عیب‌یابی سیستم اعلام حریق

سیستم‌های اعلام حریق به نحوی طراحی و ساخته می‌شوند که جان و مال مردم را حفظ کنند. به همین خاطر کارکرد صحیح و مناسب این سیستم‌ها حائز اهمیت است. عیب یابی سیستم اعلام حریق موجب شناسایی و رفع به موقع ایرادات احتمالی آن می‌گردد. بی‌توجهی به این پروسه می‌تواند عواقب جبران ناپذیری برای افراد و تجهیزات ساختمان به جای گذارد. در این مطلب از مهار فایر به اصلی‌ترین بخش‌های عیب‌یابی این سیستم‌ها می‌پردازیم.

مهار فایر عرضه کننده تجهیزات انواع سیستم اعلام حریق و اطفاء حریق است و شما می‌توانید برای طراحی این سیستم‌ها و خرید تجهیزات مورد نیاز آنها به این مجموعه مراجعه کنید. همچنین برای شارژ کپسول آتش نشانی در تهران در همه مناطق با بهترین کیفیت و مناسب‌ترین قیمت می‌توانید روی کمک این شرکت حساب کنید.

اهمیت و لزوم عیب یابی سیستم اعلام حریق

آتش‌سوزی بی‌شک از بزرگ‌ترین خطراتی است که از دیرباز بشر را تهدید کرده است. یکی از اقدامات مهم برای کاهش مخاطرات این خطر بزرگ، طراحی و ساخت سیستم‌های اعلام و اطفاء حریق است. این سیستم‌ها کمک می‌کنند آتش از اولین نشانه‌های آن شناسایی و اعلام شود. در نتیجه امکان خاموش کردن آن در مراحل ابتدایی به ساده‌ترین شکل ممکن وجود دارد. اما اگر این سیستم‌ها دچار عیب و نقص باشند دیگر قادر به انجام وظایف خود نخواهند بود. در واقع معیوب بودن سیستم اعلام حریق، ماهیت وجودی آن را زیر سوال برده و بی‌فایده می‌کند. به همین دلیل باید روی عیب‌یابی و شناسایی ایرادات احتمالی این سیستم‌ها متمرکز بود. خطاها و ایرادات سیستم اعلام حریق موجب کاهش ضریب اطمینان در آن‌ها می‌گردد.

خطاهای سیستم اعلام حریق

طراحی سیستم‌های اعلام حریق به نحوی است که مشکلات آن به شکل خطا نشان داده می‌شوند. برای عیب یابی سیستم اعلام حریق باید با معنای این خطاها آشنا بود. سوت ممتد یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین انواع خطا در سیستم‌های اعلام حریق به شمار می‌رود. بیشتر خطاها در سیستم‌های اعلام حریق توسط کنترل پنل آن‌ها نمایش داده می‌شود. این سیستم‌ها دارای سه وضعیت زیر قرار می‌گیرند:

  • نرمال: این وضعیت شرایطی است که همه اجزای سیستم به درستی کار می‌کنند. خطری هم شناسایی نشده است.
  • هشدار: اگر دتکتورها نشانه‌های حریق را شناسایی کنند، سیستم اعلام حریق وارد وضعیت هشدار می‌شود.
  • خطا: اگر یکی از بخش‌ها مانند مدارها و تجهیزات به مشکل بر بخورد سیستم وارد وضعیت خطا می‌شود.

هنگامی که سیستم اعلام حریق در وضعیت خطا قرار دارد باید برای عیب‌یابی سریعا اقدام کرد.

مطلب پیشنهادی: درجات آتش نشانی در تهران

شیوه نمایش خطاها برای عیب یابی سیستم اعلام حریق

خطاهای سیستم اعلام حریق به شیوه‌های مختلف نشان داده می‌شود. اولین و مهم‌ترین نوع خطا در این سیستم‌ها سوت ممتد می‌باشد. سوت ممتد در این سیستم‌ها اغلب نشان دهنده وجود مشکل در کنترل پنل است. این سوت یا از طریق خود کنترل پنل یا دیگر تجهیزات به کار رفته در سیستم تولید می‌شود. توجه به نوع خطا در شناسایی و عیب یابی سیستم اعلام حریق کمک زیادی می‌کند. مواردی مانند آلارم کاذب و اتصال کوتاه نیز از دیگر خطاهای این سیستم‌ها هستند. توجه داشته باشید که بسیاری از عیوب سیستم‌های اعلام حریق توسط خطا قابل شناسایی نیست. از این رو باید به صورت دوره‌ای نسبت به کنترل و سرویس سیستم‌های اعلام حریق اقدام کرد.

خطاهای سیستم اعلام حریق
خطاهای سیستم اعلام حریق

عیب یابی آلارم کاذب سیستم اعلام حریق

یکی از رایج‌ترین انواع خطاها و عیوب در سیستم‌های اعلام حریق آلارم‌های کاذب هستند. این دست از خطاها به دلایل مختلفی مانند:

  • حرارت سیستم گرمایشی محیط
  • دود سیگار
  • استفاده از اسپری‌های سوسپانسیون
  • جریان گرد و غبار در هوا

رخ می‌دهند. در این شرایط باید حساسیت دتکتورهایی که بیشتر آلارم کاذب را ارسال می‌کنند، کاهش داد. البته سوختن تجهیزات آشکار ساز و عبور جریان گذرا از مدار سیستم نیز از عوامل بروز آلارم هشدار هستند.

