طراحی سیستم اطفا حریق سیلابی به نحوی است که به سرعت دمای آتش را پایین میآورد. در نتیجه به کمک این سیستم پیش از مداخله در اطفاء حریق، آتش خاموش میشود. این سیستم قابلیتهای زیادی دارد اما در کشور ما به آن کمتر پرداخته میشود. این مطلب از مهار فایر به معرفی کامل این سیستم اطفاء حریق و کاربردهای آن اختصاص دارد.
پیش از پرداختن به موضوع مورد بحث، خاطر نشان میکنیم که گروه ایمن مهار گستر آشیانه یا مهار فایر، از مراکز مجاز شارژ کپسول آتش نشانی در تهران است که انواع خاموش کننده را با بهترین کیفیت و با رعایت کامل استانداردهای ایمنی، شارژ کرده و در کوتاهترین زمان ممکن در محل مورد نظر شما تحویل میدهد. برای آگاهی از قیمت شارژ کپسول آتش نشانی ۱۴۰3 در تهران و تاریخ انقضای کپسول آتش نشانی و ثبت سفارش برای شارژ کپسول میتوانید با این مرکز تماس بگیرید.
در ادامه به بررسی موضوع سیستم اطفاء حریق سیلابی میپردازیم.
منظور از سیستم اطفا حریق سیلابی چیست؟
این نوع سیستم مهار آتش، در واقع سیستم اسپرینکلری است که دارای شبکه لولهکشی خشک میباشد. به این معنا که در لولهکشیهای این سیستم اطفاء حریق، هیچ آبی جریان ندارد. آب مورد نیاز در سیستم، پشت شیر یا دریچه کنترل ذخیره میشود. در این نوع سیستم اطفاء حریق یک منبع تامین آب یا فوم وجود دارد. با فعال شدن سیستم، شیر دیلوج، آب و فوم منبع را وارد سریهای اسپرینکلر میکند. از این سیستم، اغلب در مناطق و مکانهای پر خطر استفاده میشود. طراحی این سیستم به نحوی است که آب به صورت همزمان از تمام سریها خارج شده و جریان مییابد. بنابراین به سرعت دمای آتش کاهش یافته و حریق خاموش خواهد شد.
مکانیزم عمل سیستم سیلابی برای مهار آتش چگونه است؟
در سیستمهای سیلابی، سریهای اسپرینکلر با هم ترکیب شده و به صورت همزمان و یکباره فعال میشوند. دریچه دیلوج در سیستم اطفاء حریق سیلابی با تشخیص هشدار دهندهها باز میشود. بعد از باز شدن دریچه دیلوج، آب یا فوم از منبع وارد شبکه لولهکشی سیستم اطفاء حریق میشود. سپس به کمک سری آبپاشها در محیط آزاد شده و آتش را سرد و خاموش میکند. چون آب در لولهها جریان ندارد سریهای سیستم، همیشه در حالت باز قرار دارند. از این رو به یک روش ویژه برای آزادسازی و فعال کردن سیستم نیاز است. چند شیوه مختلف وجود دارد که برای فعال کردن سیستم سیلابی به منظور مهار آتش استفاده میشود و در انها نوع ماده خاموش کننده تا حد زیادی تعیین کننده روش فعال سازی آن است. این روشها عبارتند از:
- روش هیدرولیک
- روش دستی
- روش الکتریی
- روش پنوماتیک
آشنایی با شیر دیلوج
شیر دیلوج یا دیلوج ولو از اجزای اصلی و مهم در سیستم اطفا حریق سیلابی محسوب میشوند. بر اساس استاندارد NFPA 25 این شیر در محل نصب، کار تخلیه را انجام میدهد. این شیرها در سیستمهایی با سریهای آزاد کاربرد دارند. در واقع این شیرها برای خاموش کردن حریق در شبکههای دارای لولهکشی استفاده میشوند. نکته مهم در خصوص شیر دیلوج استفاده از آنها در سیستمهای اطفاء حریق خودکار است.
انواع مختلف سیستم اطفاء حریق سیلابی
سیستمهای سیلابی دارای انواع مختلفی هستند. این انواع بستگی به شیوه فعالسازی سیستم دارد و از همان گروهبندی تبعیت میکند.
سیستم سیلابی- الکتریکی
در این سیستمها از شیر دیلوج الکتریکی استفاده شده است. وقتی حریق از طریق دتکتورها تشخیص داده شود شستی اعلام حریق فعال خواهد شد. در نتیجه آن شیر برقی نیز فعال شده و آب به سمت سریهای اسپرینکلرها هدایت میشود. این پروسه به کمک نیروی الکتریکی انجام میشود و از این رو به آن سیستم سیلابی- الکتریکی اطفاء حریق میگویند.
سیستم سیلابی- پنوماتیک اطفا حریق
در این مدل، از یک خط هوایی کوچک در مکانیسم تشخیص دهنده سیستم استفاده میشود. با تخلیه هوا در زمان وقوع حریق، فعالساز پنوماتیک شیر دیلوج به کار میافتد. در نتیجه به کمک این فعالساز پنوماتیک آب اجازه ورود به سیستم اطفاء حریق را پیدا میکند. نکته مهم اینکه در این سیستم اطفاء حریق به جای آب از فوم هم میتوان بهره گرفت. نوع ماده خاموش کننده به خطرات پیش رو در حریق بستگی دارد.
