استانداردهایی برای تمامی مخازن تحت فشار و حاوی مواد گازی وجود دارند که باید رعایت شوند. کپسولهای آتشنشانی هم به عنوانی یکی از این مخازن گازی تحت فشار باید از این استانداردها پیروی کنند. تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی یکی از استانداردهای لازم برای این تجهیزات اطفاء حریق به شمار میرود. به کمک این تست صحت عملکرد کپسولهای آتشنشانی مورد ارزیابی دقیق قرار میگیرد. در این مقاله از مهار فایر با این تست و دلیل انجام آن آشنا میشویم.
مهارفایر از مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی در تهران است که علاوه بر فروش انواع خاموش کننده آتش و شارژ کپسول آتش نشانی در تهران، خدمات انجام تست هیدرواستاتیک خاموش کنندهها را نیز ارایه میکند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و سفارش خدمات مختلف میتوانید با شمارههای مجموعه تماس بگیرید.
منظور از تست هیدرواستاتیک چیست؟
این تست در واقع ارزیابی و آزمونی است که باید به صورت دورهای روی کپسولهای آتشنشانی انجام شود. در این تست، یکپارچگی ساختار مخازن تحت فشار و عدم وجود نشتی ارزیابی میشود. بنابراین میتوان گفت که این تست مهمترین بخش از چرخه سلامت کپسولهای آتشنشانی به شمار میرود. در تست هیدرواستاتیک، به کمک یک پمپ مخصوص، آب به داخل مخزن مورد نظر تزریق میشود. پمپ مورد استفاده برای این کار باید قادر به کنترل فشار آب در حین تزریق باشد. هدف از این فرآیند سنجش استحکام و مقاومت مخزن در برابر فشارهای مازاد است. این تست باید در شرایط خاص و مطابق با استانداردهای تعریف شده صورت گیرد. در غیر این صورت، نتایج حاصل از آن قابل استناد نیست.
چرا انجام تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی اهمیت دارد؟
به کمک این تست، مطمئن میشوند که کپسول آتشنشانی عملکرد مناسبی دارد. در نتیجه در شرایط نیاز و بحران میتوان با اطمینان خاطر از کپسول آتشنشانی استفاده کرد. دلیل دیگری که انجام این تست را ضروری میکند اطمینان از تناسب مخزن کپسول با سایر تجهیزات مورد استفاده است. به بیان سادهتر اگر مخزن کپسول آتشنشانی، نشتی داشته باشد میتواند فاجعه آفرین شود. نشتی گاز از مخزن این کپسولها نه تنها کارایی آنها را زیر سوال میبرد بلکه خسارت نیز به بار میآورد. بنابراین لازم است از روشهای مختلفی نظیر تست هیدرواستاتیک، کارایی و صحت عملکرد کپسولهای آتشنشانی ارزیابی و تایید گردد.
نحوه انجام تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی چگونه است؟
بعد از آشنایی با اهمیت این تست، به نحوه انجام آن روی کپسولهای آتشنشانی خواهیم پرداخت. در ابتدا باید مخزن کپسول را به کمک پمپهای مخصوص تا فشار معینی پر نمود. بعد از پر شدن مخزن کپسول شیر ورودی را بسته و بدنه کپسول را خشک میکنیم. در این مرحله از تست هیدرواستاتیک باید بازه زمانی معینی که بر اساس استانداردها مشخص میگردد صبر کرد. بعد از آن از گیج فشار اقدام به دیتا برداری کرده و عدد روی کپسول را بررسی میکنیم. اگر عددی که در این مرحله نشان داده میشود همان عدد فشار اولیه باشد کپسول آتشنشانی سالم است. در واقع با این کار متوجه میشویم که کپسول آتشنشانی سالم بوده و نشتی ندارد. اما اگر فشار مخزن با این کار کم شد کپسول، نشتی دارد و باید برای شناسایی محل آن اقدام کرد. در انجام این تست باید به چند نکته مهم توجه کرد که در بخش بعدی اشاره میکنیم.
