تامین امنیت فضاهای تجاری، اداری، مسکونی و غیره هزینههایی را در بر دارد که اگر نسبت به آنها بیاطلاع باشیم، ممکن است هزینههای گزاف دیگری را متحمل شویم. آینده نگری خیلی اوقات زندگی و سرمایه شما را از خطر نابودی در امان نگه میدارد. پس بهتر است به منزله بالا بردن ایمنی و کاهش خطرات انسانی به منظور پیشگیری از حوادث آتش سوزی، با انواع سیستم اطفاء حریق بیشتر آشنا شویم. در ادامه مطلب این سیستم و انواع آن را که یکی از راههای بالا بردن ایمنی در محیط کار و زندگی شماست، معرفی میکنیم. آشنایی با انواع این سیستمها به شما کمک میکند تا برای نصب سیستم اطفاء حریق مناسب، بتوانید گزینه بهتری را انتخاب نمایید. پس تا انتهای مطلب ما را همراهی کنید.
سیستم اطفاء حریق چیست؟
همانطور که از نام این سیستم بر میآید، تجهیزات به کار رفته در آن، وظیفه خاموش کردن آتش و جلوگیری از گسترش آن را بر عهده دارند. انواع سیستم اطفاء حریق متشکل از تجهیزاتی جهت مهار آتش هستند که غالباً به صورت اتوماتیک عمل میکنند. امروزه ۴ عامل برای وقوع و گسترش یک حریق شناسایی شده است که این عوامل شامل حرارت، اکسیژن، سوخت و واکنشهای زنجیرهای سوختن است. برای آنکه بتوانید آتش را مهار کنید، باید یکی از این موارد را از هرم آتش حذف کنید.
بنابراین در یک سیستم اطفا از تجهیزاتی استفاده میشود که چرخه حریق ایجاد شده را به شکلی قطع کنند. در عصر کنونی در بیشتر ساختمانهای تجاری، اداری، مسکونی و صنعتی از سیستمهای اطفاء حریق استفاده میگردد، زیرا این سیستم با توجه به نوع عملکردی که دارد، مانع از تلفات جانی میشود و یا خسارتهای ناشی از تلفات جانی را کاهش میدهد. به همین دلیل، وجود چنین وسیلهای در هر ساختمان ضروری است.
عملکرد سیستم اطفاء حریق
عملکرد این سیستمها به گونهای است که همه چیز با به صدا در آمدن یک زنگ شروع میشود. هنگامیکه سنسورهای دود فعال میگردند، زنگ هشدار فعال شده و عامل خاموش کننده آتش به اتاق شناسایی فرستاده میشود و برای خاموش کردن شعلهها و محافظت از محتویات داخل شروع به کار میکند. برای اطمینان از ایمنی کامل، باید ساختمان را پاکسازی کنید. سپس این سیستم وارد عمل شده و آماده خاموش سازی آتش میگردد.
انواع سیستم اطفاء حریق
برخلاف سیستمهای قدیمی مبتنی بر آب، امروزه انواع مختلفی از سیستمهای مهار آتش وجود دارند. این سیستمها با دسترسی آسان در اختیار تمام کاربران قرار میگیرند. در ادامه مطلب با انواع آنها آشنا میشویم
سیستم اطفاء حریق دستی
سیستم دستی اصولا به تجهیزاتی گفته میشود که به وسیله یک فرد متخصص و یا یک آتش نشان به کار گرفته میشود و جهت فرمان از عوامل انسانی استفاده میگردد. نمونه بارز سیستم اطفاء حریقهای دستی، انواع کپسول آتش نشانی هستند که معمولاً در هر خانه یا مکانی مشاهده میشوند. این کپسولها خود انواع مختلفی دارند که بر اساس نوع و یا کلاس حریق میتوانند تقسیم بندی شوند. قیمت شارژ کپسول اتش نشانی در تهران نیز به نوع کپسول بستگی دارد. انواع سیستمهای اطفاء حریق دستی و خاموش کنندههای دستی به شرح زیر هستند.
- خاموش کنندههای پودری
- خاموش کنندههای دی اکسید کربن
- خاموش کنندههای حاوی ترکیبات هالوژنها
- خاموش کنندههای حاوی کف
سیستمهای اتوماتیک
این نوع از سیستم مهار آتش برای کنترل و خاموش کردن آتش طراحی شده است تا در همان دقایق اولیه و قبل از به وجود آمدن خرابی و گسترش آتشسوزی به خوبی آتش را مهار کند. به این نکته توجه داشته باشید که کاملا به صورت خودکار کار میکند و بدون دخالت انسان، آتش را خاموش مینماید. انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک بسته به تعداد طبقات و نوع ساختمان متفاوت هستند. این سیستم کاملا هوشمندانه عمل میکند. سنسورهای موجود در آن، در صورت تشخیص آتش سوزی، سریع وارد عمل میشوند و به طور خودکار اقدامات لازم جهت گسترش آتشسوزی را انجام میدهند. این سیستم هوشمند در انواع مختلفی در بازار موجود میباشد که در ادامه اسامی و نوع عملکرد آنها را برای شما بیان میکنیم.
