کارخانهها از جمله ساختمانهای صنعتی به حساب میآیند که عملیات مختلفی نظیر تولید و جمعآوری کالا در آن انجام میشود. افراد زیادی در این ساختمانها کار میکنند. با توجه به فرایندهایی که هر روزه در کارخانهها انجام میگردد و مشغول بودن افراد و کارکنان، ریسک بروز حوادثی مانند آتش سوزی زیاد است. سیستم اطفاء حریق کارخانه برای محیطهایی طراحی میشود که فضای خیلی وسیعی دارند و همچنین دارای تجهیزات و سرمایه و نیروی انسانی هستند. بنابراین به دلیل اهمیت و ارزش بالای این محیطها باید از سیستم هوشمند و کارآمدی استفاده گردد تا امنیت جانی و مالی کارکنان، تضمین گردد. در ادامه مطلب از مهار فایر تصمیم داریم در خصوص انواع سیستم اطفای حریق در محیطهای صنعتی و مزایا و ویژگیهای آن سخن بگوییم.
تجهیزات و مواد در معرض آتش سوزی کارخانهها
قبل از صحبت در مورد سیستم اطفاء حریق کارخانه و مهار آتش، لازم است بدانید چه خطراتی کارخانهها را تهدید میکند. بررسی این خطرات میتواند برای پیشگیری از حریق و نصب سیستمهای اطفاء حریق مناسب، بسیار موثر باشد.
آتش سوزی ماشین آلات سنگین
کارخانهها اصولاً دارای ماشین آلات پیشرفته برای انجام عملیات روزانه خود هستند. هر چقدر هم این ماشین آلات پیشرفته بوده و بر اساس استانداردهای روز طراحی شده باشند، باز هم دچار نقص و مشکلاتی میگردند که ریسک آنها برای بروز آتشسوزی بیشتر میشود. اکثر اوقات، این نقصها و مشکلات محدود بوده و بدون اینکه هیچ دردسری به وجود بیاورند، میتوان آنها را برطرف کرد. مواردی مثل نشت مواد سمی و نفت که هر دو جزء مواد قابل اشتعال هستند، به همراه حرارت این ماشین آلات و جرقههای برق، در صورت غفلت میتواند آنها را تبدیل به یک حادثه آتشسوزی کند.
نقش مواد قابل اشتعال در سیستم اطفاء حریق کارخانه
در همه کارخانهها یک سری اقلام و مواد وجود دارد که اصولاً از آنها برای فرایند تولید استفاده میکنند. اکثر اوقات، این مواد قابل اشتعال هستند و در صورت انبار شدن، ریسک آتش گرفتن آنها بالا میرود. به عنوان مثال با حریق و یا ایجاد جرقه به راحتی آتش گرفته و شعله ور میشوند. در چنین کارخانههایی خطر بروز حادثه آتشسوزی بالا میرود، به ویژه هنگامی که مقدار موجودی کالای کارخانه بالا باشد.
نقص الکتریکی
در هر ساختمانی نقص الکتریکی به چشم میخورد، اما در ساختمانهایی همانند مراکز صنعتی و کارخانهها که عملیات با ماشین سنگین انجام میشود. استفاده از سیستم برقی در آن زیاد است و ممکن است دچار نقص الکتریکی شوند. چنین چیزی باعث ایجاد فشار بر سیستم برق کارخانه شده و ریسک بروز حادثه آتش سوزی را افزایش میدهد. مگر اینکه اقدامات پیشگیرانه مناسبی اتخاذ گردد.
سیستم اطفاء حریق کارخانه چیست؟
با توجه به آنچه گفته شد، تنها استفاده از خاموش کنندههای دستی و شارژ کپسول های آتش نشانی در تهران و دیگر مناطق برای مهار آتش در کارخانهها کافی نیست. سیستم اطفاء حریق کارخانه، یک سیستم ایمنی است که برای جلوگیری از گسترش حریق و کنترل آتشسوزی در محیط کارخانه استفاده میشود. این سیستم شامل انواع اقدامات و تجهیزات مهار آتش مانند جعبه های آتش نشانی، سیستمهای اعلام حریق، سیستم های خاموش کننده حریق و سایر تجهیزات مربوط به مهار آتش میباشد. هدف اصلی این سیستم، حفاظت از جان و مال و جلوگیری از خسارتهای ناشی از آتش سوزی در کارخانه است.
