پنل تکرار کننده اعلام حریق و انواع آن

سیستم‌های اعلام و اطفاء حریق از بخش‌ها و اجزای مختلفی تشکیل می‌شوند. پنل تکرار کننده اعلام حریق یا همان ریپیتر یکی از اجزای مهم در انواع سیستم اعلام حریق محسوب می‌شود. پنل‌های ریپیتر کارآمدی سیستم‌های اعلام حریق را افزایش می‌دهند. این پنل‌ها، ویژگی‌ها و انواع مختلفی دارند که در این مطلب، به آن می‌پردازیم.

سیستم اعلام حریق چیست و چه بخش‌هایی دارد؟

اعلام و هشدارهای به موقع از وقوع حریق و آتش‌سوزی در مهار و کنترل آن نقش مهمی ایفا می‌کنند. اولین بار در سال 1847 در آمریکا از سیستم اعلام حریق استفاده شده است. این سیستم اولیه با نصب خطوط تلگراف و به کمک زنگ ناقوس خطر آتش‌سوزی را اعلام می‌کرد. امروزه اما تجهیزات پیشرفته‌ای در جهت اعلام و اطفاء حریق وجود دارد. منظور از سیستم اعلام حریق، تجهیزاتی است که وظیفه کشف و آشکار کردن آتش را بر عهده دارند. این تجهیزات در مکان‌های مختلفی نظیر ساختمان‌های مسکونی، انبارها و کارخانه‌ها قابل نصب و استفاده هستند. بخش‌های مختلف یک سیستم اعلام حریق عبارتند از:

  • دتکتورها
  • آژیرها و فلاشرها
  • شستی
  • کنترل پنل مرکزی

به کمک این بخش‌ها ساکنین و افراد حاضر در محیط مورد نظر از وقوع آتش‌سوزی مطلع می‌شوند. در نتیجه اقدامات لازم برای نجات افراد و کنترل حریق  فورا و به موقع انجام خواهد شد.

آشنایی با پنل تکرار کننده اعلام حریق

به این پنل، ریپیتر هم می‌گویند که در سیستم اعلام حریق نقش مهمی را ایفا می‌کنند. تمام عملیاتی که در سیستم‌های اعلام حریق انجام می‌شود در کنترل پنل اصلی به نمایش در می‌آید. این پنل وظیفه دارد تا تمام این عملیات انجام شده را تکرار کند. با این کار، خطاهای رخ داده و همچنین محل دقیق حریق کاملا مشخص خواهد شد. از طرفی، این پنل‌ها به بررسی و کنترل تمام مسیر سیستم اعلام حریق نیز کمک می‌کنند. اصلی‌ترین محل برای نصب پنل ریپیتر، در قسمت ورودی ساختمان‌ها است. محل نصب استاندارد این پنل، جایی دور از کنترل پنل مرکزی سیستم اعلام حریق می‌باشد. زیرا پنل ریپیتر، به صورت مجزا از پنل مرکزی در سیستم‌های اعلام حریق عمل می‌کند. هدف از طراحی و ساخت این پنل، نمایش کامل رویدادها و عملیات کنترل‌کننده در پنل اصلی می‌باشد. پنل ریپیتر یا تکرار کننده به کاربر، امکان ریست کردن از راه دور سیستم اعلام حریق را می‌دهد. بنابراین می‌تواند از جایی خارج از ساختمان، آژیرهای اعلام حریق را خاموش کرده و فرآیند تخلیه ساختمان را آغاز نمود. این بخش از پنل اعلام حریق از طریق شبکه به روزرسانی می‌گردد.

آیا استفاده از پنل تکرار کننده اعلام حریق الزامی است؟

در حالت کلی، استفاده از پنل ریپیتر در سیستم‌های اعلام حریق ضروری نمی‌باشد. اهمیت و لزوم استفاده از این پنل به شرایط و شیوه نصب پنل مرکزی در سیستم اعلام حریق بستگی دارد. اگر پنل اصلی سیستم، در محلی که در معرض آسیب‌های ناشی از حریق نباشد نصب شود، پنل ریپیتر الزامی نیست. در این شرایط توصیه می‌‍شود از کابل‌کشی‌های مقاوم در برابر حریق نیز استفاده شود. با این همه در تمام سیستم‌های اعلام حریق شاهد نصب استاندارد پنل اصلی در محل مناسب نیستیم. در این شرایط توصیه می‌شود از یک پنل ریپیتر برای افزایش کارایی سیستم اعلام حریق استفاده گردد.

