طراحی سیستمهای اعلام حریق ساختمان به نحوی است که سریعا وقوع آتشسوزی را تشخیص دهند. این عملکرد عالی به کمک مدار سیستم اعلام حریق ساختمان امکانپذیر است. در مدارهای الکترونیکی این سیستمها اجزای مختلفی تعبیه میشود که کاملا هماهنگ عمل میکنند. در این مقاله از مهار فایر اطلاعات کاملتری درباره مدار این سیستمها ارائه خواهیم کرد. مهار فایر عرضه کننده انواع سیستم اعلام حریق در تهران و انواع سیستم اطفاء حریق در تهران است و شما میتوانید برای مشاوره در زمنیه انتخاب سیستم مناسب برای ساختمان مورد نظر خود و یا سفارش طراجی و نصب این سیتسمها با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.
اجزای اصلی سیستمهای اعلام حریق ساختمان
سیستمهای اعلام حریق مورد استفاده در ساختمانها دارای بخشهای مختلفی هستند که مدار الکترونیکی یکی از آنها است. اصلیترین بخشهای این سیستمها عبارتند از:
1- کنترل پنل
از انواع کنترل پنل اعلام حریق به عنوان قلب سیستمهای اعلام و اطفاء حریق میتوان نام برد. وظایف متعددی از جمله نظارت و تحلیل دادههای به دست آمده از سنسورها بر عهده این بخش است. کنترل پنل در شرایط نیاز آلارمها و هشداردهندههای سیستم اعلام حریق را فعال میکند.
2- دتکتورها
انواع مختلفی از دتکتورها در سیستم اعلام حریق به کار میروند که شامل:
- دتکتور دود
- دتکتور شعله
- دتکتور شعله
- دتکتور گاز
میباشند. مدار در سیستم، ارتباط دهنده بخشهای مختلف با هم است.
3- شستی اعلام حریق
شستی برای فعال کردن هشدارهای سیستم اعلام حریق به صورت دستی به کار میرود.
4- آژیر و فلاشرها
یکی دیگر از بخشهای مهم در سیستم اعلام حریق بیشک آژِیرها و فلاشرها هستند. این اجزا برای هشدار دادن به افراد حاضر در محیط طراحی و ساخته میشوند.
5- منبع تغذیه سیستم اعلام حریق
تامین برق مورد نیاز سیستم اعلام حریق به کمک منبع تغذیه انجام میگردد. از این رو باید چند باتری برای حفظ عملکرد سیستم در مواقع قطعی برق تعبیه شود.
6- ماژولهای واسط
از ماژولهای واسط برای وصل کردن دستگاههای خارجی به سیستم اعلام حریق استفاده میشود. در واقع به کمک این تجهیزات سیستمهای مذکور کاربردیتر میشوند.
6- کابلها و مدار
یکی دیگر از بخشهای بسیار مهم در سیستمهای اعلام حریق مدارها و کابلهای آن هستند. انتقال سیگنال و تامین انرژی بین بخشهای مختلف سیستم اعلام حریق از این طریق انجام میگیرد.
آشنایی با مدار سیستم اعلام حریق ساختمان
در این مدارها از اجزای مختلفی برای تعامل و اتصال اجزای مختلف سیستم استفاده میشود. هدف از طراحی مدارها، کامل شدن چرخه فعالیت شناسایی، پردازش و اعلام خطر در سیستم اعلام حریق ساختمان است. در ادامه این بخش با اجزا و بخشهای مختلف مدارهای مورد استفاده در سیستم اعلام حریق آشنا خواهیم شد.
مدار شناسایی
از این مدار برای تجهیزاتی مانند دتکتورها و شستیهای سیستم اعلام حریق استفاده میشود. مدار الکترونیکی در این بخش کمک میکند سیگنالهای مربوط به تغییرات محیطی شناسایی شده به کنترل پنل انتقال پیدا کند. نقص در این مدار موجب میشود سیستم قادر به انجام وظیفه اصلی خود یعنی هشدار در زمان آتشسوزی نباشد.
مدار هشدار
این مدار در قسمتی که تجهیزات هشدار دهنده سیستم فعال هستند استفاده میشود. آژیرها، فلاشرها و سایر تجهیزات هشداردهنده از طریق مدار هشدار قادر به انجام وظایف خود هستند.
