آتش‌سوزی خودرو و اقدامات ایمنی برای مواجهه با آن

در این مقاله به بررسی دلایل آتش سوزی خودرو و اقداماتی که باید هنگام رویارویی با آن انجام دهید می‌پردازیم.
خودرو یک سیستم پیچیده با اجزای مکانیکی و الکتریکی است که با وجود اجزای اصطکاکی زیاد، مایعات قابل اشتعال و سیم‌کشی پیچیده ممکن است دچار آتش سوزی گردد. آتش‌سوزی یکی از رایج‌ترین خطرات مربوط به آن است. به طور کلی خودرو ممکن است بر اثر تصادف، نشت سوخت، ترکیدن لاستیک یا خرابی آتش گیرد. این موضوع خطرناک بوده، زیرا می‌تواند به اجزای حیاتی خودرو در مدت زمان کوتاهی آسیب برساند و حتی زیان‌های جانی به‌همراه داشته باشد. در این مقاله از مهار فایر به بررسی این موضوع و اقدامات و ایمنی‌های لازم در مواجه با آن می‌پردازیم و اشاره می‌کنیم که چطور همراه داشتن کپسول آتش نشانی و شارژ کپسول آتش نشانی در تهران در زمان مناسب می‌تواند در آتش سوزی اتومبیل بسیار کمک کننده باشد. پس در ادامه مطلب با ما همراه باشید.

دلایل آتش سوزی خودرو

تنها با یک عامل هم می‌توان شعله آتش خودرو را برافروخت. کارشناسان وجود چندین عامل مختلف را باعث بروز آتش‌سوزی می‌دانند. دانستن این عوامل کمک بزرگی به راننده می‌کند. مهم‌ترین نکته‌ای که باید بدانید آن است که وقتی خودرویی آتش می‌گیرد، مهم نیست چه چیزی باعث آن شده، مهم آن است که به سرعت هرچه تمام‌تر از آن خارج و از محل دور شوید.  استفاده از تجهیزات آتش‌نشانی مناسب به همراه اطلاعات کافی در مورد آتش‌سوزی، به شما کمک می‌کند تا به اطفای حریق بپردازید. در ادامه علل و عوامل مختلف آتش گرفتن خودرو را برررسی می‌کنیم.

داغ شدن بیش از حد موتور

زمانی که موتور داغ می‌کند، اگر تنها موتور داغ کرده باشد، این موضوع به‌تنهایی خطری ندارد. زمانی احتمال خطر بالاتر می‌رود که دمای مایعات هم به دلیل افزایش دمای موتور، بالا می‌رود.

نشت مایعات خودرو

مایعات گوناگونی در مخزن‌های مختلف ماشین‌ وجود دارند که برای حرکت در موتور هر یک با شلنگ‌های مخصوصی جریان پیدا می‌کنند. اگر شیلنگ مایعات نشت پیدا کند، به آتش سوزی خودرو کمک بسیاری می‌کند. پس به مایعات خودرو توجه داشته باشید. به طور مثال چک کنید که درپوش روغن باز نباشد و اگر جایی کثیف شده بود، برای جمع کردن آن و حفظ ایمنی، اقدام نمایید.

داغ شدن مبدل‌های کاتالیستی

یکی دیگر از دلایل آتش سوزی خودرو ، نقص در سیستم اگزوز است. مبدل‌های کاتالیستی قسمتی از اگزوز به شمار می‌روند که وظیفه سوزاندن آلاینده‌های اگزوز را به عهده دارند. اگر این مبدل‌ها بیش از میزان ظرفیت خود آلاینده‌ بسوزانند، منجر به داغ شدن آنها شده و آتش‌سوزی رخ می‌دهد. کاتالیست‌ها زمانی بیش از حد آلاینده می‌سوزانند که بنزین درست نسوزد و موتور درست کار نکند. به همین علت مواد اضافی وارد مبدل شده و منجر به افزایش کارایی آنها می‌شود.

تصادف از دلایل آتش سوزی خودرو

تصادف حادثه‌ای ناخوشایند و شامل خسارت جانی و مالی است. در تصادف ممکن است برخی آتش‌سوزی‌ها رخ دهد. گاهی اوقات تصادف‌های شدید حتی منجر به واژگونی خودرو شده و یا به واسطه برخوردهایی که صورت می‌گیرد، باعث سوراخ شدن باک بنزین و نشتی آن شود. این امر منجر به آتش‌سوزی شدید می‌گردد.
زمانی که خودرو تصادف می‌کند، اندکی سوخت از خودرو به بیرون نشت پیدا می‌کند. کافیست یکی از تماشاگران یا خود راننده، سیگاری روشن کرده و آن را به اطراف بیندازد. همین موضوع خود عامل آتش سوزی است. وجود سوخت در صندوق عقب خودرو و نگهداری آن هم کار درستی نیست. چون ممکن است بر اثر تصادفات احتمالی، مشتعل شود.

