انواع سیستم اعلام حریق برای افزایش کارایی و بهرهوری مجهز به بخشهای مختلفی هستند. جعبه کشش اعلام حریق یک بخش برای فعال کردن دستی سیستم میباشد. این بخش از سیستم اعلام حریق را معمولا روی دیوار نصب میکنند و دستورالعمل استفاده از آن را نیز در کنارش قرار میدهند. برای آشنایی بیشتر با این بخش مهم از سیستم اعلام حریق این مطلب از مهار فایر را مطالعه کنید.
مجموعه مهارفایر با سالها فعالیت در زمینه طراحی و فروش سیسام اطفاء حریق و تجهیزات مهار آتش از جمله شارژ کپسول آتش نشانی در تهران خدمات متعددی را ارائه میکند. شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد خدمات این مجموعه و آگاهی از قیمتها و یا درخواست طراحی و نصب تجهیزات اطفاء حریق با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.
جعبه کشش اعلام حریق چیست؟
یکی از بخشهای مهم و کاربردی در سیستمهای اعلام حریق جعبه کشش یا (Manual CALL point- MCP) است. افراد حاضر در محل از طریق این جعبه میتوانند سیستم اعلام حریق را فعال کنند. در واقع کاربرد این جعبه زمانی است که حریق توسط ساکنین مشاهده شده اما سیستم به دلایلی فعال نشده است. رنگ جعبه کشش در سیستم اعلام حریق را قرمز انتخاب میکنند تا سریع شناسایی شود. یک پنجره روی این جعبه نصب شده که با اعمال فشار و شکستن آن آژیر اعلام حریق فعال میگردد. در نتیجه مرکز کنترل از وجود خطر و آتشسوزی مطلع شده و اقدامات لازم انجام میگیرد. در واقع همانطور که برای غیر فعال کردن سیستم اعلام حریق راههای پیش بینی شده است، برای فعال کردن دستی ان نیز این تجهیز مورد استفاده قرار میگیرد. در ادامه این مطلب به انواع این جعبه و عملکرد آنها میپردازیم.
عملکرد جعبه کشش در سیستم اعلام حریق
این دستگاه دارای عملکرد بسیار سادهای است که همه میتوانند آن را فعال کنند. فردی که متوجه حریق و آتشسوزی شده باید خود را به جعبه برساند. سپس شیشه پنجره آن را شکسته و یا دکمه روی آن را فشار دهد. این تفاوت در مکانیزم عمل جعبه کشش اعلام حریق در جعبههای مختلف مشاهده میشود. با فعالسازی این جعبه سیگنالهایی به بخش کنترل پنل منتقل خواهد شد. کنترل پنل نیز دستور فعال شدن آژیرها و فلاشرهای سیستم اعلام حریق را صادر میکند. همزمان با هشدارهای آتشسوزی با توجه به محل جعبه کشش، مکان دقیق حریق نیز اعلام میگردد. جعبه کشش کارایی و راندمان سیستمهای اعلام حریق را بالا میبرد. به همین دلیل، در اغلب این سیستمها از انواع جعبههای MCP استفاده میکنند.
انواع جعبههای کشش در سیستمهای اعلام حریق
این جعبهها را بر اساس نحوه عملکرد و محیط استفاده تقسیمبندی میکنند. انواع جعبههای کشش بر اساس نوع عملکرد آنها به سه مدل تقسیم میشوند:
- نوع شکستنی: در این مدل، یک پنجره تعبیه شده است که برای فعال شدن سیستم باید شکسته شود. اعمال فشار و ضربه روی این بخش، باعث شکستن پنجره و فعال شدن سیستم اعلام حریق میگردد.
- نوع فشاری: در این مدل همانطور که از نامش پیداست نیاز به شکستن وجود ندارد. بلکه اعمال فشار روی دکمهی مخصوص تعبیه شده در جعبه کفایت میکند.
- جعبه کشش دو مرحلهای: این مدل دارای پنل شیشهای برگشتپذیر بوده و قابل ریست کردن است. در نتیجه میتوان از این نوع جعبه مجددا استفاده نمود.
اما تقسیمبندی این جعبهها بر اساس محیط استفاده شامل موارد زیر است:
- جعبههای کشش داخلی که برای نصب و استفاده در محیطهای بسته، تمیز و خشک مناسب میباشد.
- جعبه کشش خارجی که بیشتر در محیطهای بیرونی کاربرد دارد. این نوع جعبه کشش در برابر باران، گرد و غبار و تغییرات دمایی مقاوم است.
