دستگاه تنفسی آتش‌نشانی و کاربردهای آن

تجهیزات ایمنی زیادی برای محافظت از جان آتش‌نشان طراحی و ساخته شده است. دستگاه تنفسی آتش نشانی (BA) یکی از تجهیزات بسیار کاربردی و حیاتی محسوب می‌شود. گاهی اوقات دود و گازهای سمی ناشی از حریق از محیط خارج نمی‌شوند. در این شرایط، نفس کشیدن برای آتش‌نشانان در حین عملیات نجات، سخت و حتی ناممکن می‌شود. اینجاست که باید از تجهیزاتی مانند دستگاه BA استفاده کرد.  این مطلب از مهار فایر را به معرفی این تجهیز مهم و بسیار ضروری در آتش‌نشانی اختصاص داده‌ایم.

مهار فایر از مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی در تهران است که می‌توانید برای شارژ کپسول اتش نشانی در شرق تهران و مناطق مختلف آن و همچنین اطلاع از قیمت شارژ کپسول اتش نشانی در تهران از خدمات و راهنمای کارشناسان این مجموعه استفاده کنید.

دستگاه تنفسی آتش نشانی یا (BA) چیست؟

این دستگاه نوعی تجهیز ایمنی برای محافظت از جان آتش‌نشانان و امدادگران حریق است. اکسیژن پرفشار در سیلندرهای این دستگاه نگهداری می‌شود تا در مواقع نیاز، توسط آتش‌نشان استفاده گردد. طراحی این دستگاه به نحوی است که از هر پیچیدگی به دور باشد. در این تجهیز از یک ماسک استفاده می‌شود. آتش‌نشان در مواقع لزوم این ماسک را روی صورت قرار داده و شیر اکسیژن را باز می‌کند. به همین سادگی و سرعت امکان تنفس به کمک دستگاه مذکور وجود دارد. در ادامه با کاربردها و انواع دستگاه BA بیشتر آشنا خواهیم شد.

استانداردهای دستگاه تنفسی آتش نشانی

این تجهیز برای کارایی و عملکرد مطلوب باید استانداردهایی داشته باشد. از جمله استانداردهای مهم دستگاه تنفسی BA می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • این دستگاه باید ساده، مطمئن و تا حد امکان فشرده و کوچک باشد.
  • در مکان‌ها و شرایط سخت امکان استفاده از ذخیره هوای این دستگاه وجود داشته باشد.
  • بدون نیاز به ابزار خاصی برای سایزهای مختلف قابل استفاده باشد.
  • پوشیدن ماسک این تجهیز باید ساده و بدون پیچیدگی باشد.
  • کاربر امکان باز کردن شیر دستگاه تنفسی را به راحتی داشته باشد. کاربر با این دستگاه امکان عبور از مکان‌های صعب‌العبور را داشته باشد.
  • دستگاه تنفسی مخصوص آتش‌نشانان باید دست کم یک متر زیر آن هم کارآمد باشد.
  • دستگاه BA برای استفاده در فعالیت‌های آتش‌نشانی باید فشار مثبت باشد.
مطلب پیشنهادی: انواع لباس کار آتش نشانی

انواع دستگاه‌های تنفسی (BA) آتش نشانی

این تجهیزات حیاتی و ضروری دو نوع مختلف با نام دستگاه تنفسی مدار باز و مدار بسته دارند. در ادامه هر کدام از این دو نوع دستگاه را معرفی کرده و ویژگی‌های آن‌ها را بیان می‌کنیم.

1- دستگاه تنفسی مدار باز

در برخی از حریق‌ها نیاز است آتش‌نشان‌ها زمان بیشتری در موقعیت بمانند. در نتیجه میزان هوای مورد نیاز آن‌ها برای نفس کشیدن بیشتر خواهد بود. در چنین شرایطی یک شلنگ از منبع اصلی هوا که با ماسک تنفسی فاصله زیادی دارد در اختیار آتش‌نشان‌ها قرار می‌گیرد. در این سیستم، یک سیلندر اضافی برای شرایط اضطراری نیز در نظر گرفته شده است. این سیلندر اضافی برای مدت 5 تا 10 دقیقه هوا در اختیار آتش‌نشان قرار می‌دهد. این نوع دستگاه تنفسی خود به دو نوع تقسیم می‌شود: دستگاه تنفسی مدار باز مستقل و دستگاه تنفسی مدار باز AIR-LINE.

