در این مقاله قصد داریم تا در مورد آلارم کاذب دتکتور دود و روش مقابله با آن صحبت کنیم.
سیستمهای اعلام حریق با هشدارهای به موقع از فاجعههای بزرگ در زمان آتشسوزی جلوگیری میکنند. هشدارهایی که این سیستمها اعلام میکنند بر اساس دادههایی است که از طریق دتکتورها به دست میآورند. یکی از انواع دتکتورهای مهم و کاربردی در سیستم اعلام حریق دتکتورهای دودی هستند. با این حال گاهی شاهد آلارم کاذب دتکتورهای دودی در سیستم اعلام و اطفا حریق هستیم. کیفیت پایین دتکتور دودی یا حساسیت بالا از جمله دلایل اصلی این مشکل هستند. در ادامه این مطلب از مهار فایر به دلایل و راه حل این مشکل درباره آشکارسازهای دودی میپردازیم.
مهارفایر عرضه کننده انواع تجهیزات اعلام و اطفاء حریق است. بعلاوه از مراکز معتبر شارژ کپسول آتش نشانی در تهران میباشد و شما میتوانید برای شارژ کپسول اتش نشانی شمال تهران، شارژ کپسول آتش نشانی در جنوب تهران و سایر مناطق پایتخت با این مجموعه تماس بگیرید. بعلاوه، کارشناسان این مجموعه آماده ارایه راهنماییهای لازم و پاسخ به پرسشهای شما در زمینه تهیه و شارژ انواع خاموش کنندهها و طراحی و خرید سیستم اعلام و اطفاء حریق هستند. پس در صورت تمایل برای دریافت مشاوره و یا ثبت سفارش با شمارههای درج شده در سایت تماس بگیرید.
آشنایی با عملکرد دتکتورهای دودی
در انواع سیستمهای اعلام حریق اعم از متعارف و آدرسپذیر از تجهیزات آشکارساز استفاده میشود. هر یک از دتکتورهای مورد استفاده وظیفه مشخصی برای شناسایی حریق بر عهده دارد. رایجترین انواع دتکتور اعلام حریق مورد استفاده در این سیستمها شامل موارد زیر هستند:
- دتکتورهای دودی
- دتکتورهای حرارتی
- دتکتورهای شعلهای
- دتکتورهای گازی
- و دتکتورهای ترکیبی
دتکتورهای دودی مورد استفاده دارای دو نوع مختلف به لحاظ عملکردی هستند:
- دتکتورهای دودی که از پرتوهای نور برای تشخیص دود در محیط کمک میگیرند. وجود دود در محیط موجب پراکنده شدن نور از اطراف فتوسل دتکتور دودی میگردد. در نتیجه فتوسل به کنترل پنل، هشدارهایی را مبنی بر وجود آتش ارسال میکند.
- دتکتورهای دودی یونیزاسیون که از یونها و الکترونهای پیرامون الکترودها کمک میگیرد. دود به یونها میچسبد و فعل و انفعالات درون محفظه یونیزه را مختل میکند. همین امر موجب فعال شدن هشدارهای سیستم اعلام حریق توسط دتکتور دودی میگردد.
منظور از آلارم کاذب دتکتور دود چیست؟
بعد از آشنایی با سازوکار آشکارسازهای دودی باید بدانیم منظور از آلارم کاذب توسط آنها چیست؟! اگر به هر دلیلی دتکتورهای دود به اشتباه فعال شوند و پیام هشدار صادر کنند، سیستم، آلارم کاذب دارد. در واقع، مشکلات دتکتور موجب میشود وقتی حریق واقعی رخ نداده است آلارم و آژیر فعال شوند. آلارم کاذب مشکلات و دردسرهای زیادی برای ساکنین به همراه دارد و باید به سرعت برطرف شود. برای رفع و پیشگیری از آلارم کاذب آشکارسازهای دودی باید در وهله اول با دلایل آن آشنا باشیم.
دلایل آلارم کاذب دتکتور دودی چیست؟
عوامل متعددی وجود دارند که باعث هشدارهای کاذب توسط آشکارسازهای دودی در سیستم اعلام حریق میشوند. مهمترین و رایجترین دلایل این مشکل در دتکتورهای دودی عبارتند از:
1- نصب دتکتور در محل نامناسب
محل نصب دتکتورهای دودی از اهمیت بالایی برخوردار است. اگر این تجهیزات در محلهایی که به تجهیزات حرارتی مانند اجاق گاز نزدیک است نصب شوند احتمال آلارم کاذب بالا میرود. برخی از دتکتورهای جدید نسبت به افزایش ناگهانی دما نیز واکنش نشان داده و آلارم کاذب ارسال میکنند. بنابراین محل نصب دتکتورها باید مناسب باشد و بر اساس استانداردهای موجود تعیین شود.

