همه چیز درباره شیر سیامی آتش‌نشانی

شیر سیامی آتش نشانی یکی از ابزارهای کاربردی در اطفاء حریق است که جان افراد به کمک آن نجات می‌یابد. این قطعه یکی از بخش‌های مهم در سیستم‌های اسپرینکلر و سیستم لوله ایستاده می‌باشد. این شیر دارای یک ورودی و دو خروجی برای تامین آب مورد نیاز در عملیات مهار آتش است. در ادامه این مطلب از مهار فایر با این تجهیز کاربردی در آتش‌نشانی بیشتر آشنا خواهیم شد.

مهار فایر مرکز طراحی و فروش انواع سیستم اعلام حریق و انواع سیستم اطفاء حریق است که بهترین مشاوره و راهنمایی در زمینه انتخاب سیستم‌های مهار آتش مناسب را در اختیار مشتریان خود قرار می‌دهد. بعلاوه، این مرکز یکی از مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی در تهران است و برای شارژ انواع کپسول آتش نشانی از بهترین و با کیفیت‌ترین مواد استفاده کرده و شارژ کسپول را با مناسب‌ترین قیمت و در کوتاه‌ترین زمان انجام می‌دهد. برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه خدمات این مجموعه با شماره‌های درج شده در سایت تماس بگیرید.

شیر سیامی آتش نشانی چیست؟

این شیر که با نام اتصال سیامی نیز شناخته می‌شود برای دسترسی آسان و سریع به آب، کاربرد دارد. از این شیر عمدتا در ورودی‌های ساختمان استفاده می‌کنند تا آب سریعا به سیستم اسپرینکلرها برسد. ورودی شیر سیامی را به لوله ایستاده خشک یا ترکیبی، جعبه آتش‌نشانی وصل می‌کنند. همچنین می‌توان این شیرها را به خط شلنگ ماشین آتش‌نشانی وصل کرد و آب اضافی برای اطفاء حریق فراهم کرد. اتصال سیامی در آتش‌نشانی دارای انواع مختلفی است که در بخش بعد معرفی خواهیم کرد.

معرفی انواع اتصال سیامی

با توجه به محلی که از این شیرهای کاربردی در آتش‌نشانی استفاده می‌شود انواع مختلفی برای آن‌ها تعریف شده است. هر کدام از این انواع اتصالات نیز دارای ویژگی‌ها و مشخصه‌های مخصوص به خود هستند.

1- شیر سیامی معمولی

یکی از پرکاربردترین انواع شیر سیامی آتش نشانی نوع معمولی آن می‌باشد که در شرایط مختلف استفاده می‌شود. این شیرها را اغلب در دیواره بیرونی ساختمان و در محلی که دسترسی سریع دارد نصب می‌کنند. به همین خاطر آتش‌نشان‌ها با سرعت و بدون مزاحمت می‌توانند به اتصال سیامی دسترسی پیدا کرده و عملیات را پیش ببرند.

2- شیر سیامی آتش نشانی ایستاده

این نوع شیر به صورت مستقل و ایستاده در محلی که در معرض دید همه باشد نصب می‌شود. تفاوت اصلی این نوع اتصال سیامی با نوع معمولی، فاصله‌ای است که از دیوار ساختمان دارد. نوع ایستاده از اتصال سیامی به کمک یک لوله زمینی به سیستم آبرسانی ساختمان متصل می‌شود. نکته مهم اینکه نقطه دسترسی این شیر برای آتش‌نشانان کاملا مناسب طراحی شود.

3- شیر مسطح

یکی دیگر از انواع اتصال سیامی، نوع مسطح آن است که روی دیوار نصب می‌شود. تمام بخش‌های این نوع شیر سیامی در معرض دید قرار ندارد و تنها کوپلینگ آتش نشانی ورودی و چرخاننده‌ها قابل مشاهده هستند. بدنه اصلی شیر در پشت دیوار قرار می‌گیرد توسط پلاک شناسایی به طور کامل پوشیده می‌شود. از این نوع شیر سیامی بیشتر برای حفظ نمای ساختمان‌ها استفاده می‌شود.