نکات مهم تست هیدرواستاتیک
در انجام تست هیدرواستاتیک روی مخازن مختلف از جمله خاموش کنندههای آتش باید به چند نکته توجه کرد. این نکات و ملاحظات در تست مذکور عبارتند از:
- انجام این تست روی سیلندرهای خاموش کنده حریق از جمله کپسولهای آتشنشانی باید توسط افراد متخصص صورت گیرد. تنها افرادی مجاز به انجام این تست هستند که دارای پروانه صلاحیت تست هیدرواستاتیک باشند.
- بعد از انجام تست هیدرواستاتیک باید تاریخ و زمان انجام آن روی بدنه کپسول درج شود.
- زمان انجام تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی باید بر اساس نوع کپسول تعیین شود. نوع کپسول بر اساس مواد خاموش کننده درون آن مشخص میشود.
با رعایت این نکات، تست مذکور بر اساس استانداردها و قوانین و ضوابط موجود انجام میشود.

معرفی روشهای انجام تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی
در گام نخست این تست باید مخازن، آماده شده و فشار و انبساط مجاز برای کسپول تعیین گردد. در گام بعدی باید روش انجام تست هیدرواستاتیک روی کپسول مشخص شود. توجه داشته باشید که این موارد باید توسط افراد متخصص و دارای صلاحیت روی کپسولهای آتشنشانی انجام شود. دو روش اصلی برای انجام تست هیدرواستاتیک وجود دارد که در ادامه شرح میدهیم.
1- روش واترجکت
در روش واترجکت، کپسول آتشنشانی را در یک مخزن که با آب پر شده است قرار میدهند. سپس محفظه قرارگیری کپسول در آب را مهر و موم کرده و برای مدتی تحت فشار مشخصی قرار میدهند. فشار وارد شده روی کپسول آتشنشانی موجب منبسط شدن آن میشود. در این مرحله، آب را از طریق لوله خروجی محفظه از آن خارج میکنند. میزان انبساط، اندازهگیری شده و دوباره آب به مخزن بازگردانده میشود. اگر مقدار انبساط کل مخزن، بالا باشد یعنی ضریب الاستیسیته کپسول کاهش یافته است. کاهش ضریب الاستیسیته کپسول هم به معنای کاهش ضخامت دیواره کپسول میباشد. بنابراین احتمال نشتی در کپسول آتشنشانی در آینده وجود دارد.
مطلب پیشنهادی: وزن کپسول های آتش نشانی
2- روش غیر واترجکت یا انبساط مستقیم
در این شیوه، مخزن کپسول را به مقدار مشخصی از آب پر میکنند و روی فشار معینی قرار میدهند. این فشار بر اساس سیستم کنترلی کم فشار یا پر فشار تعیین میشود. در این مرحله، آبی که در مخزن کپسول قرار داده شده به آرامی تخلیه میشود. انبساط دائمی و انبساط کل، اندازهگیری و محاسبه میشود. اگر مقادیر به دست آمده در محدوده مجاز و استاندارد باشد کپسول سالم بوده و قابل استفاده است.
زمان مناسب برای انجام تست هیدرواستاتیک
برای کپسولهای آتشنشانی مختلف بازه زمانی انجام تست متفاوت است. زمان و فشار مناسب برای هر نوع کپسول آتشنشانی در ادامه این بخش درج شده است.
نوع کپسول آتشنشانی | فشار مناسب برای تست هیدرواستاتیک | دوره زمانی انجام تست |
کپسول پودری و گازی | 3 برابر فشار عملیاتی | دست کم دو سال یکبار |
کپسول آب و فوم و گاز | 1.5 برابر فشار عملیاتی | سالانه |
کپسول co2 | 1.66 برابر فشار عملیاتی | هر 5 سال یکبار |
توجه داشته باشید که نتایج تست تنها در صورتی قابل پذیرش است که توسط افراد و مراکز دارای صلاحیت انجام شود.
سخن پایانی
تست هیدرواستاتیک کپسول آتش نشانی برای اطمینان از صحت عملکرد این تجهیزات الزامی است. این تست در دورههای زمانی مشخصی باید روی کپسولهای آتشنشانی انجام گیرد. در این تست، وجود نشتی در مخزن کپسول آتشنشانی شناسایی میگردد. کارشناسان مهار فایر آماده پاسخگویی به سوالات شما در زمینه تست هیدرواستاتیک هستند. در ضمن برای انجام این تست بر روی خاموش کنندههای خود میتوانید از خدمات این مجموعه استفاده کنید.