مزایای نصب سیستم اطفاء حریق در کارخانهها
همانطور که گفتیم خطرات بالقوه زیادی کارخانهها را از نظر آتشسوزی تهدید میکند که باعث میشود نصب سیستم اعلام حریق در این ساختمانها اهمیت ویژهای پیدا کند. کارخانه چه بزرگ باشد و چه کوچک، در معرض خطر است و ریسک بروز حریق در آن وجود دارد. در انتخاب و نصب سیستمهای اعلام حریق، ممکن است به این فکر کنید که تنها یک نوع سیستم اعلام حریق برای کارخانه کافی است. در حالی که چنین نیست. این سیستمها برای کارخانه و ساختمانهای صنعتی مزایای فراوانی دارد که در ادامه به این مزایا میپردازیم.
بالا بردن ایمنی اموال و افراد
عملکرد اصلی سیستم های اعلام و اطفاء حریق کارخانه این است که در سریعترین زمان ممکن، افراد و کارکنان کارخانه را از وجود آتش مطلع میکند و موجب میگردد که افراد و همینطور ماموران آتشنشانی سریعا نسبت به مدیریت و مهار آتش اقدام کنند. به این ترتیب از جان و مال افراد حفاظت میگردد. افراد حاضر در کارخانه با شنیدن آلارم، در این خصوص اطلاع حاصل میکنند.
افزایش امنیت مالی از مزایای سیستم اطفاء حریق کارخانه
زمانی که یک حادثه آتش سوزی در کارخانه یا ساختمان صنعتی اتفاق میافتد، سیستم اعلام حریق افراد حاضر در ساختمان را از حادثه مطلع میکند. افراد و حتی برخی از سیستمهای پیشرفته میتوانند مسئولین خدمات اورژانس و حوادث آتشسوزی را از این حادثه با خبر کنند. داشتن یک سیستم اعلام حریق، میتواند مدت زمانی که مسئولین آتش نشانی به حادثه آتشسوزی واکنش نشان میدهند را کمتر کند. همین مسئله موجب میشود تا خسارت خیلی کمتری به اموال موجود در کارخانه وارد گردد. سیستمهای اطفاء حریق با داشتن تجهیزاتی همانند آبپاشها یا اسپرینکلرها میتوانند به محض شناسایی حریق فعال شده و آتش را خاموش کنند.
کاهش هزینههای مربوط به آتش سوزی
همانطور که گفتیم یک سیستم اطفاء حریق کارخانه میتواند زمان واکنش به حادثه آتش سوزی توسط خدمات آتش نشانی را کمتر و سریعتر کند و به این صورت، باعث خسارت کمتری به اموال و موجودیهای کارخانه میشود. این امر موجب میگردد هزینهها و خساراتی که بر اموال و ساختمان تحمیل میشود، کاهش یابد. از سوی دیگر یک سیستم اطفاء حریق کارآمد در بلند مدت هزینههای بیمه را هم کاهش میدهد.
جلوگیری از گسترش حریق از دیگر مزایای سیستم اطفاء حریق کارخانه
سیستم مهار آتش باعث میشود حریق در یک نقطه محدود بماند و از گسترش به سایر نقاط کارخانه جلوگیری شود. این امر باعث کاهش خسارتهای ناشی از حریق و حفاظت از مالکیت و تجهیزات کارخانه میشود.
زمانیابی سریع
سیستم اطفا حریق باعث فعال شدن خودکار تجهیزات اطفاء حریق میشود. این سرعت در فعال شدن تجهیزات باعث میشود حریق در مرحله اول، بتواند کنترل و از گسترش آن جلوگیری شود.
