ضوابط آتش‌نشانی پارکینگ

یکی از مباحث مهم در امنیت پارکینگ‌ها به ویژه پارکینگ‌های طبقاتی، راه‌کارهای مقابله با حریق است. سازمان آتش‌نشانی، استانداردهایی را برای احداث پارکینگ‌ها در نظر گرفته که باید اجرا گردد. ضوابط آتش نشانی پارکینگ در چند بخش مختلف دسته‌بندی می‌شود. برای آشنایی بیشتر با این ضوابط در این مطلب از مهار فایر همراه ما باشید.

پیش از ادامه مطلب، لازم به یادآوری است که برای شارژ کپسول آتش نشانی در تهران می‌توانید با این مجموعه تماس بگیرید. در ضمن، شرکت مهار فایر، خدمات طراحی و نصب انواع سیستم اطفا حریق و اعلام حریق را برای همه انواع ساختمان‌ها و مجموعه‌ها ارایه می‌دهد. شما می‌توانید برای خرید تجهیزات مورد نیاز خود و یا طراحی و نصب سیستم‌های مورد نیاز ساختمان از کارشناسان این مجموعه کمک بگیرید.

اهمیت رعایت ضوابط و استانداردهای آتش‌نشانی پارکینگ

آشنایی با استانداردهای و ضوابط آتش‌نشانی در هر محلی از جمله پارکینگ‌ها حائز اهمیت است. این ضوابط و قوانین به حفظ جان و اموال موجود در هر محل از جمله پارکینگ‌ها کمک زیادی می‌کند. علاوه بر افزایش سطح ایمنی در برابر حریق، رعایت ضوابط کمک می‌کند فرآیند اطفاء حریق و نجات نیز تسهیل گردد. در نتیجه محیطی امن برای حضور خودروها و مردم و پرسنل در پارکینگ‌ها ایجاد می‌گردد. این ضوابط در سه بخش مختلف شامل: طراحی پارکینگ، نصب سیستم‌های اعلام حریق و نصب سیستم‌های اطفاء حریق طبقه‌بندی می‌شوند. در هر بخش، الزامات مربوط به آن به طور کامل تشریح شده است تا ایمنی بالاتری در پارکینگ‌ها داشته باشیم. در ادامه با هر کدام از این سه بخش از ضوابط آتش‌نشانی مربوط به پارکینگ‌ها آشنا خواهیم شد.

ضوابط آتش نشانی پارکینگ در زمینه طراحی

این بخش، به ساختار پارکینگ و طراحی آن از منظر ریسک‌های حریق مربوط می‌شود. ضوابط آتش‌نشانی در بخش طراحی از دو زیر شاخه دیگر تشکیل می‌شود.

1- معماری پارکینگ

ضوابط آتش‌نشانی ناظر بر معماری پارکینگ شامل موارد مختلفی اعم از موارد زیر می‌باشد.

  • پارکینگ برای مدیریت بهتر باید به چند زون یا بخش مجزا تقسیم‌بندی گردد.
  • تعداد راه‌های خروجی باید به تناسب مساحت پارکینگ در نظر گرفته شود. هر پارکینگ با 2000 متر مربع مساحت دست کم 2 راه خروجی نیاز دارد. فاصله راه‌های خروجی پارکینگ از هم باید مناسب باشد. همچنین هر کدام از راه‌های خروجی پارکینگ باید به پله مجهز باشند.
  • نقاط خروجی در پارکینگ باید طوری در نظر گرفته شوند که باعث بازگشت دود به داخل نشوند.
  • از مصالحی در ساخت پارکینگ استفاده شود که حداقل 1 ساعت در برابر حریق مقاومت کند.
  • عرض راهروها هم باید حداقل 90 سانتی‌متر باشد تا افراد در زمان حریق به راحتی از آن رد شوند.
  • پلکان فرار از هیچ نقطه‌ای در پارکینگ بیشتر از 120 متر فاصله نداشته باشد.
  • شیب رمپ در پارکینگ باید کمتر از 15 درصد در نظر گرفته شود.
مطلب پیشنهادی: بویل اور چیست و چه زمانی اتفاق می‌افتد؟

2- تهویه مطبوع پارکینگ

از دیگر ضوابط آتش‌نشانی پارکینگ مسائل مربوط به تهویه مطبوع آن است. این ضوابط در چندین بخش مختلف برای تهویه مطبوع پارکینگ گنجانده شده است.

  • در پارکینگ‌ها باید از فن‌های محوری با راندمان بالا استفاده شود. راندمان مناسب برای فن‌های مورد استفاده در پارکینگ باید بیشتر از 80 درصد باشد.
  • فن‌های مورد استفاده در پارکینگ باید در برابر حریق مقاوم باشند. از این رو، باید فن‌هایی که در حرارت 300 درجه سلسیوس حداقل 1 ساعت مقاوم هستند را خریداری کرد.
  • تهویه مطبوع پارکینگ باید به حسگر منواکسید کربن مجهز باشد. به کمک این حسگرها افزایش غلظت مونوکسید کربن در پارکینگ سریعا تشخیص داده می‌شود. با ورود هوای تازه می‌توان غلظت مونوکسید کربن در پارکینگ را کاهش داد.
  • تعداد فن‌های مورد استفاده باید متناسب با مساحت پارکینگ باشد. تعداد فن‌ها باید در حدی باشد که نیمی از آن2ها راندمانی بالای 50 درصد داشته باشند.
  • سرعت هوا در هر طبقه از پارکینگ از 2 متر بر ثانیه بیشتر نباشد. در غیر این صورت حریق با سرعت بالایی گسترش پیدا می‌کند.
  • سرعت هوا در کانال‌های هوای پارکینگ نباید از 12 متر بر ثانیه بیشتر شود.
  • سیستم تهویه مطبوع پارکینگ باید توسط سیستم برق اضطراری پشتیبانی گردد.
ضوابط آتش نشانی پارکینگ
ضوابط آتش نشانی پارکینگ