تعمیرات نامناسب و ناقص

احتمالاً شما بارها شنیده‌اید که می‌گویند کار را که کرد آنکه تمام کرد. حال اگر در جریان تعمیر خودرو و رفع عیب آن، تعمیرکار به درستی از عهده وظایفش بر نیاید، امکان آتش سوزی خودرو بسیار قوت می‌گیرد. در این حالت باید به دنبال مسئول حادثه بود. در این میان ممکن است تعمیرکاری به‌درستی کارش را تمام نکرده باشد و حادثه‌ای را رقم زند. مثلاً اگر تعمیرکاری که خودروی‌ شما را سرویس کرده در انجام اموری همانند تعویض سرسیلندر معیوب یا سیم‌های ساییده شده کوتاهی کند یا از عوض کردن قطعات شکسته خودداری نماید، مسئول حوادث بعدی خواهد بود.

 نشت در سیستم سوخت، از اصلی‌ترین دلایل آتش سوزی خودرو

نشت در سیستم سوخت‌رسانی خودرو، شایع‌ترین دلیل آتش‌سوزی در خودروهاست. عوامل مختلفی باعث نشت سوخت می‌شوند. آنها بسیار پیچیده هستند و نشت سوخت می‌تواند خود به خود و با حداقل هشدار باشد. نشت سیستم سوخت واقعاً خطرناک است. اکثر مایعات مورد مصرف در خودرو، سمی، خورنده و اشتغال‌زا هستند. اما بنزین در میان آنها بدترین است.
بنزین در دمای ۷ درجه سانتی‌گراد، با یک جرقه آتش می‌گیرد و در دمای ۲۵۷ درجه سانتی‌گراد خود به خود مشتعل می‌شود. بهترین راه برای کاهش شانس آتش‌سوزی سیستم سوخت رسانی، مطمئن بودن از تعمیر و نگهداری به موقع خودرو است. لذا اگر بوی بنزین اطراف ماشین احساس شد، می‌بایست سریع نسبت به رفع عیب و حل مشکل اقدام گردد.

دلایل آتش سوزی خودرو
دلایل آتش سوزی خودرو

ایراد در سیستم الکتریکی ماشین

اختلال در سیستم برقی، دومین عامل آتش سوزی خودرو می‌باشد. باتری خودروها مشکل ساز هستند. نه فقط باتری خودروهای برقی یا هیبریدی، بلکه باتری خودروهای معمولی نیز مستعد ایجاد مشکلات فراوانی می‌باشند. سیکل شارژ باتری باعث تجمع گاز انفجاری هیدروژن در محفظه موتور شده و جریان الکتریکی باتری، باعث ایجاد جرقه می‌شود. خطر سیستم الکتریکی محدود به محفظه موتور نمی‌شود، چراکه سیم‌کشی خودرو در سرتاسر آن گسترش می‌یابد. داخل درب‌ها، زیر کفپوش، داخل صندلی‌های برقی و غیره، از این سیم پیچی‌ها استفاده می‌شود.

دیگر دلایل آتش سوزی خودرو

دلایل دیگری که برای آتش‌سوزی اتومبیل‌ها وجود دارد، راه‌اندازی حریق عمدی است. شاید برای شما باور کردنی نباشد، اما حقیقت دارد. به دلایل مختلف امکان دارد کسی تمایل به سوزاندن خودرو یا معدوم کردن آثار دزدی داشته باشد تا بتواند از بیمه پول دریافت کند. انگیزه انتقام‌گیری و هزار و یک علت دیگر ممکن است وجود داشته باشد. یکی دیگر از دلایل آتش‌سوزی، وجود نقص در طراحی و ساخت آن است.

اقدامات مهم در زمان آتش گرفتن ماشین

دلایل آتش سوزی خودرو  متعدد هستند و این دلایل گاهی اوقات می‌تواند کشنده باشد. زیرا یک خودرو دارای مخزن سوخت است که با بنزین یا گازوئیل پر می‌شود. در ادامه برخی از اقدامات آورده شده است.

حفظ خونسردی و آرامش

زمانی که حادثه نابهنجار و خطرناکی اتفاق می‌افتد، باید آرامش خود را حفظ کنید. خونسرد بودن و خونسرد ماندن اصولاً کار ساده‌ای نخواهد بود، اما چه بخواهید چه نخواهید، باید آرامشتان را حفظ کنید. اگر هول و یا دستپاچه شوید، فکرتان به‌درستی کار نخواهد کرد. در نتیجه خود و  اطرافیانتان بیشتر آسیب می‌بینید. شاید بگویید که حفظ آرامش در لحظه دشوار است و احتمال دارد از عهده آن بر نیایید. ماجرا از این قرار است که اگر اطلاعات کافی درباره شیوه برخورد با حوادث داشته باشید، در هنگام رویارویی با آنها قدرت تصمیم گیریتان بالاتر می‌رود. اما زمانی که ندانید باید چه کاری انجام دهید، مغزتان خالی از داده‌های مفید شده و هول و دستپاچه می‌شوید.

صرف‌نظر از دلایل آتش سوزی خودرو از آن خارج شوید

در این شرایط هرچه سریع‌تر از ماشین خارج شوید. همچنین باید به سرنشینان کمک کنید تا با خیال راحت از خودرو خارج شوند. توصیه می‌کنیم قبل از خاموش کردن شعله‌های کوچک قفل تمام درب‌ها را باز کنید.

