معرفی انواع سیستم اطفا حریق دستی و کاربردهای آنها موضوع اصلی این نوشتار است. سیستمهای اطفاء حریق، نقش پررنگی در مهار و کنترل آتشسوزی بر عهده دارند. در این مقاله از مهار فایر نوع دستی از سیستمهای اطفاء حریق را معرفی خواهیم کرد. آیا با عملکرد و کارایی سیستم اطفاء حریق دستی آشنایی دارید؟ چه تجهیزاتی در این نوع سیستم اطفاء حریق به کار میرود؟ پیش از پرداختن به پاسخ این سوالات لازم به یادآوری است که برای طراحی انواع سیستم اطفاء حریق و خرید تجهیزات مورد نیاز این سیستمها میتوانید از طریق سایت این مجموعه اقدام کنید. بعلاوه، مهار فایر از رمارکز معتبر شارژ کپسولهای اتش نشانی است و برای شارژ انواع کپسول آتش نشانی در تهران و مناطق مختلف پایتخت میتوانید با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.
معرفی سیستمهای اطفاء حریق و کارایی آنها
در سیستمهای اعلام و اطفاء حریق، نشانههای آتش از طریق تجهیزات مختلف شناسایی میشود. سپس هشدارهای لازم از طریق تجهیزات هشداردهنده، اعلام میگردد. در انواع سیستمهای اعلام حریق، برای مهار آتش، راهکارهایی وجود دارد. این راهکارها به شیوههای مختلفی مانند:
- سرد کردن آتش
- خفه کردن حریق
- حذف ماده سوختنی
- کنترل واکنشهای زنجیرهای آتش
انجام میگیرد. بر اساس مکانیزم عمل، دو نوع اصلی از سیستمهای اطفاء حریق وجود دارد. سیستم اطفاء حریق هوشمند و دستی این دو نوع کاربردی از این سیستم محسوب میشوند.
معرفی سیستم اطفا حریق دستی
سیستمهای دستی مهار آتش با نام لاتین Fire Extinguishing System شناخته میشوند. در این سیستمها از تجهیزات ویژهای برای مهار و کنترل آتش استفاده میشود. سیستمهای دستی از رایجترین و ابتدایترین انواع سیستمهای اعلام و اطفاء حریق به شمار میروند. با توجه به سهولت استفاده و کارایی بالا این سیستمها در بسیاری از محیطها اعم از:
- مسکونی
- اداری
- تجاری
- صنعتی
- وسایل نقلیه
کاربرد دارند. یکی از ویژگیهای مهم در این سیستم اطفاء حریق، نیاز به نیروی انسانی است. در واقع بدون حضور نیروی انسانی، تجهیزات و قابلیتهای سیستم اطفاء حریق مذکور، کاربردی ندارد. در ادامه به بررسی کاملتر و دقیقتر تجهیزات به کار رفته در این سیستمهای اطفاء حریق میپردازیم.
مطلب پیشنهادی: شارژ انواع کپسول اتش نشانی در شمال تهران
آشنایی با مزایای سیستم اطفا حریق دستی
مزیتهای متنوعی را برای این سیستمهای اعلام و اطفاء حریق میتوان برشمرد. از جمله این مزیتها و نقاط قوت این سیستم در خاموش کردن آتش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- سرعت و سهولت استفاده از تجهیزات اطفاء حریق: کپسولهای آتشنشانی طرز استفاده بسیار سادهای دارند. در نتیجه میتوان با استفاده از آنها در مقابل آتشهای کوچک به سرعت اقدام کرد.
- تنوع خاموشکنندهها در سیستم دستی اطفاء حریق: بسته به نوع آتش، میتوان از انواع مختلفی از کپسولهای آتشنشانی استفاده کرد.
- قابل حمل بودن تجهیزات: کپسولهای آتشنشانی، کوچک و اغلب سبک هستند و در نتیجه به راحتی حمل میشوند.
این ویژگیها به عنوان نقاط قوت این سیستم مورد توجه قرار دارند. البته همه جنبههای سیستم دستی اعلام و نهاز آتش، مثبت و کارآمد نیست. در بخش بعدی با معایب و چالشهای این نوع سیستم بیشتر آشنا خواهیم شد.
معایب سیستم دستی مهار آتش
اولین و شاید مهمترین ایراد این سیستمها محدودیت زمانی آنها است. اصلیترین تجهیزات سیستمهای دستی مهار اتش، کپسولها هستند. این تجهیزات برای مدت زمان کوتاهی قابل استفاده هستند و بعد مواد خاموش کننده آنها تمام میشوند. پس برای حریقهای بزرگ و گسترده، چندان کاربرد و اثربخشی ندارند. کپسولهای آتشنشانی باید به صورت دورهای بازرسی و شارژ شوند. در غیر این صورت، هنگام نیاز خالی، و بدون کارایی خواهد بود. استفاده از کپسولهای آتشنشانی اگرچه پیچیده نیست اما نیاز به آموزش دارد. تمام این موارد را میتوان به عنوان معایب و محدودیتهای سیستمهای اعلام و اطفاء حریق دستی مطرح کرد.