ضوابط آتش نشانی پارکینگ در نصب سیستم اعلام حریق

نصب سیستم‌های کشف و اعلام حریق در پارکینگ دارای اهمیت بسیار بالایی است. چراکه به شناسایی به موقع آتش از طریق نشانه‌های آن کمک می‌کند. در اغلب سیستم‌های اعلام حریق پارکینگ تجهیزاتی مانند دتکتورهای دود و دتکتورهای حرارتی خطی استفاده می‌شود. محل نصب دتکتورها در پارکینگ بسیار حائز اهمیت است. این تجهیزات باید در محلی نصب شوند که فعالیت جت هوا در کارکرد آن‌ها اختلال ایجاد نکند. از این رو نباید در امتداد جت فن‌ها اقدام به نصب دتکتورهای سیستم اعلام حریق در پارکینگ کرد. سیم‌کشی‌های مورد استفاده هم باید دست کم 2 ساعت در برابر حریق مقاومت کنند.

ضوابط آتش نشانی پارکینگ برای نصب سیستم اطفاء حریق

یکی از مسائل و موضوعات کلیدی در پارکینگ‌ها نصب سیستم اطفاء حریق در آن‌ها است. این مورد در زمان احداث پارکینگ و دوره فعالیت آن باید به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد. برای خاموش کردن آتش نباید تنها منتظر ورود نیروهای آتش‌نشانی به پارکینگ شد. بلکه باید سیستمی کارآمد در پارکینگ وجود داشته باشد تا به محض رویت نشانه‌ها کار خاموش کردن آتش را آغاز کند. این بخش از ضوابط آتش نشانی پارکینگ به کاهش خسارت‌ها کمک زیادی می‌کند. با این کار، آتش در مراحل ابتدایی به خوبی مهار و حتی خاموش می‌شود. سیستم‌های اطفاء حریق در پارکینگ می‌تواند خودکار یا دستی باشد.

1- اطفاء حریق دستی در پارکینگ

در سیستم‌های دستی اطفاء حریق پارکینگ:

  • باید از کپسول‌های آتش‌نشانی پودری مناسب استفاده کرد.
  • محل قرارگیری کپسول‌ها باید به نحوی باشد که در معرض دید همه قرار بگیرد.
  • فاصله بین دو کپسول آتش‌نشانی در پارکینگ نباید از 15 متر بیشتر باشد.
  • بهترین وزن کپسول آتش‌نشانی برای پارکینگ 6 کیلوگرم است.
  • در ورودی پارکینگ باید شیر هیدرانت برای استفاده تیم‌های آتش‌نشانی تعبیه شود.

1- اطفاء حریق خودکار پارکینگ

در سیستم‌های خودکار اطفاء حریق پارکینگ اولویت با اسپرینکرهای سقفی می‌باشد. فاصله بین دو نازل اسپرینکرها نباید از 6 تا 12 فوت بیشتر شود. همچنین برای کاهش احتمال آسیب به این تجهیزات لازم است در نزدیکی سقف پارکینگ نصب شوند. رعایت این الزامات و استانداردها در پارکینگ‌ها به ویژه پارکینگ‌های طبقاتی به افزایش ایمنی محیط کمک شایانی می‌کند.  بخش مهمی در رعایت ضوابط آتش نشانی پارکینگ مربوط به خرید تجهیزات باکیفیت و کارآمد است.

سخن پایانی

آتش‌سوزی یکی از خطرهای محتمل و جدی در پارکینگ‌ها به شمار می‌رود. به همین خاطر، سازمان آتش‌نشانی ضوابط و استانداردهای مهمی برای پارکینگ‌ها تدوین کرده است. ضوابط آتش نشانی پارکینگ شامل بخش‌های مختلفی همچون طراحی و نصب تجهیزات مورد نیاز می‌باشد. رعایت این الزامات موجب کاهش خسارت حریق احتمالی در پارکینگ خواهد شد. بخش‌های اصلی ضوابط و استانداردهای آتش‌نشانی برای پارکینگ در این مقاله از مهار فایر بررسی شد.

در پایان لازم به ذکر است که کیفیت مهم‌ترین فاکتور در خرید تجهیزات اعلام و اطفاء حریق در پارکینگ است. به همین خاطر باید از تامین کننده‌های معتبر اقدام به خرید تجهیزات اعلام و اطفاء حریق نمایید. مهار فایر با سال‌ها تجربه در زمینه تجهیزات اعلام و اطفاء حریق عرضه‌کننده انواع محصولات مورد نیاز در پارکینگ‌ها است. برای خرید و دریافت مشاوره از کارشناسان تیم با شماره‌های موجود در سایت تماس بگیرید.

برای تماس با ما کلیک کنید