مدار تغذیه
مدار تغذیه را میتوان مهمترین مدار سیستم مهار آتش ساختمان در نظر گرفت. زیرا منبع تغذیه اصلی سیستم اعلام حریق در ساختمان با این مدار فعال میباشد. در کنار مدار تغذیه معمولا مدار محافظ نیز در بخش مربوط به منبع تغذیه استفاده میشود.
در بخشهای دیگر سیستمهای اعلام حریق نیز از مدارهای مناسب آن استفاده میشود. یکی از مهمترین اطلاعات مربوط به مدارها در انواع سیستمهای اعلام حریق ساختمان طراحی آنها است. در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا اطلاعات کاملتری در زمینه طراحی این مدارها کسب کنید.
مطلب پیشنهادی: آشنایی با انواع درجه آتش نشانی
طراحی مدار سیستم اعلام حریق ساختمان
طراحی مدار به معنای ایجاد ساختاری الکترونیکی برای اتصال بخشهای مختلف سیستم به هم است. در سیستم اعلام حریق باید چندین فاکتور مهم در زمان طراحی مدار در نظر گرفته شود.
1- نوع سیستم اعلام حریق و نیازهای آن
در تحلیل نیازهای سیستم اعلام حریق ساختمان باید به چند پارامتر مختلف توجه کرد از جمله:
- نوع ساختمان: کاربری ساختمان یکی از مهمترین دیتاها برای طراحی مدار الکترونیکی سیستم اعلام حریق است.
- نوع سیستم اعلام حریق: هر سیستم اعلام حریق بر اساس تجهیزات تعبیه شده در آن به نوع خاصی از مدار نیاز دارد.
- زونبندی: هنگام طراحی مدار در سیستمهای اعلام حریق باید زونبندیهای انجام شده را نیز در نظر گرفت. تجهیزات هر زون باید با یکدیگر در ارتباط باشند. از طرفی هر زون در سیستم اعلام حریق ساختمان با دیگر زونها نیز مرتبط است.
2- انتخاب و طراحی مدار سیستم اعلام حریق
بعد از تحلیل فاکتورها و دادههای مهم باید بهترین نوع مدار برای سیستم اعلام حریق ساختمان طراحی گردد. کارایی مدار در واقع در حکم کارایی و کارآمدی کل سیستم اعلام حریق میباشد.
3- رعایت استانداردهای طراحی مدار
در زمان طراحی مدار اعلام حریق باید به همه استانداردهای موجود در این زمینه توجه کرد. به کارگیری استانداردهای ملی ایران در این زمینه الزامی میباشد. از جمله این استانداردها میتوان به کابلکشی مناسب و رعایت فاصله بین کابلهای برق و کابلهای اعلام حریق اشاره کرد.
4- اعتبارسنجی مدار
یکی از اقدامات مهم بعد از طراحی و اجزای مدار، تست کردن آن در سیستم اعلام حریق است. از این طریق از عملکرد صحیح مدار و کارایی سیستم اطمینان حاصل میشود.
مدارهای به کار رفته در این سیستمها باید در برابر خطا مقاومت باشند. به این معنا که با بروز مشکل در یک بخش همه سیستم از کار نیوفتد. همچنین قابلیت گسترش داشته باشند تا در زونهای جدید و برای اجزای مورد استفاده در آینده به کار روند. با رعایت این موارد مدار به کار رفته در سیستم اعلام حریق موجب تقویت عملکرد و بازده بخشهای مختلف میشود.
سخن پایانی
سیستم اعلام حریق در ساختمان نقش به سزایی در بالا بردن ایمنی محیط به ویژه برای ساکنین دارد. این سیستم دارای بخشهای مختلفی از جمله مدارهای الکترونیکی است. مدار در سیستم اعلام حریق، رابط بین اجزا و بخشهای مختلف سیستم است. به همین دلیل، باید از صحت عملکرد و طراحی مناسب آن مطمئن بود. استانداردهای مختلفی از جمله استاندار ملی برای نظارت بر کیفیت مدارهای به کار رفته در سیستم اعلام حریق وجود دارد. سوالات خود درباره مدارهای مورد استفاده در سیستم اعلام حریق با کارشناسان مهار فایر در میان بگذارید.