انواع پنل تکرار کننده اعلام حریق
انواع ریپیتر

انواع پنل ریپیتر کدام است؟

پنل‌های ریپیتر دارای انواع مختلفی هستند که هر یک ویژگی‌های خاص خود را دارند. در سیستم اعلام حریق باید بهترین و متناسب‌ترین نوع از پنل تکرار کننده اعلام حریق را انتخاب و نصب کرد. برای خرید و نصب انواع پنل‌های ریپیتر می‌توانید با کارشناسان مجرب تیم مهار فایر تماس بگیرید.

پنل تکرار کننده فعال ( اکتیو)

پنل‌های ریپیتر اکتیو از پرکاربردترین انواع پنل‌های تکرار کننده محسوب می‌شوند. از این پنل به ویژه در کشور ما بیشترین استفاده را برای نمایش رویدادهای پنل اصلی به عمل می‌آورند. از طریق پنل تکرار کننده اکتیو می‌توان به همه اطلاعات پنل اصلی سیستم اعلام حریق دسترسی داشت. از قابلیت‌های دیگر این پنل ریپیتر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ریست کنترل پنل
  • قطع زنگ هشدار دهنده سیستم اعلام حریق
  • بررسی روند و مسیر اعلام حریق

پنل تکرار کننده اعلام حریق غیر فعال ( منفعل)

از نظر ظاهری شباهت زیادی بین نوع غیر فعال و فعال پنل‌های ریپیتر وجود دارد. به کمک پنل منفعل می‌توان به تمام امکانات کنترل پنل اصلی سیستم دسترسی پیدا کرد. اما قابلیت‌هایی مانند قطع آژیر و ریست پنل در این مدل، امکان‌پذیر نیست. بنابراین پنل منفعل مدل محدودتر پنل فعال است.

پنل ریپیتر مقلد (میمیک)

در بعضی از انواع پنل‌های میمیک از تجهیزات الکترونیک استفاده می‌شود. البته نسخه‌های زیادی از این نوع پنل ریپیتر وجود دارند که فاقد تجهیزات الکترونیکی هستند. در این نسخه‌ها از طرح حکاکی شده یا چاپی روی پنل استفاده می‌کنند. پنل مقلد دارای زون‌هایی برای تشخیص حریق می‌باشند. آتش‌نشان‌ها از این مدل برای امدادرسانی به افراد گرفتار در آتش استفاده می‌کنند.

مزایای استفاده از انواع پنل تکرار کننده اعلام حریق چیست؟

با وجودی که استفاده از پنل‌ها الزامی و ضروری نیست اما به دلیل مزایای آن به کار می‌رود. در این بخش به تعدادی از مهم‌ترین مزیت‌های پنل ریپیتر اشاره خواهیم کرد.

  • پنل‌های تکرار کننده با ارائه اطلاعات اضافی می‌توانند موجب بهبود زمان پاسخ‌دهی شوند. در نتیجه خطر مرگ یا آسیب‌دیدگی افراد درگیر در حریق، کاهش چشمگیری پیدا می‌کند.
  • کنترل و نظارت بر وضعیت بخش‌های مختلف ساختمان به کمک پنل تکرار کننده اعلام حریق (ریپیتر) ساده‌تر می‌شود. در نتیجه مالکان و مدیران ساختمان می‌توانند به سرعت از وضعیت سیستم اعلام حریق مطلع شوند. این امر روند رسیدگی به مشکلات ناشی از حریق را سریع و آسان می‌کند.
  • برای رعایت بسیاری از قوانین آتش‌نشانی به انواع پنل‌های ریپیتر نیاز داریم. مطابقت با کدهای آتش‌نشانی کار مالکان و مدیران ساختمان را ساده می‌کند.
  • مزیت دیگر این پنل‌ها، آسان بودن نگهداری و تعمیر آن‌ها است. این امر مشوق خوبی برای استفاده از پنل‌های ریپیتر در سیستم اعلام حریق ساختمان‌ها است.

کلام پایانی

امروز سیستم‌های اعلام و اطفاء حریق پیشرفت بسیار زیادی داشته‌اند. اجزای و بخش‌های مختلفی در این سیستم‌ها برای بالا بردن بهره‌وری سیستم استفاده می‌شود. پنل تکرار کننده اعلام حریق ( ریپیتر) از اجزای بسیار کاربردی در این سیستم است که انواع زیادی دارد و به شیوه‌های متفاوتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای تماس با ما کلیک کنید