مزایای سیستم اطفا حریق سیلابی
این سیستمهای اطفاء حریق در قیاس با دیگر سیستمها دارای مزایا و نقاط قوت زیادی هستند. طراحی و عملکرد بینظیر این سیستم موجب میشود تا در بسیاری از محیطها به ویژه محیطهای پرخطر، کارآمد باشد. در ادامه این مقاله به برخی از مزایای مهم سیستم سیلابی اشاره میکنیم.
- سرکوب سریع حریق: شیوه طراحی این سیستم موجب میشود تا واکنش سریعی به شعلههای آتش داده شود. در نتیجه از گسترش آتش جلوگیری شده و سدی قدرتمند در برابر حریق ایجاد میشود.
- اطفاء پرحجم حریق: از دیگر ویژگیها که مزیت مهم این سیستم نیز محسوب میشود اطفاء پرحجم آتش است. این ویژگی، مخصوصا هنگام مواجه با حریقهای ناشی از مایعات و گازهای قابل اشتعال کارآمد است.
- پوششدهی مناطق وسیع: با سیستم سیلابی میتوان مناطق وسیعی را پوشش داد. تمام بخشهای منطقه از طریق تخلیه همزمان شبکه لولهکشی تحت حفاظت قرار میگیرد.
- امکان سفارشی سازی و انعطافپذیری بالا: این امکان وجود دارد که سیستمهای سیلابی را سازگار با محیطهای مختلف ساخت. نوع عامل خاموش کننده و طراحی مربوط به شبکه لولهکشی بر اساس شرایط محیط مورد نظر، طراحی خواهند شد. این ویژگی موجب میشود در مکانها و محیطهای مختلف بتوان از این سیستم استفاده کرد.
- اطمینان بالا : این سیستمها به نحوی طراحی شدهاند که عملکرد مناسب خود را در شرایط چالش برانگیز تضمین کنند. خطر خرابی و از کار افتادن سیستم به دلیل وجود شیرهای کنترل و چند دستگاه تشخیص دهنده بسیار اندک است.
کاربردهای سیستم اطفاء حریق سیلابی
از این سیستمها به دلیل ویژگیهای ایدهآل در مهار آتش، استفاده زیادی به عمل میآید. در ادامه این بخش، به مهمترین موارد استفاده از سیستم سیلابی اطفاء حریق اشاره میشود.
تاسیسات تولیدی
در تاسیسات تولید، مواد قابل اشتعال زیادی وجود دارد. از این رو سیستمهای سیلابی میتوانند به سرکوب آتش ناشی از این مواد کمک زیادی بکند.
پالایشگاههای نفت و کارخانجات مواد شیمیایی
از دیگر مکانهایی که احتمال آتشسوزی زیاد است پالایشگاهها و کارخانه مواد شیمیایی میباشد. این مکانها، اغلب در خطر حریقهای بسیار بزرگ و سهمگین قرار دارند. در نتیجه یک سیستم یکپارچه و کارآمد نظیر سیستم اطفا حریق سیلابی در کارخانجات مواد شیمایی و پالایشگاهها ضروری است.
سازههای زیرزمینی و تونلها
محدودیتهای زیادی در مسیرهای فرار سازههای زیرزمینی وجود دارد. بعلاوه این مکانها اغلب پتانسیل بالایی در شدت گرفتن سریع آتش دارند. اطفاء سریع آتش که از ویژگیهای سیستم سیلابی است در مهار حریق این مکانها کمک زیادی میکند.
استفاده از سیستم اطفا حریق سیلابی در فرودگاهها
یکی دیگر از کاربردهای سیستم سیلابی در فرودگاهها و آشیانه هواپیماها میباشد. این مکانها دارای الزامات ایمنی بسیار قوی برای مقابله با آتش هستند. وجود سیستم سیلابی، کمک میکند آتش در این محیطها با سرعت هرچه بیشتر کنترل و مهار شود.
سیستم سیلابی برای اطفاء حریق چه ویژگیهایی دارد؟
این سیستم به دلیل ویژگیهایی منحصر به فرد و متمایز خود از جمله سیستمهای اطفاء حریق محبوب است. از جمله ویژگیهای سیستم سیلابی به موارد زیر میتوان اشاره کرد:
- سرعت بالای مهار و سرکوب آتش
- پیشگیری از تخریب شدن بیشتر سازه
- پاسخگویی سریع سیستم به هشدار دهندههای حریق
- اقتصادی بودن نسبت به دیگر سیستمهای اطفاء حریق
در دنیای امروز تامین امنیت محیط در برابر حریق بسیار مهم میباشد. از این رو، سیستمهای مختلفی مانند سیستم سیلابی برای مهار آتش ابداع شدهاند.
کلام پایانی
یکی از کارآمدترین راههای مهار آتش استفاده از سیستم اطفا حریق سیلابی است. تجهیزات مورد استفاده در این سیستم بر اساس نیاز محیط و مکان نصب، چیدمان و طراحی میشوند. برای مقابله با خطر آتشسوزی در محیطهای وسیع این سیستم بسیار مفید میباشد. برای دریافت اطلاعات تکمیلی در زمینه انواع سیستم مهار آتش و ثبت سفارشهای در این زمینه، از طریق تماس با کارشناسان تیم مهار فایر امکانپذیر میباشد.