معرفی اجزای سیستم اطفا حریق دستی
بعد از آشنایی با این سیستمها و نقاط قوت و محدودیتهایی که دارند به معرفی اجزای آن خواهیم پرداخت. این تجهیزات برای انواع خاصی از حریق و در شرایط محیطی ویژهای کاربرد دارند.
کپسولهای آتشنشانی (Fire Extinguisher)
کپسول آتشنشانی رایجترین تجهیزات اطفاء حریق دستی محسوب میشود. تقریبا همه انواع خاموش کننده های دستی، با فشار، یک ماده خاموشکننده (مثل آب، کف، پودر یا گاز) روی آتش پخش میکنند. ماده خاموش کننده به کار رفته در کپسول آتشنشانی، تعیین کننده نوع آن است. بر این اساس، میتوان چند گروه از کپسولهای آتشنشانی را شناسایی کرد:
- کپسولهای آتشناشی آب و کف: مناسب خاموش کردن حریق ناشی از جامدات
- کپسولهای آتشنشانی پودری: این نوع برای خاموش کردن آتش ناشی از جامدات و مایعات و گازها مناسب است.
- کپسول آتشنشانی co2: این نوع کپسول را بیشتر برای خاموش کردن آتش تجهیزات الکترونیکی و الکتریکی به کار میبرند.
شلنگهای آتشنشانی
این شلنگها اغلب در ساختمانها نصب شده و برای خاموش کردن آتش به منبع آب یا فوم متصل میشوند. البته ممکن است در یک سیستم اطفا حریق دستی از شلنگها استفاده نشود. نوع تجهیزات در هر سیستم اعلام و اطفاء حریق با نظر کارشناس متخصص این حوزه تعیین میشود.
پتوهای آتشنشانی
از دیگر ابزارهای اطفاء حریق که در نوع دستی از سیستمهای اطفاء حریق کاربرد دارد پتوهای آتشنشانی هستند. این پتوها از مواد نسوز و ویژهای ساخته میشوند و قابلیت خفه کردن آتش را دارند.
سطلهای شن از تجهیزات سیستم اطفا حریق دستی
سطلهای شن هم از تجهیزات ساده اما بسیار کاربردی در سیستم اطفاء حریق محسوب میشوند. اغلب اوقات برای خاموش کردن آتش ناشی از مایعات و روغنهای مشتعل، کاربرد دارند. ویژگیهای محیطی، یکی از اصلیترین فاکتورهای انتخاب تجهیزات اطفاء حریق است. بر اساس مولفههای محیطی و ریسکهای موجود، متخصصین برای انتخاب تجهیزات مناسب در سیستم اطفاء حریق تصمیم میگیرند.
نکات مهم در استفاده از سیستم اطفا حریق دستی
برای استفاده اصولی و کارآمد از این سیستمها و مهار مناسب آتش باید به موارد زیر توجه کرد:
- آموزش استفاده از تجهیزات: استفاده از این تجهیزات نیاز به آموزش افراد دارد. تنها با آموزش اصولی، افراد در شرایط حریق میتوانند بدون نگرانی و با سرعت مناسب از تجهیزات مذکور استفاده کنند.
- نگهداری از تجهیزات اطفاء حریق: تجهیزات باید به صورت دورهای بررسی شوند آماده استفاده در شرایط ضروری باشند.
- انتخاب مناسب تجهیزات اطفاء حریق: هر کدام از این ابزارها برای نوع خاصی از آتشسوزی مناسب میباشند. بنابراین انتخاب صحیح ابزار و تجهیزات اطفاء حریق در این سیستمها بسیار مهم است.
مهار فایر عرضه کننده انواع تجهیزات مورد استفاده در سیستمهای مختلف اطفاء حریق میباشد. کافی است با مشاورین و مهندسین تیم برای طراحی و تجهیز سیستم اطفاء حریق مشورت کنید.
سخن پایانی
یکی از سیستمهای قدیمی و بسیار متداول در مهار آتش، سیستم اطفا حریق دستی میباشد. این سیستمها از تجهیزات مختلفی بهره میبرند که کپسول آتشنشانی مهمترین آنها است. برای خرید انواع کپسولهای آتشنشانی به بخش محصولات سایت مهار فایر مراجعه فرمایید.