دور شدن از خودرو در حال سوخت

به محض اینکه از خودرو خارج شدید، از خودروی در حال سوخت فاصله بگیرید. یک خودرو، حاوی مایعات قابل اشتعال است که می‌تواند منجر به انفجار شود. بنابراین فاصله ایمن را از خودروی در حال سوخت حفظ کنید. در صورت امکان در مورد خطر پیش رو، هشدار دهید.

استفاده از کپسول آتش‌نشانی

اگر کپسول آتش‌نشانی دارید، قبل از اینکه مهار شعله از دستتان خارج شود، سعی کنید آتش را خاموش کنید. توجه داشته باشید که این نکته را فقط در صورتی رعایت کنید که شرایط ایمن باشد. همیشه داشتن یک کپسول آتش نشانی مناسب خودرو خوب است، زیرا خطرات آتش سوزی غیر قابل پیش‌بینی هستند.

باز نکردن صندوق عقب

زمانی که خودرویی در حالت آتش است، صندوق عقب را باز نکنید. آتش‌سوزی در محفظه موتور یا زیر خودرو بسیار خطرناک است و اگر بخواهید درب صندوق عقب یا کاپوت را باز کنید، ممکن است آتش شعله ور شده و دستان شما بسوزد.

تماس با آتش‌نشانی و پلیس راهنمایی و رانندگی

اگر آتش از کنترل خارج شد، باید بلافاصله با آتش نشانی تماس گرفته و همچنین پلیس راهنمایی رانندگی را مطلع کنید. پلیس راهنمایی و رانندگی به شما در هشدار دادن به ترافیک روبرو کمک خواهد کرد.

مراقب ترافیک پیش رو باشید

دلایل آتش سوزی خودرو  هر چه که باشد، وسط جاده نایستید، سعی کنید که همیشه پشت ماشین در حال سوخت بایستید تا با ترافیک روبرو مواجه نشوید.

چگونه از کپسول آتش نشانی برای خاموش کردن آتش خودرو استفاده کنیم؟

کپسول آتش نشانی یکی از تجهیزات ایمنی و حیاتی در هنگام آتش سوزی است. همیشه داشتن کپسول در خودرو را مد نظر بگیرید. زیرا حوادث آتش سوزی غیر قابل پیش بینی هستند. در عین حال شما همچنین باید بدانید که چگونه با کپسول آتش‌نشانی خودرو در موقعیت‌های دشوار کار کنید. ابتدا باید به خوبی از محل قرارگیری کپسول آتش نشانی در خودرو آگاه باشید. به طور معمول تمام کپسول‌های آتش‌نشانی پودر یکسان عمل می‌کنند. به منظور استفاده، کپسول را آب‌بندی کرده سپس دهانه خروجی را به سمت آتش، نشانه بگیرید. دسته‌ها را به هم فشار دهید. اما توجه داشته باشید که فقط در صورت ایمن بودن کپسول آتش نشانی باید از آن استفاده کنید.

اقدامات مهم برای جلوگیری از آتش سوزی خودرو

همیشه پیشگیری بهتر از مقابله با آتش است. برای جلوگیری از آتش‌سوزی خودرو نکاتی که در ادامه مرور می‌کنیم را رعایت کنید.

  • خودرو را در فواصل زمانی معین یا طبق فاصله زمانی پیشنهادی سازنده، سرویس کنید.
  • تمام مایعات را در سطوح بهینه نگه دارید و مطمئن شوید که همه اجزا در وضعیت کارکرد کامل هستند.
  • برای ماشین خود کپسول آتش نشانی تهیه کنید و آن را نزدیک صندلی راننده بگذارید.
  • از کشیدن سیگار داخل ماشین خودداری کنید. حتی یک جرقه کوچک می‌تواند منجر به آتش سوزی شود. زیرا خودرو حاوی پلاستیکی و مواد دیگری است.
  • در صورت استشمام بوی سوختگی لاستیک یا پلاستیک در زیر خودرو حتماً موتور ماشین را خاموش کنید.
  • از پارک کردن خودرو در نزدیکی گازها یا مایعات قابل اشتعال خودداری نمایید.
  • هنگام سوخت‌گیری خودرو موتور را خاموش کنید.
  • مواد قابل اشتعال را با خودرو حمل نکنید و درون خودرو نگذارید. دمای داخل خودرو بسته می‌تواند بسیار بالا رود و مواد قابل اشتعال می‌تواند آتش بگیرند.
  • همیشه ماشین را در مکانی امن پارک کنید.

سخن پایانی

در این مطلب، دلایل آتش سوزی خودرو  و شیوه برخورد با آن را با هم مرور کردیم. امیدواریم این مقاله آموزشی از مهار فایر در مواقع بروز آتش سوزی در خودرو به شما کمک شایانی کند. برای خرید محصولات ایمنی و حفاظت فردی در مقابل آتش می‌توانید از کارشناسان فروش شرکت مهار فایر بهره بگیرید.

برای تماس با ما کلیک کنید