای دتکتور شعله قابلیت استفاده در محیطهای باز و بسته را هم دارند.
مشاوره خرید دتکتور شعله در مهار فایر
علاوه بر مدلهای مختلف، برندهای متنوعی نیز از آشکارساز شعله در بازار موجود است. به همین خاطر مشاورههای تخصصی و حرفهای در انتخاب بهترین نوع این تجهیزات کمک زیادی خواهد کرد. برای خرید دتکتور و آشکارساز شعله میتوانید با تیم فروش مهار فایر تماس بگیرید. کلیه تجهیزات موجود در سایت این مجموعه با کیفیت بالا و قیمتگذاری مناسب عرضه میشوند. راههای ارتباطی بین خریداران و کارشناسان تیم مهار فایر در سایت، درج شده است.
سخن پایانی
استفاده از انواع دتکتور شعله به عنوان یک بخش مهم در سیستم اطفاء حریق، حائز اهمیت است. در انتخاب نوع این تجهیزات باید به ویژگیهای محیطی محل نصب آن توجه کرد. سرعت زیاد و خطای بسیار کم از مزایای این تجهیزات شناسایی حریق میباشد. برای مشاوره در زمینه انتخاب مدل مناسب فلیم دتکتور میتوانید با مشاوران فروش مهار فایر تماس بگیرید.