سیستم اتوماتیک مه آب
یکی از عوامل اصلی برای خاموش کردن آتش، آب است. اساس کار سیستم مه آب، قطرات بسیار ریز آب هستند. این سیستم هوشمند به سه نوع سیستم فشار بالا، سیستم فشار متوسط، سیستم فشار پایین تقسیم میگردد. قطرات ریز آب در ابتدا به خنک سازی محیط میپردازند. بخارهای، آب، اکسیژن موجود را در محیط پراکنده میکند و سپس خاموشی آتش اتفاق میافتد.
انواع سیستم اطفاء حریق اتوماتیک ورتکس
این نوع سیستم از ترکیب گاز نیتروژن و مه آب تشکیل میشود. روش عملکرد این سیستم به این صورت است که ذرات آب در اثر فشار گاز نیتروژن به ذرات بسیار ریز تبدیل میگردد و محتوای ترکیبی تشکیل شده از ذرات ریز آب و گاز نیتروژن، به طور همزمان شعلههای آتش را مهار میکند.
سیستم اتوماتیک گازی
این سیستم، سیستمی است که در آن از گازهای بیخطر برای اطفاء حریق در محیطهای مختلف از قبیل ساختمانهای مسکونی، تجاری، اداری و صنعتی استفاده میشود. در حقیقت این سیستم در مواقعی به کار برده میشود که استفاده از دیگر تجهیزات مهار آتش، نظیر کپسولهای آتش نشانی، آب، مه آب ، فوم و غیره به دلیل آثار مخرب زیست محیطی امکانپذیر نباشد. از طرفی دیگر، واضح است که سیستمهای اطفاء حریق دستی، قابلیت آنچنانی در مهار آتش ندارند، زیرا همواره به یک نیروی انسانی نیاز است که بتوانند در مواقع اضطراری اقدام کند. از این رو میتوان گفت سیستمهای اتوماتیک را میتوان یکی از مطمئنترین سیستمها برای مهار آتش خواند.
سیستم اتوماتیک آبی اسپرینکلر
اسپرینکلر یک سیستم مهار آتش اتوماتیک است که به وسیله آب شعلههای آتش را خاموش میکند. این سیستم هوشمند در سقف خانه یا ساختمانها تعبیه میگردد و با اتصال به لولههای آب و به کمک آب پاشهایی که دارد، آتش را مهار میکند. از این سیستم هوشمند در خانههای هوشمند، هتلها، پارکینگها و کارخانهها، مجتمعهای بزرگ تجاری، انبارها و مخازن نگهداری سوخت استفاده میشود.
انواع سیستم اطفا حریق اتوماتیک پودری یا آیروسل
سیستم آیروسل بر مبنای ماده گازی و ذرات بسیار ریز و جامد عمل میکند که غیرسمی هستند. جنس ذرات آیروسل کربنات پتاسیم است که بر اثر یک واکنش گرمازا در دمای اتاق به ماده جامد تبدیل میشود. اما قبل از آن به حالت گاز باقی میماند. بعد از فرایند گفته شده، این ذرات ریز جامد بر روی شعله آتش قرار میگیرد و موجب اطفا شعلههای آتش میگردد. سیستم اطفاء حریق آیروسل در واقع ماهیتی مابین سیستم گازی و سیستم شیمیایی است، اما بنابر تفاوتهایی که بین این دو وجود دارد، موجب میشود که سیستم آیروسل نسبت به دو سیستم دیگر مزایای فراوانی داشته باشد.
انواع سیستم اطفاء حریق آبی
افرادی که در زمینه مقابله با آتش سوزی آموزش چندانی ندیده باشند، در مواجه با آتش اولین گزینهای که ممکن است برای مهار آن به ذهنشان برسد آب است. این ماده یکی از سادهترین و موثرترین روشهایی است که همه افراد با آن آشنا هستند. استفاده نابجا از آب میتوانند دامنه حریق و صدمات آن را گسترش دهد. بیشترین مورد استفاده از آب در سیستمهای مهار آتش اتوماتیک، سیستمهای اسپرینکلر هستند. این سیستم منظور اسپرینکلرها به مطمئنترین گونه شناخته میشود.
سیستم اتوماتیک co2
در صورت آشنایی اندک با فرایند سوختن میدانید که یکی از اجزای لازم برای رخ دادن آتش اکسیژن است. بنابراین در فضایی که حریق اتفاق افتاده اگر سطح اکسیژن موجود خیلی پایین بیاید، میتوان حریق را مهار نمود. این فرایند یعنی کنترل و خاموش کردن آتش از طریق کاهش سطح اکسیژن فضا، از طریق اطفاء حریق اتوماتیک co2 به خوبی امکان پذیر است.