بررسی تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و CO2 موضوع اصلی این مقاله است. یکی از ابزارهای مهم در اطفاء حریق، انواع کپسولهای آتشنشانی میباشند. مواد خاموش کننده کپسولهای آتشنشانی با هم تفاوتهایی دارند. برخی از آنها با مواد پودری و برخی دیگر با CO2 پر میشوند. اما تفاوت کپسول آتشنشانی پودری و CO2 چیست؟ این مطلب از مهار فایر را به بررسی تفاوت این دو نوع کپسول با یکدیگر اختصاص دادهایم.
مهارفایر از مراکز مجاز شارژ کسپول آتش نشانی در تهران است که عمدهترین فعالیت آن در زمینه شارژ کپسول اتش نشانی در تهران است. بعلاوه، در زمینه طراحی و فروش انواع سیستم اعلام و اطفا حریق نیز فعالیت دارد. شما میتوانید برای مشاوره در زمینه خرید انواع این سیستمها و یا شارژ خاموش کنندههای خود در تهران با کارشناسان این مجموعه تماس بگیرید.
معرفی کپسولهای آتشنشانی پودری
برای آنالیز بهتر دو کپسول پودری و CO2 باید شناخت خوبی از هر کدام از آنها کسب کرد. کپسولهای پودری یکی از پرمصرفترین و پرفروشترین انواع کپسولهای آتشنشانی در کشور ما هستند. از این کپسولها برای خاموش کردن حریق در کلاس A و B و C میتوان بهره برد. به دلیل کاربرد این نوع کپسول در سه کلاس حریق، آن را با نام استوانه ABC هم میشناشند. با پاشیدن مواد داخل این کپسولها روی آتش، از رسیدن اکسیژن به ماده سوختنی جلوگیری میشود. در نتیجه، شعلههای آتش خفه شده و آتش، مهار میشود. در کپسولهای پودری از اجزای ساختاری مختلفی مانند موارد زیر استفاده میشود:
- پودر شیمیایی
- کلرید پتاسیم
- بی کربنات پتاسیم
- مانکس
- بی کربنات سدیم
- پودر خشک
- فسفات آمونیوم
مطلب پیشنهادی: بهترین خاموش کننده برای جامدات
کاربرد کپسول آتش نشانی پودری
یکی از اصلیترین موارد تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و CO2 در کاربرد آنها است. کپسولهای پودری برای خاموش کردن حریق ناشی از:
- مواد آلی نظیر چوب و پارچه و کاغذ و مقوا
- مایعات قابل اشتعال همچون نفت و بنزین
- گازهای قابل اشتعال نظیر استیلن
- اتصالات الکتریکی
- اشتعال فلزات مختلف
کاربرد زیادی دارند و موثر واقع میشوند. نکته مهم در استفاده از این کپسولها اثری است که روی سیستم تنفس به جای میگذارند. استنشاق مواد کپسولهای پودری در برخی از اوقات، به بروز مسمومیت منتهی خواهد شد. به همین خاطر، استفاده از آنها در محیطهای سربسته نظیر خانه و مغازه ممنوع است. همچنین در حریقهای ناشی از اشتعال روغن، استفاده از کپسولهای پودری اثربخشی مناسبی ندارد.
آشنایی با کپسول آتشنشانی CO2
استفاده از کپسولهای آتشنشانی CO2 در حریق، بازخورد بسیار خوبی دارد. از ویژگیهای مهم این نوع کپسول، فشار بالا در بدنه اصلی آن میباشد. به همین دلیل، جنس بدنه کپسولهای CO2 بسیار مرغوب و باکیفیت است. در قسمت سر این کپسولها یک قطعه قیفی شکل برای خروج بهتر مواد خاموش کننده، تعبیه شده است. این سَری علاوه بر پاشش بهتر مواد خاموش کننده از نفوذ ناخواسته آن به بیرون هم جلوگیری میکند. شکل سری در این کپسول را نیز میتوان به عنوان تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و CO2 عنوان کرد.