کاربردهای شیر سیامی آتش نشانی

در بخش‌های قبل گفتیم که از این شیرها برای تامین آب مورد نیاز سیستم‌های اسپرینکلر استفاده می‌شود. اما این مورد، تنها کاربرد اتصالات سیامی به حساب نمی‌آید. این شیرها کمک می‌کنند از وجود منابع کافی آب در عملیات اطفاء حریق مطمئن شویم. به بیان دیگر، شیرهای سیامی به عنوان یک پشتیبان در عملیات اطفاء حریق به شمار می‌روند. به همین دلیل، در موارد زیر از این شیرهای کاربردی در آتش‌نشانی استفاده می‌شود:

  • در صورت کافی نبودن منابع آب خانگی برای خاموش کردن آتش
  • وجود دریچه بین سیستم اسپرینکلر و منبع آب خانگی به طوریکه مانع از رسیدن آب به سیستم شود.
  • تغییرات ایجاد شده در ساختمان به نحوی که خطر حریق بیشتر از زمان نصب اسپرینکلرها شده باشد.

در هر یک از این موارد، شیرهای سیامی به کمک آتش‌نشان‌ها و سیستم‌ اطفاء حریق می‌آیند.

مطلب پیشنهادی: نکات مهم ایمنی حریق در بیمارستان ها

عملکرد اتصالات سامی چگونه است؟

یکی دیگر از اطلاعات مهم در خصوص شیر سیامی آتش نشانی نحوه عملکرد آن می‌باشد. این شیرها در کنار ساختمان نصب می‌شوند و به شکل حرف Y لاتین هستند. این قسمت از بخش مادگی چرخشی تشکیل شده و از بخش‌‎های قابل مشاهده شیر می‌باشد. اتصال سیامی اغلب دارای اندازه‌ی 2.5 اینچی بوده و به صورت تکی یا دوتایی هستند. البته در بازار می‌توان سایز 5 اینچی این شیرها را نیز تهیه نمود. شیری  که به لوله وصل می‌شود را خروجی می‌نامند و در پشت دیوار قرار می‌گیرد. یک شیر برگشتی هم وجود دارد که مانع از بازگشت آب شده و از گرفتگی لوله جلوگیری می‌کند. در زمان وقوع حریق، آتش‌نشان‌ها انتهای مادگی شلنگ‌های آتش‌نشانی را به کامیون پمپاژ وصل می‌کنند. سمت نرینگی شلنگ را نیز به یکی از اتصالات چرخشی شیر سیامی متصل کرده و آب مورد نیاز را تامین می‌کنند.

نحوه نصب شیر سیامی آتش نشانی چگونه است؟

یکی از مهم‌ترین بخش‌های نصب اتصالات سیامی تعیین ارتفاع مناسب برای قرار دادن آن است. بر اساس استانداردهای موجود، این شیرها باید رو به خیابان نصب شوند. با این همه، در برخی از اماکن و ساختمان‌ها چنین امکانی برای نصب شیر سیامی وجود ندارد. نکته بعدی در نصب این شیرها، قرار دادن آن‌ها در محیط بیرونی است. این شرط تنها در صورت ضرورت حضور اجزای شیر سیامی در داخل، قابل اغماض می‌باشد. ارتفاع مناسب برای نصب این شیرها تا حدی است که از سطح برق در محیط، بالاتر قرار گیرد. از این رو کمترین ارتفاع نصب شیرهای سیامی 80 سانتی‌متر بالاتر از سطح زمین است. در صورت نیاز، امکان افزایش ارتفاع اتصال سیامی در زمان نصب، وجود دارد. اما به هیچ وجه نباید در ارتفاعی کمتر از 80 سانتی‌متر از زمین نصب شوند. در بخش بعدی با شرایط و الزامات نگهداری از این شیرهای کاربردی در آتش‌نشانی آشنا می‌شویم.

الزامات نگهداری از شیر سیامی آتش نشانی

قوانین و استانداردهایی برای تعمیر و نگهداری از اتصال سیامی در نظر گرفته شده است. این تجهیزات باید در فضای باز و در معرض دید همگان قرار داشته باشند. از این رو، خطر سرقت این شیرها وجود دارد و باید مرتب بازرسی شوند. هر 5 سال یکبار هم باید از این اتصالات مهم تست فشار هیدرواستاتیک گرفته شود. در این تست، نشتی‌های موجود در شیر سیامی شناسایی شده و برطرف می‌شود.

سخن پایانی

شیر سیامی آتش نشانی از تجهیزات کاربردی برای تامین آب مورد نیاز جهت اطفاء حریق است. این شیرها دارای انواع مختلفی اعم از معمولی، ایستاده و مسطح هستند. سوالات خود درباره اتصال سیامی را از کارشناس ما در مهار فایر بپرسید.

برای تماس با ما کلیک کنید