آتشنشانها برای اطفاء حریق از ابزار و تجهیزات متعددی استفاده میکنند. شلنگ آتشنشانی یکی از کاربردیترین و پر استفادهترین این تجهیزات اطفاء حریق میباشد. اما آنچه که کارایی شلنگهای آتشنشانی را افزایش میدهد انواع کوپلینگ آتش نشانی است. کوپلینگ نوعی اتصال دهنده شلنگ به سیستم آبرسان است. در ادامه این مطلب از گروه مهار فایر با این وسیله و کاربردها و انواع آن آشنا خواهیم شد و توضیح خواهیم داد که چرا بهتر است در کنار انواع خاموش کننده و شارژ کپسول آتش نشانی در تهران این وسیله را نیز در دسترس داشت.
منظور از کوپلینگ آتش نشانی چیست؟
از کوپلینگ در آتشنشانی به عنوان یک ابزار اتصال دهنده بخشهای مختلف سازههای اطفاء حریق استفاده میکنند. این تجهیز از متریالهای مختلفی مانند فولاد، برنج و پلاستیکهای مقاوم ساخته میشود. طراحی این وسیله به گونهای است که به راحتی به انواع شیر آب و فوم وصل میشود. بنابراین برای وصل کردن شلنگ و لولههای آتشنشانی کاربرد زیادی دارند. انواع کوپلینگ آتش نشانی در اندازه و اشکال مختلفی تولید میشوند. با این همه، تمام این ابزارها و اتصالات آتشنشانی مشابهتهایی با هم دارند. برای ساخت هر یک از قطعات کوپلینگ از روش ریختهگری دایکاست استفاده میکنند. یک سر این تجهیز، وظیفه گیرنده آب و سر دیگر آن، دهنده آب و یا سیال مورد نظر را بر عهده دارد. با توجه به عملکرد و کارکرد این تجهیزات، آنها باید به صورت جفتی استفاده شوند. در غیر این صورت، مسیر دریافت و انتقال مایع خاموش کننده حریق ناقص میشود.
انواع کوپلینگ آتش نشانی
کوپلینگهای آتشنشانی بر اساس معیارهای بسیار متنوعی دستهبندی میشوند. معیارهای انتخاب این تجهیز اتصالی در آتشنشانی عبارتند از:
- پیکربندی کوپلینگ
- اندازه کوپلینگ
- برند کوپلینگ
در ادامه این مطلب به معرفی هر کدام از این انواع مختلف کوپلینگ و کاربرد آنها خواهیم پرداخت.
انواع کوپلینگ آتش نشانی بر اساس پیکربندی و ساختار آنها
پیکرهبندی و ساختار کوپلینگهای مورد استفاده در آتشنشانی شامل سه دسته مختلف هستند که در موارد مختلفی توسط آتشنشانها استفاده میشوند:
- کوپلینگ رزوهای: به جرات میتوان گفت، این نوع، از رایجترین انواع کوپلینگها در آتشنشانی است. این اتصالات به شکل نر و مادگی تا قطر 3 اینچ ساخته میشوند. شلنگ آتشنشانی در یک طرف، کوپلینگ نر و در سمت دیگر، کوپلینگ ماده دارد. در بیشتر اوقات برای شلنگهای سبک آتشنشانی از این مدل استفاده میکنند.
- کوپلینگ استورز: این مدل دارای دو نیمه متقاون با هم است که برای شلنگهای مختلف مناسب است. از آن جایی که با چرخش و بدون زحمت این کوپینگ وصل میشود، از انواع محبوب است.
- کوپینگ نامتقارن با اتصال سریع: این مدل نیز مانند دیگر انواع کوپلینگ آتش نشانی رزوهای دارای دو بخش نر و مادگی است. وصل کردن دو بخش نر و مادگی در این مدل از کوپینگها بدون نیاز به ابزار خاصی انجام میگیرد.
انواع کوپلینگ آتش نشانی بر اساس اندازه
فاکتور اندازه نیز در دستهبندی کوپینگها مهم محسوب میشود. سنجش اندازه این ابزار، بیشتر بر اساس قطر آنها بوده و بر این مبنا طبقهبندی میشوند. معیار انتخاب اندازه کوپینگ بزرگی و وسعت محیطی است که درگیر آتش شده است. انواع کوپینگ بر اساس اندازه شامل موارد زیر است:
- کوپینگ قطر کوچک: این مدل برای نازلهای دستی کوچک در آتشنشانی استفاده میشود. قطر این مدل تقریبا بین 19 تا 25 میلیمتر میباشد.