- جعبه کشش ضد انفجار که از این جعبههای کشش بیشتر در محیطهایی که با خطر آتشسوزی مواجه هستند استفاده میشود. به عنوان مثال در صنعت پتروشیمی که ریسک انفجار بالایی دارد از این نوع جعبه کشش در سیستمهای اعلام حریق استفاده میکنند.

جعبه کشش اعلام حریق از چه اجزایی ساخته شده است؟
شاید برایتان جالب باشد که این جعبهها از چه بخشها و اجزایی تشکیل شدهاند. در این بخش با اجزا و قطعاتی که در ساخت این تجهیز به کار میرود آشنا خواهیم شد.
1- پنل دکمهای یا شیشهای
پنلهای دکمهای یا شیشهای بخشی از این تجهیز هستند که توسط کاربران استفاده میشود. نوع برگشتپذیر از این پنلها ایمنتر بوده و نیازی به شکستن ندارد.
2- کیت الکترونیک داخلی
کیت الکترونیک داخلی در حکم قلب جعبه کشش محسوب میشود و از مهمترین بخشها است. این کیت، شامل سوئیچ الکترونیکی یا مکانیکی است که در ارسال سیگنال به پنل مرکزی کاربرد دارد. کیتهای مدرن قابلیت اتصال بیسیم را داشته و هوشمند هستند.
3- چراغ نشانگر جعبه کشش اعلام حریق
بسیاری از جعبههای کشش دارای چراغ نشانگر یا چراغ LED هستند. وقتی جعبه، فعال شود یا توسط کنترل پنل، شناسایی گردد روشن میشود. تکنیسینها به کمک این چراغ از راه دور متوجه میشوند کدام جعبه هشدار داده است.
4- ترمینالهای اتصال سیم
در این بخش، سیمهای سیستم اعلام حریق به جعبه کشش متصل میشوند. اتصالات باید کاملا بر اساس دستورالعمل سازنده وصل شوند تا از عملکرد جعبه اطمینان حاصل گردد.
5- قاب محافظ و درپوش ضد آب جعبه
این قاب در برخی از مدلها به ویژه مدلهای خارجی جعبه کشش به کار میرود. هدف این قسمت از تجهیز محافظت از دیگر اجزای درون جعبه در برابر شرایط محیطی نامساعد است.
مطلب پیشنهادی: نکات ایمنی هنگام وقوع آتش سوزی
کاربرد جعبه کشش اعلام حریق
در این بخش به اصلیترین کاربردهای این بخش از سیستمهای اعلام حریق اشاره میکنیم.
- در ساختمانهای مسکونی و مجتمعهای بزرگ برای هشدار به ساکنین قبل از گسترش آتش و فعال شدن سنسورهای سیستم گاربرد دارد.
- در اماکن اداری و تجاری برای اعلام خطر دستی به ساکنین استفاده میشود.
- در مراکز درمانی مانند بیمارستانها برای حفظ ایمنی کارکنان و بیماران کاربرد دارد.
- در مراکز صنعتی برای ایمنی بیشتر کارکنان و محافظت از تجهیزات به کار میرود.
توجه داشته باشید که در مراکز صنعتی اغلب از نوع ضد انفجار این جعبهها استفاده میکنند.
مزایای جعبه کشش اعلام حریق
اصلیترین مزیتهای استفاده از این تجهیز در سیستم اعلام حریق عبارتند از:
- تسریع فرآیند فعالسازی سیستم حتی قبل از فعال شدن سنسورها
- کوتاه کردن زمان واکنش به ویژه در شرایط بحرانی
- کاربردی و ساده بودن به نحوی که برای همه قابل استفاده است.
- قیمت مناسب نسبت به دیگر تجهیزات اعلام حریق
- امکان تعیین دقیق محل آتشسوزی به کمک پنل
کلام پایانی
استفاده از جعبه کشش اعلام حریق به بالا رفتن کارایی این سیستم کمک زیادی میکند. افراد حاضر در محل میتوانند به صورت دستی از طریق این تجهیز، سیستم اعلام حریق را فعال کنند. انواع مختلفی از این جعبهها وجود دارند که بر اساس عملکرد و محیط استفاده انتخاب میشوند. برای خرید انواع تجهیزات اعلام و اطفا حریق از جمله جعبه کشش از طریق سایت مهار فایر اقدام کنید.