کپسولهای آتش نشانی یکی از کاربردیترین انواع تجهیزات اطفاء حریق به شمار میروند. این تجهیزات دارای انواع مختلفی از جمله کپسولهای پودری هستند. متاسفانه مواد شیمایی و پودر خشک مورد استفاده در این کپسولها خطرات و مضراتی به همراه دارد. در این مطلب از مهار فایر به مضرات پودر کپسول آتش نشانی خواهیم پرداخت.
پیش از پرداختن به مطلب لازم به یادآوری است که برای خرید بهترین انواع تجهیزات اعلام و اطفاء حریق میتوانید با مشاورین ما تماس بگیرید. بعلاوه، برای شارژ کپسول آتش نشانی در تهران در همه مناطق شمال، جنوب، شرق و غرب میتوانید با این مرکز تماس بگیرید.. برای اگاهی از نحوره شارژ کپسول آتش نشانی و زمان شارژ کپسولها نیز میتوانید به وبسایت ما مراجعه کنید.
کاربرد کپسولهای آتش نشانی پودری
کپسولهای آتش نشانی از هر نوعی که باشند از اولین و کاربردیترین تجهیزات اطفاء حریق هستند. سهولت استفاده و قیمت مناسب، از مهمترین مزیتهای این تجهیزات مهار آتش به شمار میرود. از کپسولهایی که حاوی پودر هستند برای موارد مختلفی نظیر موارد زیر استفاده میگردد:
- اطفاء حریق کلاس A: که مربوط به جامدات قابل اشتعال مانند چوب و کاغذ میشود.
- اطفاء حریق کلاس B: این کلاس حریق به مایعات قابل اشتعال مانند بنزین و گازوئیل اشاره دارد.
- اطفاء حریق کلاس C: گازهای قابل اشتعال مختلف در این کلاس آتش سوزی قرار میگیرند.
- اطفاء حریق کلاس E: این کلاس به حریق لوازم الکترونیکی و برقی اشاره دارد.
در این نوع کپسول از نوع خاصی گاز به عنوان ماده محرک برای بیرون راندن پودر کمک گرفته میشود.
انواع پودر مورد استفاده در کپسولهای آتش نشانی
کیفیت و نوع پودر مورد استفاده در این کپسولها بستگی به برند و نوع کپسول دارد. مضرات پودر کپسول آتش نشانی در تمام انواع آن مشاهده میشود. اغلب این پودرها متشکل از بیکربنات سدیم، کلرید پتاسیم و بیکربنات پتاسیم هستند. برخی از این کپسولهای آتش نشانی پودری برای اطفاء حریق کلاسهای A-B-C-D و برخی دیگر برای گروه E-C-B مناسب هستند. کلرید پتاسیم در صنعت نفت و گاز نیز کاربرد زیادی دارد و دارای سطح بالای خورندگی است. این پودرها روی آتش را گرفته و مانع از رسیدن اکسیژن به آن میشوند. در نتیجه مثلث آتش ناقص شده و به سرعت شعلههای حریق خاموش میگردد. اما استفاده از این تجهیزات برای مهار آتش آنقدرها هم بی عیب و بی خطر نیست. چرا که پودرهای به کار رفته در این کپسولها دارای مضرات و خطراتی نیز هستند. در بخش بعدی با اصلیترین و مهمترین مضراتی که کپسولهای آتش نشانی حاوی پودر دارند آشنا خواهیم شد.
مضرات پودر کپسول آتش نشانی چیست؟
همانطور که در بخشهای قبلی اشاره کردیم کپسولهای آتش نشانی حاوی پودر، دارای معایبی نیز هستند. بنابراین در زمان خرید و استفاده از کپسولهای حاوی پودر خشک باید به این موارد نیز توجه داشته باشیم.
مطلب پیشنهادی: وزن کپسول های آتش نشانی
1- آثار به جا مانده از پودر آتش نشانی بعد از استفاده
پودرهای مورد استفاده در کپسول آتش نشانی حاوی ذرات ریزی میباشد. این ذرات ریز به شکل رسوب بر روی دیوارها و کف و تجهیزات نشسته و در آنها نفوذ میکنند. تمیز کردن آثار به جای مانده از پودر کپسولهای آتش نشانی، برجستهترین و اصلیترین چالش استفاده از آنها است. به ویژه که این ذرات ریز به روزنههای کوچک تجهیزات نفوذ کرده و کار پاک کردن آنها را سختتر هم میکند. این رسوب در محیطهایی همچون آشپزخانههای تجاری و دیتا سنترها مشکلات عدیده و جدی ایجاد میکنند. حتی ممکن است که تجهیزات موجود در محیط، بر اثر رسوب پودر موجود در کپسول آسیب دیده و خراب شوند.