رفع خطای اتصال کوتاه

در بررسی و عیب یابی سیستم اعلام حریق باید خطای اتصال کوتاه را نیز در نظر گرفت. با بروز این مشکل همه تجهیزات سیستم اعلام و اطفاء حریق به طور یکباره از کار خواهند افتاد. بهتر از ایزولاتور برای رفع این مشکل در سیستم اعلام حریق استفاده شود. اما گاهی نصب غیر اصولی ایزولاتور هم می‌تواند باعث بروز مشکل اتصال کوتاه گردد. از این رو اگر همه تجهیزات در بیش از یک زون از کار افتادند حتما ایزولاتور را بررسی کنید.

دلایل بروز خطا در سیستم

عوامل متعددی در بروز خطاهای سیستم اعلام حریق دخیل هستند. از جمله این عوامل تاثیرگذار در خطاهای سیستم می‌توان به:

  • عملکرد نادرست تجهیزات
  • خرابی تجهیزات سیستم
  • مشکلات باتری و دستکاری تجهیزات سیستم
  • نصب غیر اصولی و غیر استاندارد

اشاره کرد. عملکرد نادرست تجهیزات سیستم اعلام حریق به دلایل مختلفی نظیر: بارش شدید باران، شکستن لوله‌ها و نفوذ آب با داخل تجهیزات سیستم و خرابی تجهیزات رخ می‌دهد. یکی از بخش‌های مهم عیب‌یابی در این سیستم‌ها کنترل و بررسی‌ای دوره‌ای تجهیزات است. در واقع روند نگهداری اصولی از سیستم‌های اعلام حریق به عیب‌یابی به موقع آن کمک زیادی می‌کند.

مراحل نگهداری اصولی از سیستم اعلام حریق

برای رفع به موقع مشکلات سیستم اعلام حریق باید نگهداری استاندارد از آن را جدی گرفت. روند اصولی نگهداری از سیستم‌های اعلام حریق شامل چند مرحله مختلف است.

  1. بازدیدهای هفتگی از سیستم اعلام حریق: در بازدیدهای هفتگی باید تابلوی کنترل مرکزی یا پنل اعلان حریق بررسی شود. موارد متعددی نظیر صحت عملکرد نمایشگرها، سلامت باتری‌ها، سالم بودن منبع تغذیه و تست تصادفی از شستی‌ها انجام می‌شود. البته تست سلامت همه شاسی‌ها باید در دوره‌های 6 ماه انجام گیرد.
  2. بازدیدهای 6 ماهه: تمام تجهیزات مورد استفاده در سیستم اعلام حریق اعم ازاتصالات، کابل‌ها، سیم‌ها، دتکتورها، آژیرها، شستی اعلام حریق، فلاشرها و چراغ‌های سردربها باید مورد کنترل و بررسی قرار گیرند. همچنین تمیز کردن دتکتورهایی که در محیط‌های آلوده یا مجاورت هوا قرار دارند نیز انجام می‌شود.
  3. بازدید سالانه: همه تجهیزات به کار رفته در سیستم اعلام حریق باید بررسی و تست شوند. همچنین تمیزکاری تجهیزاتی مانند دتکتورها نیز در این بازدیدها انجام می‌گیرد. تست حساسیت دتکتورها نیز در سال اول نصب و بعد از آن هر 4 سال یکبار باید انجام گیرد.

سخن پایانی

امروزه سیستم‌های اعلام حریق در بسیاری از ساختمان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. این سیستم‌ها از اجزای مختلفی ساخته‌ شده‌اند و باید به درستی نصب و نگهداری شوند. عیب یابی سیستم اعلام حریق در بهبود کارایی و افزایش ضریب اطمینان آن نقش مهمی دارد. برخی از ایرادات این سیستم‌ها به شکل خطا و آلارم نمایش داده می‌شوند. اما تعدادی دیگر از عیوب سیستم اعلام حریق فقط با سرویس‌ها و بررسی تجهیزات شناسایی خواهند شد.

از طرف دیگر، اهمیت سیستم‌های اعلام حریق در محافظت از جان و مال افراد، بر کسی پوشیده نیست. برای تجهیز ساختمان با این سیستم‌ها باید به سراغ شرکت‌هایی بروید که فعالیت تخصصی در این حوزه دارند. مهار فایر با سال‌ها فعالیت و تجربه در زمینه طراحی و تجهیز سیستم‌های اعلام و اطفاء حریق آماده ارائه خدمات است. کافی است به سایت این مجموعه مراجعه کرده و تجهیزات مورد نیاز سیستم اعلام حریق ساختمان را خریداری کنید. کارشناسان تیم مهار فایر اطلاعات تکمیلی و راهنمایی‌های لازم را به شما ارائه می‌کنند.

برای تماس با ما کلیک کنید