هشدار دهی سریع
سیستم اعلام حریق در صورت شناسایی دود یا حرارت، به صورت خودکار هشدار میدهد. این امر باعث میشود که افراد در کارخانه، به سرعت، خروجی ایمن را پیدا کنند و از خسارات جانی جلوگیری شود.
خاموش کننده حریق
سیستم خاموش کننده حریق باعث میشود در صورت شناسایی حریق، مواد خاموش کننده به صورت خودکار منتشر شده و حریق را خاموش کند. این امر باعث میشود که حریق در مرحله اولیه کنترل شود و خسارات جانی و مالی کاهش یابد.
افزایش اطمینان
استفاده از سیستم اطفاء حریق کارخانه باعث افزایش اطمینان کارکنان و مدیران میشود. آنها مطمئن هستند که در صورت وقوع حریق، سیستم مهار آتش، به صورت خودکار فعال شده و موجبات کنترل حریق و جلوگیری از گسترش آن فراهم میشود.
رعایت قوانین و مقررات
استفاده از سیستم اطفا حریق در کارخانه باعث رعایت قوانین و مقررات ایمنی میشود. این امر باعث میشود که کارخانه از سوی مقامات نظارتی تحسین شود و خسارات قابل اجتناب ناشی از عدم رعایت این قوانین کاهش یابد.
تجهیزات اصلی سیستم اطفاء حریق کارخانه کدامند؟
تجهیزات اصلی یک سیستم اطفا حریق کارامد در محیطهای صنعتی عبارتند از:
- آژیرها و سیستمهای اعلام حریق: این تجهیزات برای شناسایی دود، حرارت یا گازهای خطرناک استفاده میشوند و به صورت خودکار هشدار میدهند.
- انواع آب شستشوی خشک: این تجهیزات با تخلیه مواد خاموش کننده مثل پودرهای خشک، فوم یا گازهای خاموش کننده، حریق را خاموش میکنند.
- سیستمهای اسپرینکلر: این تجهیزات شامل لولههای آب با شیرهای خودکار هستند که در صورت شناسایی حرارت یا دود، آب را به صورت پراکنده در منطقه حریق منتشر میکنند.
- سیستم کپسولهای گاز: این تجهیزات شامل کپسولهای گاز مثل دیکلرید کربن یا هالون است که در صورت شناسایی حریق، گاز را به صورت خودکار منتشر و آتش را خاموش میکنند.
- سیستمهای اعتبارسنجی: این تجهیزات برای تأیید عملکرد صحیح سیستم اطفاء حریق کارخانه و همچنین تست دورهای تجهیزات استفاده میشوند.
- سیستمهای اطفاء خودکار: این تجهیزات شامل انواع سنسورها و دستگاههای خودکار است که در صورت شناسایی حرارت یا دود، مواد خاموش کننده را به صورت خودکار منتشر و حریق را خاموش میکنند.
کلام پایانی
آتش سوزی امری بسیار خطرناک است. برای جلوگیری از آتش سوزی در کارخانجات بهتر از سیستمهای اطفا حریق استفاده شود. این سیستم خطرات مالی و جانی را تا حد زیادی کاهش میدهد. همچنین از گسترش آتش جلوگیری به عمل میآورد. جهت نصب سیستم اطفاء و اعلام حریق میتوانید از مهار فایر کمک بگیرید. این شرکت، با برخوداری از پرسنل با تجربه و متخصص در زمینه نصب انواع سیستم اعلام حریق در تهران و انواع سیستم اطفاء حریق در تهران با بهترین کیفیت و مناسبترین قیمت و بر اساس استانداردهای ایمنی، میتواند بهترین انتخاب برای مصب و راهاندازی یک سیستم اطفاء حریق مطمعن و کارآمد در کارخانهها و محیطهای صنعتی در محدوده تهران باشد. بنابراین، فرصت را از دست ندهید و در صورت نیاز به نصب سیستم اطفاء حریق کارخانه با شمارههای این شرکت تماس بگیرید.