2- محدودیت برای خاموش کردن برخی از انواع حریق
از دیگر مضرات پودر کپسول آتش نشانی میتوان به محدودیت کاربردی آن اشاره کرد. این کپسولهای علیرغم کاربرد گسترده دارای محدودیتهایی نیز در اطفاء حریق هستند. انواع پودر آتش نشانی روی کلاس حریق K که مربوط به روغنها و چربیها میباشد بیاثر هستند. همچنین تعداد کمی از کپسولهای پودری روی کلاس حریق D که مربوط به فلزات است، کارآمد عمل میکنند. شناخت این محدودیتها به ویژه در زمان انتخاب و خرید کپسول آتشنشانی میتواند کمک کننده باشد.
3- آثار بهداشتی و محیطی از مضرات پودر کپسول آتش نشانی
پودری که از کپسول آتشنشانی خارج میشود آثار زیانبار زیست محیطی و بهداشتی به همراه دارد. این ذرات بعد از خروج از کپسول تا مدتها در هوا معلق خواهند ماند. در نتیجه کیفیت هوا چه درون محیط و چه خارج از آن کاهش پیدا میکند. این پودر، به شدت روی سیستم تنفسی بدن اثر گذاشته و آن را تحریک میکند. به خصوص افرادی که مبتلا به آسم و بیماریهای تنفسی هستند بیشتر در معرض خطر قرار دارند. از جمله مضرات پودر کپسول آتش نشانی برای سلامت انسان میتوان به ایجاد سرفه، تحریک پوست و چشم و مشکلات تنفسی اشاره نمود. البته این پودرها سمی نیستند اما وجود آنها در آب میتواند مشکلاتی برای آبزیان ایجاد کند.
4- نیاز به تمیزکاری اساسی محیط بعد از استفاده از کپسول پودری
یکی از مضرات و چالشهای بزرگ دیگر بعد از استفاده از این نوع کپسولها تمیزکاری محیط است. متاسفانه آثار به جا مانده از کپسولهای پودری به سختی تمیز میشود. این کپسولها برخلاف دیگر خاموش کنندهها نظیر آب یا CO2 باقیماندههایی فراگیر به جا میگذارند. در پارهای از اوقات تمیزکاری پودر کپسول آتشنشانی به تخصص نیاز دارد. چرا که باید از پاکسازی تمام محیط از ذرات پودر موجود در کپسول مطمئن شد. ابزارهایی مانند جاروبرقی هپا برای تمیز کردن پودر کپسول از محیط موثر هستند. استفاده از شیوههای غیر استاندارد و غیراصولی موجب هم زدن ذرات میشود. در نتیجه دوباره ذرات در محیط رها شده و شدت مشکل ناشی از حضور پودر کپسول در محیط بیشتر میگردد.
نکات مهم برای استفاده از کپسولهای آتش نشانی پودری
در این بخش به اقدامات مهمی که به کاهش مضرات پودر کپسول آتش نشانی کمک میکند اشاره میکنیم.
- استفاده از دستکش برای کنار زدن پودر کپسول آتش نشانی بعد از استفاده از آن
- استفاده از ماسکهای ایمنی در زمان استفاده از کپسول و هنگام تمیزکاری
- رعایت نکات ایمنی کار با کپسول آتش نشانی پودری
- انتخاب مناسب کپسول با توجه به ویژگیهای محیطی
- خرید کپسول اتش نشانی پودری دارای گواهینامه
- خرید کپسول آتش نشانی از برندهای معتبر
این نکات اصلیترین اقداماتی هستند که باید برای استفاده از این کپسولها در نظر گرفت. هرچند این نکات مضرات این کپسولها را از بین نمیبرد اما به بهبود روند استفاده از آنها کمک میکند. خرید از فروشگاههای معتبر تضمین کننده کیفیت و اصالت تجهیزات اطفاء حریق مانند کپسولهای پودری میباشد. کیفیت عالی و برندهای اصل کپسولهای آتش نشانی را در سایت مهار فایر خواهید یافت.
کلام پایانی
استفاده از کپسولهای آتش نشانی پودری برای خاموش کردن آتش رواج زیادی دارد. این گستردگی استفاده به دلیل مزیتهایی است که این کپسولها دارند. اما در کنار نقاط مثبت، خطرات و مضرات پودر کپسول آتش نشانی را نباید نادیده گرفت. نوع پودر و کیفیت آن در خطرات و مضرات پیش رو موثر میباشد. همچنین برای هر محیطی باید از نوع مناسب کپسولهای آتش نشانی استفاده کرد. در این مطلب، تلاش کردیم ابعاد ناخوشایند و مضرات این تجهیزات مهار آتش را بیان کنیم.