- کوپینگ متوسط: از این مدل در شلنگهای بزرگتر از نازل دستی استفاده میکنند. قطر این مدل از کوپینگ، 32 الی 75 میلیمتر در نظر گرفته میشود. اغلب در محیطهای صنعتی و اطفاء حریق شهری از این مدل استفاده میکنند.
- کوپینگ سایز بزرگ: قطر این مدل، در حدود 100 الی 150 میلیمتر بوده و در عملیات اطفاء حریق بزرگ به کار میرود. محیطهای پالایشگاهی نمونهای از کاربرد این نوع از کوپینگ محسوب میشوند.
انواع کوپینگ بر اساس برند
شرکتهای بسیار زیادی در زمینه تولید تجهیزات آتشنشانی اقدام به ساخت کوپینگ کردهاند. به همین خاطر، برند مبداء نیز یکی از فاکتورهای بسیار متداول در دستهبندی این ابزار میباشد. در ادامه این بخش به معرفی کوپینگهای مختلف از برندهای متنوع موجود میپردازیم.
- کوپلینگ BS انگلیسی: این مدل تحت استاندارد BS336 ساخته میشود و به نام همین استاندارد نیز شناخته میشود. برای انتقال سیالهایی با فشار بالا معمولا از این مدل کوپلینگ استفاده میشود. کوپلینگ فشار و ساکشن انگلیسی از نظر نحو اتصال با هم تفاوتهایی دارند.
- کوپلینگ NH آمریکایی: این مدل از کوپلینگهای شیر خور از کاربردیترین نوع این تجهیزات به شمار میروند. در این کوپلینگها از دو بخش نر و مادگی استفاده شده است تا راحتتر متصل شوند. از این مدل هم برای آبرسانی و هم برای ساکشن میتوان استفاده نمود.
- کوپلینگ GOST روسی: این کوپلینک تحت استانداردی با همین نام و بدون نر و مادگی ساخته میشود. این استاندارد یکی از استانداردهای مشترک در سطح اروپا است.
- کوپلینگ فرانسوی: از این مدل، تنها برای فشار مناسب میتوان استفاده نمود. نوع فرانسوی کوپلینگ با نوع بلژیکی آن نیز کاملا سازگار است. با یک ربع چرخش این مدل کوپلینگ جفت شده و آماده میگردد.
انواع دیگری از برندهای مبداء کوپلینگ نظیر ژاپنی و بلژیکی نیز وجود دارند. موارد معرفی شده از کاربردیترین انواع کوپلینگ آتش نشانی هستند که در کاربریهای مختلفی در اطفاء حریق استفاده میشوند.
خرید کوپلینگ آتشنشانی
با توجه به انواع مختلف این تجهیزات اتصالی باید به سراغ مراکز فروش با تنوع بالا بروید. همچنین خرید انواع اصل و باکیفیت کوپلینگ، در کارایی آن هنگام اطفاء حریق اثر بسیار زیادی دارد. توصیه میشود به سراغ فروشندههای باتجربه و معتبر در این حوزه رفته و خرید کوپلینگ را انجام دهید. مهار فایر یکی از بهترین وبسایتهای فروش انواع تجهیزات آتشنشانی و اطفاء حریق در کشور است. شما میتوانید انواع مختلفی از تجهیزات آتش نشانی مخصوصا انواع کپسول آتش نشانی را در سایزهای متفاوت در سایت مهار فایر خریداری کنید. برای دریافت اطلاعات تکمیلی و ثبت سفارش محصولات اطفاء حریق و مشاوره در زمینه خرید انواع کوپلینگ آتش نشانی با کارشناسان فروش مجموعه تماس بگیرید.
سخن پایانی
اتصالات در شلنگها و لولههای آتشنشانی بخش مهم و حیاتی از پروسه خاموش کردن آتش هستند. یکی از کاربردیترین انواع اتصالات انواع کوپلینگ آتش نشانی است. این تجهیزات دارای انواع و اندازههای متنوعی هستند تا در موارد مختلف به کار آیند.