2- وجود گازهای مختلف و رطوبت در محیط نصب دتکتور
اگر در محیطی که دتکتور نصب شده است رطوبت بالا باشد، احتمال آلارم کاذب افزایش پیدا میکند. همچنین تجمع گازهای مختلف در محیط نیز میتواند به ارسال هشدارهای نادرست توسط دتکتور دودی منتهی گردد. البته تنظیم نبودن میزان حساسیت دتکتور دودی نیز به این مشکل مهم دامن میزند.
3- گرد و غبار و حشرات ریز از دلایل آلارم کاذب دتکتور دود
در برخی از محیطها با گرد و غبار یا وجود حشرات ریز مواجه هستیم. در این وضعیت احتمال اینکه هشدار غیر واقعی از دتکتورهای دودی دریافت کنیم زیاد است. حشرات ریز با وارد شدن به تجهیزات آشکارساز مانع از عملکرد طبیعی تجهیز میشوند. در واقع این دو مورد حالتی مشابه وجود دود در محیط را برای دتکتور شبیهسازی میکنند.
4- کیفیت پایین دتکتور دودی
اگر دتکتور دودی کیفیت ساخت خوبی نداشته باشد آلارمهای کاذب بیشتری ایجاد میکند. ضعیف بودن باتری تجهیز نیز میتواند به ایجاد بوقهای ممتدی در دتکتور منتهی گردد. بنابراین باید از کیفیت و سلامت دتکتور دودی مطمئن باشید.
5- برخی از مواد شیمایی در اطراف آشکارساز
عامل دیگری که موجب هشدارهای کاذب در آشکارسازهای دودی میشود وجود برخی از مواد شیمیایی است. چرا که برخی از مواد شیمیایی در اطراف خود، گازهایی متصاعد میکنند که توسط دتکتور با دود اشتباه گرفته میشود. بنابراین باید به مواد شیمیایی پیرامون دتکتورها نیز توجه نمود.
مطلب پیشنهادی: نکات ایمنی مهم در هنگام وقوع آتش سوزی
راه حل کاهش آلارم کاذب دتکتور دود
برای اینکه کمتر با آلارمهای کاذب در این دسته از آشکارسازها روبرو شویم چند راهکار وجود دارد.
- انتخاب صحیح دتکتور دودی: در انتخاب دتکتور باید به محیط استفاده از آن و استانداردهای موجود توجه کرد.
- سرویس و نگهداری مناسب: انجام سرویسهای دورهای و تست سلامت دتکتورهای دودی کمک زیادی به کاهش آلارمهای کاذب میکند. تمیز کردن دتکتور نیز از ارسال هشدار به دلیل گرد و غبار و حشرات ریز پیشگیری میکند.
- نصب در محل مناسب: نصب دتکتور دودی باید در محل مناسبی انجام گیرد. برای انتخاب بهترین محل نصب باید به همه مولفههای محیطی تاثیرگذار روی عملکرد دتکتور توجه نمود.
- استفاده از دتکتورهای باکیفیت: کیفیت بالای آشکارسازهای دودی به معنای عملکرد بهتر آنها است. بنابراین بهتر است برای پیشگیری از آلارم کاذب، باکیفیتترین انواع دتکتورهای دودی را خریداری کنید.
- تنظیم درست حساسیت دتکتور: یکی از دلایل مهم آلارم کاذب دتکتورهای دودی حساسیت بالای آنها است. بنابراین با تنظیم مناسب و اصولی حساسیت تجهیز تا حد زیادی از هشدارهای نادرست توسط آشکارساز جلوگیری میشود.
کلام پایانی
آلارم کاذب دتکتور دودی یکی از مشکلات دردسرساز در سیستمهای اعلام حریق هستند. برای حل این مشکل مهم راهکارهای مختلفی از جمله خرید دتکتورهای باکیفیت وجود دارد. تنظیم درست حساسیت تجهیز و توجه به شرایط محیط نصب از دیگر روشهای عملی برای حل این مشکل است. بعضی از مواد شیمیایی و گرد و غبار و حشرات ریز نیز میتوانند موجب هشدارهای کاذب در تجهیزات آشکارساز باشند. سوالات خود درباره دلایل و راه حل آلارمهای کاذب آشکارسازهای دودی را با کارشناسان مهار فایر در میان بگذارید.
همچنین، توجه داشته باشید که با خرید دتکتورهای دودی باکیفیت و اصل از هشدارهای کاذب تا حد زیادی جلوگیری میشود. برای خرید تجهیزات آشکارساز دودی باکیفیت و متنوع باید به سراغ فروشگاههای معتبر نظیر مهار فایر بروید. این مجموعه با سالها فعالیت در حوزه تجهیزات مهار آتش، موفقیت زیادی کسب کرده است. برای انتخاب مناسب تجهیزات اعلام و اطفا حریق کارشناسان تیم فروش مجموعه، شما را راهنمایی میکنند.