کاربرد کپسولهای آتشنشانی CO2
کاربرد این کپسولها بیشتر برای اطفاء حریقهای الکتریکی و مایعات قابل اشتعال است. به طور کلی کپسولهایی که ماده خاموش کننده آنها گازی شکل است برای اطفاء این گروه از حریقها مناسبند. با این تفاسیر در آتشسوزیهای ناشی از:
- رنگ
- بنزین
- سیم و کابل برق
- لوازم خانگی
- تجهیزات الکتریکی
کپسولهای CO2 ابزار مناسبی برای اطفاء حریق هستند. برای استفاده از این کپسولها باید نکات ایمنی را رعایت کرد. زیرا استنشاق مستقیم گاز داخل این کپسولها میتوان خطرناک باشد. کپسولهای آتشنشانی گازی، برای استفاده در محیطهای سربسته و اماکن مسکونی گزینه مناسبی نیستند. همچنین برای خاموش کردن آتش ناشی از فلزات نباید از این نوع کپسول آتشنشانی استفاده نمود. بعد از آشنایی با هر دو کپسول آتشنشانی پودری و CO2 نوبت تشریح تفاوت آنها میرسد.
تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و CO2 چیست؟
شناخت تفاوتهای بین این دو کپسول به ما در خرید و انتخاب بهتر آنها کمک میکند. البته که هر دو کپسول اطفاء حریق، دارای شباهتهایی نیز با هم هستند. با این همه، اصلیترین تفاوتهای بین این دو کپسول آتشنشانی شامل موارد زیر میباشند:
- کپسولهای پودری در قیاس با نوع CO2 طیف گستردهتری از حریق را پوشش میدهند. بنابراین موارد استفاده از کپسولهای پودری بیشتر از کپسولهای CO2 است.
- مواد ساختاری به کار رفته در کپسولهای آتشنشانی پودری و CO2 با هم متفاوت است. همین تفاوت در ساختار دلیل تفاوت در کاربرد آنها نیز شده است.
- کپسولهای پودری به خوبی میتوانند آتش موادی که بر پایه چوب هستند را خاموش کنند. این در حالی است که کپسولهای CO2 عملا چنین امکانی ندارند.
- کپسول آتشنشانی CO2 برچسب سیاه رنگ دارند. اما برچسب روی کپسولهای پودری آتشنشانی به رنگ آبی است.
- کپسولهای پودری از طریق خفه کردن آتش به اطفاء حریق کمک میکنند. اما این پروسه در کپسولهای CO2 از طریق ایجاد سد روی ماده سوختنی انجام میشود.
تفاوت تاثیر کپسول آتش نشانی پودری و CO2 روی افراد
یکی دیگر از وجوه مهم تفاوت این دو نوع کپسول، اثرگذای آنها روی افراد است. تماس مواد خاموش کننده پودری با پوست و چشم، ایجاد التهاب میکند. از دیگر مضرات پودر کپسول های اتش نشانی و عوارض تماس مواد پودری آنها با پوست بدن، خارش و سوزش آسیب چشمی میباشد. استنشاق مواد پودری موجود در کپسول نیز عوارضی همچون تحریک تنفسی و سرفه ایجاد میکند. این در حالی است که مواد گازی کپسولهای آتشنشانی CO2 خطرات و صدمات کمتری روی انسان به جا میگذارند. گاز موجود در کپسول، بعد از خروج به سرعت در هوا حل خواهد شد. بنابراین باعث بروز مشکلات جدی و خطرناکی روی انسان نمیشود. اما همچنان عوارضی نظیر سرگیجه و تنگی نفس و سردرد به عنوان مشکلات ناشی از کپسولهای آتشنشانی CO2 مطرح هستند.
کلام پایانی
تنوع بالای تجهیزات اطفاء حریق از جمله کپسولهای آتشنشانی کار انتخاب و خرید را دشوار میکند. در این مقاله تفاوت کپسول آتش نشانی پودری و CO2 را شرح دادیم. شناخت تفاوت این دو کپسول با یکدیگر در انتخاب بهتر آنها موثر است. توجه داشته باشید که هر کپسول آتشنشانی و مواد خاموش کننده درون آن برای گروههای خاصی از حریق مناسب هستند.
برای خرید بهترین انواع کپسولهای آتشنشانی باید به سراغ فروشندگان معتبر رفت. سایت مهار فایر از عرضهکنندگان تجهیزات اعلام و اطفاء حریق از جمله کپسولهای آتشنشانی است. شما میتوانید از طریق سایت این مجموعه ظرفیتهای مختلفی از کپسولهای آتشنشانی را خریداری کنید. راهنماییهای لازم برای خرید انواع کپسولهای آتشنشانی مناسب از طرف مشاورین تیم ارائه میشود.