2- دستگاه تنفسی مدار بسته

از این نوع دستگاه تنفسی بیشتر در عملیات‌های دریایی استفاده می‌شود. زیرا سیلندر اکسیژن این دستگاه تنفسی ظرفیت نسبتا بالایی دارد. به همین خاطر، حمل آن توسط آتش‌نشان در شرایط حریق دشوار می‌باشد. هوای مورد نیاز کاربر در این نوع دستگاه تنفسی آتش نشانی از طریق سیکل چرخشی و به کمک فیلتری مخصوص تامین می‌گردد.

انواع دستگاه تنفسی آتش نشانی
انواع دستگاه تنفسی آتش نشانی

اجزای سیستم تنفسی آتش‌نشانی

سیستم‌های تنفسی مخصوص آتش‌نشانی از اجزای مختلفی تشکیل شده‌اند.

  1. لوازم مهار: این لوازم که شامل تسمه و تنه دستگاه هستند، به حمل سیستم تنفسی توسط آتش‌نشان کمک می‌کنند.
  2. لوازم سیلندر و ذخیره هوا: این بخش وظیفه تنظیم فشار هوای ورودی و خروجی دستگاه را بر عهده دارد.
  3. لوازم تنظیم فشار: این بخش از چند قسمت دیگر مانند:  شلنگ فشار قوی و فشار ضعیف، شیر خط اصلی، کاهنده فشار و شیر کنار گذر تشکیل شده است.
  4. ماسک و لوازم جانبی: اکسیژن به کمک ماسک و لوازم جانبی این دستگاه وارد ریه‌های آتش‌نشانان می‌شود.

کاربردهای دستگاه تنفسی آتش نشانی

استفاده از این دستگاه مانند دیگر تجهیزات حفاظت فردی آتش نشانی در جهت حفظ جان آتش‌نشانان است. اهمیت دستگاه تنفسی در عملیات‌های مختلف آتش‌نشانی بسیار بالا است. بیشترین کاربرد این دستگاه زمانی است که محیط فعالیت آتش‌نشان‌ها آکنده از دود و گازهای سمی است. اصلی‌ترین کاربردهای این دستگاه شامل:

  • استفاده در عملیات اطفاء حریق در محیط‌های بسته
  • امدادرسانی در محیط‌های در معرض مواد شیمیایی
  • محافظت بیشتر از صورت در حریق‌های بزرگ و گسترده

می‌باشد. آتش‌نشانان به کمک این دستگاه قادر هستند در شرایط بحرانی حریق به راحتی نفس بکشند. مزایای مختلف این دستگاه موجب شده تا امروزه به عنوان یکی از مهم‌ترین تجهیزات آتش‌نشان‌ها شناخته شود. این مزایا عبارتند از:

  • ورود هوای تمیز و خنک به دستگاه تنفسی امدادگر و آتش‌نشان در حین عملیات اطفاء حریق
  • قابل استفاده از برای آسیب دیدگان در حوادث و حریق‌های بزرگ
  • نجات افراد و حیوانات محصور در آتش
  • بهبود عملکرد آتش‌نشان‌ها در عملیات اطفاء حریق و نجات

این موارد مهم‌ترین مزیت‌ها و کاربردهای دستگاه تنفسی BA محسوب می‌شوند.

قیمت دستگاه تنفسی آتش نشانی

فاکتورهای مختلفی روی قیمت این دستگاه اثرگذار است. از جمله این عوامل می‌توان به:

  • برند دستگاه نفسی
  • کیفیت دستگاه تنفسی
  • نوع دستگاه BA
  • لوازم جانبی تجهیز

اشاره نمود. بنابراین با قیمت‌های مختلفی از این دستگاه کاربردی و مهم در بازار مواجه می‌شوید. نکته بسیار مهمی که باید در نظر بگیرید کیفیت دستگاه تنفسی خریداری شده است. زیرا کیفیت این دستگاه، ارتباط مستقیم با کارایی آن و در نتیجه حفظ جان آتش‌نشانان دارد.

سخن پایانی

دستگاه تنفسی آتش نشانی یکی از تجهیزات ایمنی و محافظتی بسیار مهم محسوب می‌شود. این تجهیز در انواع مختلف طراحی و ساخته می‌شود. آتش‌نشانان به کمک دستگاه‌های تنفسی در زمان حریق، قادر به نفس کشیدن خواهند بود. دو نوع مدار بسته و مدار باز این تجهیز تنفسی تولید و در بازار موجود است. به دلیل وزن بالای دستگاه تنفسی مدار بسته استفاده از آن محدودتر می‌باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در زمینه انواع دستگاه‌های تنفسی (BA) مخصوص آتش‌نشانان با کارشناسان مهار فایر تماس بگیرید.

برای تماس با ما کلیک کنید